Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_17

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_17"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_17 TÉMA: Křesťanství v Čechách část ČÍSLO PROJEKTU: CZ / /

2 Anotace Prezentace navazuje na předešlou část týkající se křesťanství v Čechách. Přibližuje žákům osobnosti, které označujeme jako patrony českého státu. Prezentace představí osobnost sv. Václava, sv. Ludmily, sv. Víta, sv. Vojtěcha a sv. Prokopa. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Műllerová.

3 Čeští světci a patroni Ne všichni křesťané dbali na boží přikázání. Loupeže, podvody, vraždy, sobectví, pýcha, lež ani přetvářka ze života nevymizely. Naštěstí se našli tací, co nekradli, nepodváděli, nelhali, starali se o chudé a nemocné, upřímně milovali Boha a své bližní. Některým ctnostným křesťanům se dostalo té cti, že byli prohlášeni ze svaté. Lidé ve skutcích světců nacházeli útěchu a i životní vzor.

4 Svatý Václav – 28.9. Hlavní patron naší země.
Legendy vypravují, že si sám připravoval obětní chléb, mešní víno, nosil dříví chudým, hostil sirotky, stavěl chrámy. Věřilo se, že sv. Václav je dědicem české země, proto čeští panovníci měli korunu od něj jen půjčenou. Platí stále, že až bude Čechům nejhůře, vyjede sv. Václav na pomoc v čele vojska, které spí v hoře Blaník.

5 Bývá zobrazován se svatováclavskou orlicí, nebo kopím s praporcem.
Václavské náměstí - socha sv. Václava, autor Josef Václav Myslbek Sochu sv. Václava obklopují - sv. Anežka česká sv. Ludmila sv. Prokop sv. Vojtěch

6 Stará boleslav

7 Svatá Ludmila – 15.9. Údajně pocházela z kmene Pšovanů.
Uzavřela sňatek s Bořivojem. Přijala křesťanství. Měla konflikty se snachou Drahomírou. Roku 921 zavražděna na Tetíně. Byla uškrcena vlastním závojem. Vrahové - Tunna, Gommon (Varjagové). Je patronkou matek, babiček, vychovatelů. Bývá zobrazována se šálou, závojem.

8 Ludmila a Bořivoj při křtu

9 Svatý Vít – 15. 6. Žil na Sicílii koncem 3. století.
Stal se jako chlapec křesťanem, zatčen, mučen (kotel s vařící smůlou, potrava pro lva, skřipec). Nakonec byl sťat. Ostatky sv. Víta získal sv. Václav, uloženy ve čtyřapsidové rotundě na Pražském hradě. Bývá zobrazován s kohoutem, nebo palmovou ratolestí. Je patronem tanečníků, herců, komediantů.

10 Svatý Vít

11 Svatý Vojtěch – 23.4. Slavnikovec, jiné jméno – Adalbert.
Vystupoval proti pohanství, obchodu s otroky, kněžskému manželství. Jako misionář se dostal k pohanským Prusům, zde probodnut (údajně znesvětil pruské posvátné místo svým vstupem). Jeho ostatky vykoupil zlatem Boleslav Chrabrý, uloženy ve Hnězdně. Do Čech je přivezl kníže Břetislav. Zobrazován jako biskup s mitrou, bulou a knihou.

12 Svatý Vojtěch

13 sVatý Prokop – 4.7. Život na přelomu 10. a 11. století.
Kněz, poustevník (Posázaví). S knížetem Oldřichem založili klášter. Stal se zde opatem. Legenda vypráví, že ho pokoušel čert, ale sv. Prokop ho zapřáhl a vyoral s čertem zapřaženým do pluhu brázdu. Bývá zobrazován se spoutaným čertem na řetězu, nebo jako opat s křížem.

14 Setkání knížete Oldřicha se SV. Prokopem

15 Použité zdroje SEIFERTOVÁ, Lucie. Dějiny českého udatného národa a pár bezvýznamných světových událostí. Vyd. 1. Praha: Knižní klub, 2003, [88] s. ISBN Obrázky [online]. [cit ]. Dostupné z:

16 Použité zdroje Vlastní zdroje


Stáhnout ppt "AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_17"

Podobné prezentace


Reklamy Google