Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 19/11

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 19/11"— Transkript prezentace:

1 Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 19/11
   Název materiálu: 60.léta ve světové populární hudbě Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík

2 ANOTACE Škola:Základní škola Brno, Jana Babáka 1 Vypracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík Období vzniku materiálu: školní rok 2011/2012 Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 19/11 Vzdělávací oblast: Umění a kultura Předmět: Hudební výchova Ročník: VIII. ročník Klíčová slova: populární hudba světová – 60.léta Předpokládané cíle vedoucí ke klíčovým kompetencím: charakterizuje vývoj populární hudby v 60.letech 20.století, zařazuje poznatky do širších souvislostí Použité výukové metody: frontální výuka, skupinová práce Předpokládané pomůcky: notebook, interaktivní tabule Popis prezentace materiálu: Prezentace Power Point Způsob hodnocení: ústní Bibliografie:

3 60. Léta ve světové populární hudbě

4 Moderním tancem se stává TWIST (z angl. Kroutit se)
60. léta jsou pro vývoj populární hudby jedním z nejvýznamnějších období Moderním tancem se stává TWIST (z angl. Kroutit se) Jde o moderní tanec bez pravidel (typické jsou pohyby boků a pánve) provozovaný sólově (tanečníci se nedrží)

5

6 Poprvé v historii populární hudby se stává vedoucím a určujícím kontinentem Evropa – mohou za to především kytarové skupiny (Beatles, Shadows atp.), které jsou napodobovány i v Americe) Velký vliv měly i skupiny Rolling Stones, Animals, Yardbirds, které byly ovlivněny černošským rythm and blues (spojení blues, gospelu a jazzu – typické nástroje: baskytara, saxofon, bicí, klávesy)

7 Rolling Stones

8 Monkees http://www.youtube.com/watch?v=nU615FaODCg
Odpovědí na popularitu Beatles byly v Americe kapely The Beach Boys Monkees (tato kapela byla sestavena na inzerát právě proto, aby ve světě vznikla kapela, která je schopná konkurovat Beatles)

9 Monkees

10 Vedle rocku se rozvíjí černošský soul (styl kombinující jazz a gospel) - černošské trio SUPREMES byly po Beatles nejúspěšnějším seskupením

11 SUPREMES

12 Rock dosahuje jednoho ze svých vrcholů v tvorbě skvělých virtuózů
Rock dosahuje jednoho ze svých vrcholů v tvorbě skvělých virtuózů Jimmi Hendrixe a tria Cream Tento směr rocku položil základ pro vznik HARD ROCKU a HEAVY METALU

13 Jimmi Hendrix

14 Květinové děti Společenské klima USA ovlivněné válkou ve Vietnamu vedlo ke vzniku hnutí HIPPIES, které vyjadřovalo nesouhlas s válkou i s jakýmkoli násilím Hlavním heslem bylo „MAKE LOVE, NOT WAR“ Centrem hnutí bylo San Francisco Mnoho zpěváků a kapel vycházela právě z postoje tohoto hnutí (např. J.Hendrix, Cream ad.)

15 HIPPIES

16 Koncem 60. let ztrácí hnutí na síle
Za jeho vrchol a zároveň tečku je považován koncert u města Woodstock v srpnu 1969 – sešlo se na něm půl miliónu lidí

17

18 Folk music Nachází v 60. letech velkou přízeň posluchačů
Jde o hudební žánr, jehož základem je píseň doprovázená většinou na akustický nástroj/nástroje (především kytara) s velmi silným obsahem textu) Vůdčí osobností folku se stal Bob Dylan

19 Bob Dylan

20 Internetové zdroje:


Stáhnout ppt "Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 19/11"

Podobné prezentace


Reklamy Google