Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u"— Transkript prezentace:

1 I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP Jaderná elektrárna Mgr. Vladimír Nulíček

2 Jaderná elektrárna

3 Jaderný reaktor • Jaderný reaktor je zařízení, ve kterém probíhá řetězová jaderná reakce, kterou lze kontrolovat a udržovat ve stabilním běhu (na rozdíl od jaderné exploze). • V současné době ve všech běžně užívaných reaktorech je reakce založena na štěpení jader. Existují však i experimentální reaktory založené na jejich syntéze.

4 Použití • jaderná elektrárna - tepelná energie pro výrobu elektřiny
• jaderný pohon - vyrobená energie slouží pro pohon plavidel (ponorek, ledoborců) Výzkumná zařízení: • zdroj neutronů (detektory vodíku a vody) • vytvářející radioaktivní izotopy • zdravotnická zařízení/přístroje Plánovaná (možná) využití: • pohon letadel • pohon raket (resp. kosmických lodí a sond) • teplo pro průmysl i vytápění domácnosti (jaderná teplárna)

5 Bezpečnost jaderných reaktorů
Bezpečnostní systémy mají několik úrovní, ale nejzákladnější z nich jsou: • inherenční bezpečnost využívá základní fyzikální principy, které samy vyloučí nebezpečí havárie atomové elektrárny (například: fyzikální proces štěpení se utlumuje tím více, čím je větší teplota) • pasivní bezpečnost zmírňuje následky případných havárií; ta spolu s bariérami zabrání uniku nebezpečných látek i v případě, že by aktivní bezpečnostní a havarijní technika selhaly

6

7 Regulace výkonu Průběh regulace

8 Jaderná elektrárna • Jaderná elektrárna je výrobna elektrické energie resp. technologické zařízení, sloužící k přeměně vazebné energie jader těžkých prvků na elektrickou energii. Skládá se obvykle z jaderného reaktoru, parní turbíny s alternátorem a z mnoha dalších pomocných provozů. V principu se jedná o parní elektrárnu, ve které se energie získaná jaderným reaktorem používá k výrobě páry v parogenerátoru. Tato pára pohání parní turbíny, které pohání alternátory pro výrobu elektrické energie. • Současné jaderné elektrárny využívají jako palivo převážně obohacený uran, což je přírodní uran, v němž byl zvýšen obsah izotopu U235 z původních zhruba 0,7 % na 2 – 5 %.

9

10 Historie První elektrárna byla postavena ve Velké Británii, však nedodávala proud do sítě. První elektrárna, která dodávala proud do sítě (výkon 5000 kW), byla spuštěna až v roce 1954 v Obninsku v bývalém SSSR. Za první skutečně komerční jadernou elektrárnu je považována elektrárna Calder Hall v Británii spuštěná v roce 1956.

11 Stav ve světě • V roce 2009 bylo v provozu 436 jaderných reaktorů ve 31 zemích světa. Za tento rok vyrobily 2558 TWh elektrické energie, což bylo 13-14% světové poptávky. Dalších 30 reaktorů je ve výstavbě (zvláště v asijských zemích, v Rusku a Finsku) a řada zemí (USA, Bulharsko, Slovensko, Litva) rozhodly o jejich nové výstavbě. • Nejvíc energie z jaderných elektráren se vyrábí v Litvě (79,9 % k roku 2003) Francii (77 % k roku 2003), Německu (28,1 % k roku 2003), USA (19,9 % k roku 2003), Japonsku a Rusku. V Rusku však přežívají staré jaderné elektrárny, některé z nich podobného typu jako Černobyl a se zastaralou technologií. K zastavení některých z nich je Rusko tlačeno mezinárodním společenstvím.

12 V Česku V Česku jsou v provozu dvě jaderné elektrárny (Temelín a Dukovany) s celkovým výkonem 3760 MW; pokrývají přibližně 31 %celkové spotřeby elektřiny v Česku.

13 Ovládací centrum

14 Sklad použitého jaderného paliva

15 Hrozba Hrozba je velice malá u jaderných elektráren, protože je vše ovládáno několika počítači a bezpečnostními systémy. Vše je na 100 % bezpečné, žádné exploze ani zombie v ulicích.

16 Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Jadern%C3%BD_reaktor


Stáhnout ppt "I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u"

Podobné prezentace


Reklamy Google