Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Termika – Fotovoltaika

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Termika – Fotovoltaika"— Transkript prezentace:

1 Termika – Fotovoltaika
Obnovitelné zdroje Termika – Fotovoltaika

2 Fotovoltaika Přímá přeměna energie slunečního záření v elektrickou energii je možná na základě fotovoltaického jevu, při němž částice světla (fotony) přímo dopadají na solární článek a svojí energií z něj „vyrážejí“ elektrony. Polovodičová struktura článku pak uspořádává pohyb elektronů na využitelný stejnosměrný elektrický proud. Užitečné informace Tento princip byl propracován v šedesátých letech minulého století pro potřeby kosmonautiky. Jde původně o kosmickou technologii, vyvinutou pro zásobování družic a vesmírných lodí elektřinou, sluneční baterie slouží jako zdroj elektrické energie a jsou součástí výzbroje všech umělých družic. Provoz solárních článků je zcela nehlučný, nevyžaduje žádnou obsluhu a jen nepatrnou údržbu. Provozní náklady jsou prakticky nulové. Při provozu nevznikají žádné zplodiny. Životnost fotovoltaického článku je asi 20 let. Během prvních dvou až čtyř let provozu získá solární článek tolik energie, kolik bylo potřeba na jeho výrobu. Výkon fotovoltaického systému pochopitelně závisí na intenzitě dopadajícího světla. Účinnost nejrozšířenějších panelů (z monokrystalického křemíku) je %.

3 Využití Využití Možnost využití elektrického proudu v neelektrifikovaných místech, záložní zdroje, zabezpečovací zařízení apod. S měničem lze použít všech běžných spotřebičů. Komerčně nabízené panely jsou konstruovány obvykle tak, že dávají stejnosměrný proud s napětím 12 V. Jejich počtem a zapojením (sériovým nebo paralelním) lze zvyšovat výsledné napětí nebo proud, možnosti jsou zde téměř neomezené.

4 FV do DS

5 FV do DS V ČR jsou nejrozšířenější systémy propojené s distribuční síti. Většina vlastníků FV- systémů dodává vyprodukovanou solární elektrickou energii do veřejné distribuční sítě, čímž profituje z atraktivních úhrad za každou dodanou kilowatthodinu solární elektrické energie. Solární elektrická energie je produkována FV- moduly 1. coby stejnosměrný proud. V měniči 2. je tento proud převáděn na střídavé napětí.230 V. Napájecí elektroměr 3. registruje počet kilowatthodin, které proudí do veřejné distribuční sítě. Elektrický proud pro vlastní spotřebu v domácnosti odebíráte jako dříve ze sítě, přes odběrový elektroměr.

6 FV pro samozásobování

7 FV – ostrovní systémy zajišťují soběstačné zásobování elektrickou energii. Elektrický proud z FV – systému je možno s adekvátní dimenzí systému využít také k samozásobování. Stejnosměrný proud z FV – modulů 1. je k tomuto účelu napájen přes regulátor nabíjení baterií 2. do akumulačních baterií 4. Pro běžné 230 V – přístroje je pak tento proud převáděn v ostrovním měniči 3. Speciální přístroje na stejnosměrný proud jako svítidla, chladničky 5. nebo rádia mohou být napájeny také přímo tímto proudem z baterií.

8 Termické systémy

9 KOLEKTOR Solární kolektor přeměňuje sluneční energii na teplo. To se pak pomocí teplonosné látky přivádí do solárního zásobníku (tepelného výměníku), kde se akumuluje. Tepelný výměník předává teplo užitkové vodě a ta je pak pomocí oběhových čerpadel rozváděna po objektu. Průměrná roční hodnota výkonu slunečního záření přepočtená na m2 se v našich podmínkách pohybuje (se započtenou 35% účinností kolektorů ) kolem 350 kWh. K pokrytí 2/3 celkové roční spotřeby energie na ohřev vody pro běžnou domácnost postačují solární kolektory o ploše 6m2 (3 kolektory).

10 Jak to funguje ?

11 ZÁVĚR


Stáhnout ppt "Termika – Fotovoltaika"

Podobné prezentace


Reklamy Google