Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bulharský lev 30. června 1917 vstupuje Řecko do války proti Bulharsku a jeho spojencům. Pro bulharského velitele Zhostova přichází životní šance….

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bulharský lev 30. června 1917 vstupuje Řecko do války proti Bulharsku a jeho spojencům. Pro bulharského velitele Zhostova přichází životní šance…."— Transkript prezentace:

1 Bulharský lev 30. června 1917 vstupuje Řecko do války proti Bulharsku a jeho spojencům. Pro bulharského velitele Zhostova přichází životní šance….

2 Do této chvíle bulharské síly vítězily na všech svých frontách, ale jeho armády byly již vyčerpány, podaří se Bulharsku zničit i hrozbu Řecka?

3 Zhostov popíjel čaj, ve velitelském stanovišti a občas z dalekohledu sledoval průběh bitvy. Dařilo se mu, Řekové i jejich britští spojenci opouštěli své pozice

4 Když vtom uslyšel, že jeho pobočník řve o náletu
Když vtom uslyšel, že jeho pobočník řve o náletu. Zhostov však nechtěl své místo opustit, obával se, že když ho opustí, padne víc mužů než by mohlo, což by zpozdilo bulharský postup. Udělal chybu. Kulometem vybavené letadlo lehce odstranilo strážce velitelského stanoviště a následně pilot vyhodil ruční granát z kokpitu, čímž zničil většinu velitelského stanoviště….

5 Kolem Zhostova se již nacházeli jen mrtví a poničený interiér, takže už nemohl nijak diktovat příkazy svým mužům. Když se díval dalekohledem, viděl přesně to, čeho se bál - Řekové s Brity přecházejí do protiútoku a bulharská armáda koná bez velitele jen zmatené manévry. Nebylo sice pochyb, že Bulhaři zvítězí, ale pokud budou ztráty příliš vysoké, nebudou moci dále postupovat.

6 Zhostov neměl na výběr, chtěl-li si zasloužit poctu, musel doběhnout až na frontu a tam předávat rozkazy přímo. Vyběhl tedy a po chvíli doběhl až do lesa.

7 Běžel a běžel, když vtom pocítil neskutečnou bolest, která mu vnikala do zad. Padl na kolena a otočil se dozadu. Uviděl srnce, jenž se mu zabodl parohy do zad.

8 Zhostov si uvědomil, že blízko je vesnice a tak má velkou šanci, že ho zachrání. Ale nebyl si jistý, jestli by nestálo za to obětovat svůj život pro absolutní vítězství. Byl si jist, že by si ho takhle každý zapamatoval. Ale stále váhal, jestli si raději nezachrání život…..

9 Zhostov se nakonec rozhodl obětovat se
Zhostov se nakonec rozhodl obětovat se. Plazil se dlouhou dobu, ale nakonec se ke svým vojákům doplazil. A ti se ho chopili. A snažili se ho udržet co nejdéle naživu….

10 Jen co mohl začal dávat rozkazy, ale jeden vojín ho zarazil se slovy, že v bitvě už zvítězili. Zraněný a poraněný Zhostov zavřel oči a položil svou hlavu. Dvakrát naprázdno polkl a představil si bulharského lva trhajícího řecký olivovník. Usmál se a uvědomil si, že on i jeho muži udělali všechno pro vítězství a že on vlastně nepotřebuje být zapsán v historii. Zemřel šťastný….


Stáhnout ppt "Bulharský lev 30. června 1917 vstupuje Řecko do války proti Bulharsku a jeho spojencům. Pro bulharského velitele Zhostova přichází životní šance…."

Podobné prezentace


Reklamy Google