Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST"— Transkript prezentace:

1 ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Předmět MATERIÁLY    Obor: Instalatér Ročník: 1. Zpracoval: ing. Jaroslav Dufka

2 ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Téma VÝROBKY Z MĚDI Předmět: Materiály Obor: Instalatér Ročník: 1. Zpracoval: Ing. Jaroslav Dufka

3 Prohlášení Prohlašuji, že jsem tento výukový materiál vypracoval samostatně, a to na základě poznatků získaných praktickými zkušenostmi z pozice učitele ve Střední odborné škole Otrokovice, a za použití níže uvedených informačních zdrojů a literatury. Tento výukový materiál byl připravován se záměrem zkvalitnit a zefektivnit výuku minimálně v 1 vyučovací hodině. Ve Vsetíně dne Ing. Jaroslav Dufka

4 VÝROBKY Z MĚDI Témata: Trubky Tvarové kusy
Elektrické vodiče do předizolovaných trubek Topné kabely pro elektrické sálavé vytápění Výrobky ze slitin mědi

5 Trubky Měděné trubky se vyrábějí podle: tvrdosti – měkké, polotvrdé a tvrdé povrchu – holé, opláštěné Měkké se dodávají stočené ve svitcích; jejich průměr je 8, 10, 15, 18 a 22 mm. Polotvrdé a tvrdé se vyrábějí v rovných kusech v průměrech od 8 do 108 mm. Holé trubky se běžně používají ve všech domovních rozvodech vody, topení, plynu, klimatizace atd. Opláštěné se používají na podlahové vytápění.

6 Tvarové kusy Měděné tvarovky se vyrábějí ve stejných průměrech jako trubky. Rozlišují se tvarovky určené k pájení a tvarovky pro lisování. Pájecí tvarovky se rozlišují podle konců pro pájení jen jednou stranou pro vnitřní a druhou pro vnější spoj nebo oběma stranami pro vnitřní spoj.

7 Elektrické vodiče do předizolovaných trubek
Rozvody dálkového vytápění nebo centralizovaného zásobování teplem se v současné době provádějí z předizolovaného potrubí. Jsou to ocelové nebo plastové trubky s tepelnou izolací a krycím pláštěm. U dlouhých rozvodů se v případě poruchy těžko hledá místo závady. Proto se předizolované trubky opatřují elektricky vodivými dráty z mědi. Pokud se drát v izolaci roztrhne, dojde k přerušení elektrického obvodu a místo poruchy lze snadno najít pomocí přístrojů.

8 Topné kabely pro elektrické sálavé vytápění
Elektrické sálavé vytápění může být zhotoveno z topných rohoží. V nich jsou připevněny elektrické kabely vyrobené z měděných drátů nebo lanek. Měděnými elektrickými kabely protéká elektrický proud. Topné kabely jsou vetkány do rohoží, ve kterých se mění elektrická energie v tepelnou. Měděný drát nebo lanko musí mít potřebný průměr podle tepelného výkonu rohože. Výkon měděných kabelů se uvádí ve wattech na metr délky kabelu, může to být od 10 do 30 W/m.

9 Výrobky ze slitin mědi Nejpoužívanějšími slitinami vyráběným i z mědi jsou bronz a mosaz. Z těchto materiálů se dělá mnoho výrobků pro instalatéry. Patří k nim zápachové uzavírky, různé armatury, vodovodní baterie, části čerpadel, dráty pro pájení měděných trubek atd.

10 Výrobky ze slitin mědi

11 Kontrolní otázky: 1. Jak se rozlišují měděné trubky?
2. V jakých průměrech se vyrábějí měděné trubky a tvarovky? 3. K čemu slouží měděné vodiče v předizolovaném potrubí? 4. Na čem závisí průměr měděného lanka v topných kabelech? 5. Jaké výrobky montují instalatéři ze slitiny mědi ?

12 Zdroje Literatura: Internet:
CMEJRKOVÁ, S., DANEŠ, F., SVĚTLÁ, J. Jak napsat odborný text. 1. vydání. Praha: Leda, s. ISBN Internet: Odkazy ze dne


Stáhnout ppt "ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST"

Podobné prezentace


Reklamy Google