Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA Pojem populární a rocková hudba.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA Pojem populární a rocková hudba."— Transkript prezentace:

1 SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA Pojem populární a rocková hudba

2 Název školy: Základní škola Francova Lhota Autor: Mgr. Lada Martinková Datum: 26. 9. 2012 Ročník: 8. Tematická oblast: Světová populární a rocková hudba Název: VY_32_INOVACE_1_3_Pojem populární a rocková hudba Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2506 Anotace: Žák se seznámí s pojmy, jako je populární a rocková hudba. Očekávaný výstup: Žák bude schopen definovat pojem populární a rocková hudba. Žák bude znát základní rysy populární a rockové hudby. Druh učebního materiálu: Pracovní prezentace.

3 Pojem populární a rocková hudba Populární hudba je velkou hudební oblastí, která zahrnuje veškeré hudební styly, ovšem kromě hudby umělecké, folkové a samozřejmě klasické. O: Jak zní zkrácený název pro populární hudbu, který často používáte? Populární hudba prošla ve svém vývoji mnoha velkými změnami, po kterých došlo k jakémusi ustálení žánrů populární hudby.

4 Pojem populární a rocková hudba Žánry populární hudby:  kytarové – beat, rock, heavy metal, punk rock  vokální – Hip hop, rap, rhythm and blues  elektronické – techno, house, rave  pop

5 Pojem populární a rocková hudba Kolébkou moderní populární hudby je USA. Počátek světové populární hudby se pak datuje od roku 1917, což je právě datum první americké jazzové nahrávky. Co se týká vlivu jiných hudebních stylů na hudbu populární, tak velmi citelná je nejen inspirace v hudbě klasické (jazz a swing), ale i v hudbě lidové (blues a folk).

6 Pojem populární a rocková hudba Rock (rocková hudba) je jeden z žánrů populární hudby. Dostal se do popředí v 60. letech 20. století. Rocková hudba má kořeny v rock and rollu, ale je také ovlivněna jazzem, folkem a vážnou hudbou. Co se týká nástrojového obsazení, objevuje se v rockové hudbě elektrická kytara, baskytara, bicí, klávesy, hammondovy varhany, klavír a syntetizátor. Samozřejmě nesmí chybět zpěv sólisty. O: Kdo je to sólista?

7 Pojem populární a rocková hudba

8

9

10

11

12

13 Syntetizátor – jedná se o elektronický hudební nástroj, který tvoří výsledné zvuky jakousi syntézou zvuků, tvoří zvuky umělé

14 Pojem populární a rocková hudba Skupina hudebníků soustřeďujících se na rockovou muziku se nazývá rocková kapela. V dnešní době už neexistuje pouze čistý rock, ale na scéně se objevuje mnoho podžánrů: glam rock, heavy metal, hard rock, progresivní rock, punk rock, soft rock, folkrock a alternativní rock. O: Dle čeho můžete poznat, že se jedná o rockovou skupinu či hudbu? Jaké hudební rysy asi bude rocková muzika mít?

15 Pojem populární a rocková hudba Obrázky: Dostupné na Google na www:.http://guitaristguitarist.com/types_of_guitar.html.http://www.hudebni-bazar.cz/baskytara-ibanez-sr-400-k-base- popruh-zdarma.http://dimavery.blog.cz/.http://www.cmias.cz/hudebni-nastroje/klavesy- keyboardy/studentske/psr-e213-yamaha.html.http://www.muzikus.cz/pro-muzikanty-serialy/Varhany-Pastorale- aneb-jak-cesky-Hammond-na-svet-prisel~27~srpen~2007/.http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Micromoog.jpg


Stáhnout ppt "SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA Pojem populární a rocková hudba."

Podobné prezentace


Reklamy Google