Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EU_62_B_sada 1_05_M_Bankomat_Poliačíková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EU_62_B_sada 1_05_M_Bankomat_Poliačíková"— Transkript prezentace:

1 EU_62_B_sada 1_05_M_Bankomat_Poliačíková
Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Ing. Jana Poliačíková Anotace Materiál slouží ke zjištění finanční gramotnosti žáků, jejich představě a povědomí o funkci bankomatu. Vzdělávací oblast Matematika a její aplikace Předmět Matematika/Finanční gramotnost Tematická oblast/téma Kde a jak platíme/Hotovostní peníze Výsledky vzdělávání -dokázat vysvětlit, jak a čím platíme, - dokázat vysvětlit, kde a jak platíme  Klíčová slova Hotovostní peníze, poplatky, bankomat, PIN Druh učebního materiálu PPT prezentace Typ vzdělávání Střední vzdělávání, 1. ročník Praktické školy dvouleté Ověřeno Datum: Třída: I. PRŠ 2 Zdroj [online]. [ ]. Dostupné z URL: <

2 Bankomat Je to zařízení určené k výdeji hotovosti prostřednictvím platební karty.

3 Funkce bankomatu Výdej hotovosti Uvádí zůstatky na účtu
Možnost dobíjení kreditu mobilních telefonů Změna PIN kódu. Podání příkazu k úhradě. Transfery peněz mezi svými účty i zcela obecný bankovní převod na jiný účet. Některé bankomaty (České spořitelny) umějí zaplatit složenku SIPO pomocí čtečky čárového kódu Existují i tzv. vkladové bankomaty. Nabízí je finanční instituce jako jsou ČSOB, Česká spořitelna, Poštovní spořitelna, UniCredit Bank, GE Money Bank, mBank a Air Bank.

4 Vybavení bankomatu Bankomat je vybaven: čtečkou karet displejem
numerickou klávesnicí zařízením pro výstup bankovek řídicí jednotkou tiskárnou potvrzenek bankovkami (bankomat přesně ví, kolik bankovek jaké nominální hodnoty má, aby je mohl vydávat) zvukový výstup, kterým signalizuje pokyn pro výběr hotovosti nebo poruchu Řada bankomatů je navíc vybavena kamerou, sledující například, zdali se někde nesnaží k penězům dostat násilím či instalovat prvek pro sledování zákaznických PIN kódů

5 Postup při výběru peněz
1. Vložím kartu do bankomatu, zvolím jazyk a zadám PIN(Pozor!! Pokud PIN třikrát zadáš špatně, bankomat kartu zablokuje) 2. Zvolím operaci – výběr hotovosti a zadám požadovanou částku 3. Počkám, až bankomat vydá kartu a hotovost 4. Nechám si vytisknout stvrzenku.

6 Bankomat POZOR!! Dávám si pozor na neznámé lidi v blízkosti bankomatu- možnost krádeže peněz, karty nebo zjištění PIN.

7 Poplatky za používání bankomatu
Za výběr hotovosti bankomatu platím poplatky bance. Je výhodnější používat bankomat své banky, poplatky jsou tak nižší než u bankomatů cizích bank.

8 Můžeme ho používat 24 hodin denně. Máme stálý přístup k penězům.
VÝHODY Můžeme ho používat 24 hodin denně. Máme stálý přístup k penězům.

9 OTÁZKY 1. Co je to PIN? 2. Najdi na internetu vysvětlení pojmu expirace karty. 3. Na internetu zjisti, kdy byl u nás instalován 1. bankomat a u jaké banky. 4. Co se stane zadám-li na displeji bankomatu chybný PIN.


Stáhnout ppt "EU_62_B_sada 1_05_M_Bankomat_Poliačíková"

Podobné prezentace


Reklamy Google