Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u"— Transkript prezentace:

1 I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP Orientace na obloze Mgr. Vladimír Nulíček

2 Pouhým okem lze na noční obloze napočítat pět až šest tisíc hvězd
Pouhým okem lze na noční obloze napočítat pět až šest tisíc hvězd. Aby se v nich lidé vyznali, rozdělili si oblohu na souhvězdí. Současné rozdělení oblohy na 88 souhvězdí zavedla Mezinárodní astronomická unie v roce 1930.

3 Souhvězdí Andromedy Souhvězdí Andromedy je jedno ze 48 souhvězdí uvedených v díle řeckého astronoma Ptolemaia z 2. století našeho letopočtu a jedním z 88 moderních souhvězdí. Nachází se severně od nebeského rovníku.

4 Souhvězdí Berana Souhvězdí Berana je součástí zvěrokruhu, částí oblohy, kterou prochází v průběhu roku Slunce. V dobách antiky se v něm nacházel jarní bod, který se přesunul díky precesnímu pohybu Země do souhvězdí Ryb. Nachází se v severní části hvězdné oblohy mezi souhvězdím Ryb na západě a souhvězdím Býka na východě.

5 Souhvězdí Blíženců Blíženci jsou jedním ze souhvězdí zvěrokruhu a jsou tedy umístěny na severní obloze. Souhvězdí Blíženců leží částečně v Mléčné dráze. Je nejlépe pozorovatelné na zimní obloze a lze ho nalézt mezi souhvězdím Býka, které leží východně, a Raka, ležícím západně od Blíženců.

6 Souhvězdí Vodnáře Vodnář je souhvězdí na jižní obloze.

7 Souhvězdí Kozoroha Kozoroh je souhvězdí na jižní obloze. Leží mezi souhvězdími Vodnáře, Střelce, Orla, Mikroskopu a Jižní ryby. Kozoroh je zvířetníkové souhvězdí – prochází jím ekliptika. Ekliptika je průsečnice, v níž rovina dráhy Země kolem Slunce protíná nebeskou sféru.

8 Velký pes Velký pes je souhvězdí na jižní obloze.
Jednou z hvězd souhvězdí je Sírius, nejjasnější hvězda na obloze, který je součástí Zimního trojúhelníku.

9 Malý pes Malý pes je souhvězdí na nebeském rovníku.

10 Souhvězdí Raka Rak je souhvězdí na severní obloze, patří mezi třináct znamení zvěrokruhu. Jedná se o malé a nepříliš jasné souhvězdí, mnozí v jeho tvaru raka vůbec nedokážou rozpoznat. Leží západně od souhvězdí Blíženců, východně od Lva, jižně od Rysa a na sever od Malého psa a Hydry.

11 Souhvězdí Vah Váhy je souhvězdí na jižní obloze a leží mezi souhvězdími Panny na západě a Štíra na východě.

12 Souhvězdí Lva Lev je souhvězdí na severní obloze.

13 Souhvězdí Orion Orion je souhvězdí na nebeském rovníku (větší část na severní polokouli) a je viditelné téměř z celého světa. Leží mezi souhvězdími Blíženců, Býka, Eridanu, Zajíce a Jednorožce. Souhvězdí je proslulé kvůli Orionovu pásu, Velké mlhovině v Orionu nebo mlhovině zvané Koňská hlava.

14

15 Zdroje:


Stáhnout ppt "I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u"

Podobné prezentace


Reklamy Google