Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_03 TÉMA: Erbovní znamení.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_03 TÉMA: Erbovní znamení."— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_03 TÉMA: Erbovní znamení ČÍSLO PROJEKTU: CZ. 1. 07/ 1. 4. 00/ 21. 1843

2 A NOTACE Prezentace žáky seznámí s pomocnou vědou historickou - heraldikou, vědou o erbech. Žáci poznají, co je to erb. Proč ho bylo ve středověku třeba. Proč se jeho užívání šířilo po celé Evropě. Zkusí vytvořit vlastní erb podle zadaných pravidel.

3 R OZEHŘÁTÍ Zkus spojit jméno panovníka s událostí a místem. Bořivoj zavražděn Miláno Václav založení biskupství Hnězdno Boleslav II. znak č. státu (lev) St. Boleslav Břetislav křesťanský kostelík Libice Vladislav II. tažení do Polska Levý Hradec

4 S PRÁVNÉ ŘEŠENÍ Bořivoj křesťanský kostelík Levý Hradec Václav zavražděn St. Boleslav Boleslav II. založení biskupství Libice Břetislav tažení do Polska Hnězdno Vladislav II. znak č. státu (lev) Miláno

5 E RB - ZNAK Počátek - znak malovaný na štít Erb - osobní znamení Důvod - rozeznávací znamení bojovníků, válečníci byli v přilbici a brnění Umístění - na štítě, na prsou, na zádech pláště, na čabrace koně, na praporečku kopí První použití - křížové výpravy (11. - 12. stol.)

6 ERB zpočátku patřil pouze jedinci. Výběr znamení prováděli šlechtici sami. Po otci ho mohl zdědit nejstarší syn. Mladší potomci si volili své vlastní znamení.

7 V pozdějším obdobím patřilo právo udělit znamení pouze PANOVNÍKOVI. Za co se mohl erb získat? Statečnost ve válce Statečnost při rytířských turnajích Věrnost panovníkovi

8 V pozdějším období se erby staly dědičnými znameními. Znak náležel celému rodu. Od vojenského označení se erb stal symbolem společenského postavení. V dalších obdobích se erby začaly užívat jako znaky zemí, církevních hodnostářů, klášterů, měst, cechů. Zkus odhadnout, komu patří tento znak.

9 U KÁZKA CECHOVNÍCH ERBŮ

10 N EJSTARŠÍ ZNAK ČESKÝCH ZEMÍ Tento znak byl zároveň znakem vládnoucího rodu Přemyslovců.

11 Jednalo se o černou plamennou orlici na stříbrném poli. Plaménky byly údajně důkazem toho, že čeští panovníci měli kdysi právo označovat cestu k císařskému dvoru ohnivými pochodněmi. Orlice jako nejmocnější pták byla zobrazována v útočném postavení - s velkými drápy a otevřeným zobákem.

12 N OVÝ ZNAK ČESKÉHO STÁTU Nový znak získal Vladislav II., obdržel ho od německého císaře roku 1158. Jednalo se o stříbrného lva na červeném poli. Také lev, uznávaný jako král zvířat, je v útočné pozici - s velkými drápy a otevřenou tlamou. Jak orlice, tak i lev jsou symboly ODVAHY A SÍLY.

13 H ERALDIKA Věda, která zkoumá erby nebo znaky. Udělování znaků má svá přesná pravidla. Znamení na štítě musí být výrazné, musí být dobře vidět. Jsou povoleny čtyři barvy - červená černá modrá zelená Povoleny jsou i dva kovy - stříbro a zlato. Stříbro se znázorňuje bílou barvou a zlato barvou žlutou. Přímo na sebe nesmí přijít dva kovy ani dvě barvy.

14 V YTVOŘ VLASTNÍ ŠTÍT Nakresli si obrys štítu. Dodržuj pravidla. Pamatuj: můžeš udělat např. modrý štít a v něm bílou hradbu, ale nemůžeš namalovat bílou (stříbrnou) hradbu ve žlutém (zlatém) štítu. Zkus vymyslet štít, který vyjádří, kdo je jeho nositelem. Štít, který prozradí něco o Tobě.

15 P OUŽITÉ ZDROJE Otevřená galerie MS Office Obrázky [online]. [cit. 2013-04-08]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Coat-elements.png http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hyghalmen_Roll_ Late_1400s.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Praha_CoA_CZ.sv g http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Babiere.jpg?u selang=cs http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Small_coat_of_ar ms_of_the_Czech_Republic.svg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Plamenna_orlice_ kunhuta.jpg

16 P OUŽITÉ ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Lev_erb_kunhuta. jpg BÍGL, Zdeněk. České země za posledních Přemyslovců. 2. vyd. Ilustrace Karel Toman. Praha: Albatros, 1995, 64 s. Dějiny v obrazech. ISBN 80-000-0202-7. MANDELOVÁ, Helena. Na úsvitu českých dějin. 2. vyd. Ilustrace Lubomír Anlauf. Praha: Albatros, 1995, 63 s. Dějiny v obrazech. ISBN 80-000-0203-5. BAUER, Ivan. Středověk : pracovní sešit z dějepisu. 1. vyd. Ilustrace Lubomír Anlauf. Havlíčkův Brod: Tobiáš, 1993, 64 s. Dějiny v obrazech. ISBN 80-901- 2329-5. Vlastní zdroje


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_03 TÉMA: Erbovní znamení."

Podobné prezentace


Reklamy Google