Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Zobrazení rovinným zrcadlem

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Zobrazení rovinným zrcadlem"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Zobrazení rovinným zrcadlem Číslo DUM: III/2/FY/2/3/6 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Optika Autor: Ing. Markéta Střelcová Anotace: Žák se seznámí s rovinným zrcadlem, vlastnostmi obrazu vytvořeného na rovinném zrcadle a s využitím rovinných zrcadel v praxi. Klíčová slova: zrcadlo, obraz, světelný paprsek Metodické pokyny: PC, DTP, metodické pokyny jsou součástí materiálu Druh učebního materiálu: Prezentace doplněná fotografiemi a úkoly. Druh interaktivity: Kombinovaná Cílová skupina: Žák 7. ročníku Datum vzniku DUM:

2 Zobrazení rovinným zrcadlem
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Markéta Střelcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

3 Co to je zrcadlo? Je to lesklá plocha, která velmi dobře odráží světlo. Nejčastěji se používá skleněná deska, která je opatřena zrcadlící tenkou kovovou vrstvou. V přírodě pro nás může být zrcadlem např. klidná vodní hladina. Zrcadlo běžně používáme v domácnostech, dopravních prostředcích, je součástí optických přístrojů, ale využívá se také např. ve zdravotnictví. Zrcadla dělíme na rovinná, vypuklá, dutá.

4 Rovinná zrcadla V rovinném zrcadle vidíme obraz předmětu, který je před zrcadlem. Obraz svítícího bodu rovinným zrcadlem je na kolmici, kterou spustíme z bodu za zrcadlo, a to ve stejné vzdálenosti jako je svítící bod před zrcadlem. Obraz je souměrně sdružený se svítícím bodem dle roviny. Z

5 Obraz předmětu na rovinném zrcadle
Obraz předmětu sestrojíme tak, že sestrojíme obrazy bodů, které určují tvar předmětu. Světlo ve skutečnosti neproniká za zrcadlo, světelné paprsky nelze zobrazit na stínítku, proto se tento obraz nazývá zdánlivý. Obraz předmětu vytvořený rovinným zrcadlem je tedy zdánlivý, stranově převrácený a souměrně sdružený podle roviny zrcadla.

6 Otázky a úkoly: 1. Co to je zrcadlo?
Je to lesklá plocha, která velmi dobře odráží světlo. 2. Jaké vlastnosti má obraz vytvořený na rovinném zrcadle? Obraz je zdánlivý, stranově převrácený, souměrně sdružený podle roviny zrcadla. 3.Do sešitu nakreslete písmeno K a sestrojte jeho obraz na rovinném zrcadle. 4.Jestliže stojíte 1,6m před rovinným zrcadlem a o 0,5m se od něj vzdálíte, jak daleko jste od svého obrazu? V tomto případě jste od svého obrazu 4,2m.

7 Použité zdroje: CGS. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: PAJS. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEUVEDEN. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Zobrazení rovinným zrcadlem"

Podobné prezentace


Reklamy Google