Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1. Rozděl dané látky do dvou skupin

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1. Rozděl dané látky do dvou skupin"— Transkript prezentace:

1 1. Rozděl dané látky do dvou skupin
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 9 1. Rozděl dané látky do dvou skupin Autor: Mgr. Zuzana Vimrová

2 Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 9 2. Co o tématu znám Vodiče jsou látky, které vedou elektrický proud díky dostatečnému množství volných elektronů. Mezi vodiče patří např. měď, ocel, voda…. Nevodiče (izolanty) jsou látky, které elektrický proud nevedou. Nemají dostatečný počet volných elektronů, které by el. proud přenášely. Mezi izolanty patří např. dřevo, plast, pryž ….

3 3. Jaké si řekneme nové termíny
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 9 3. Jaké si řekneme nové termíny POLOVODIČE Polovodiče jsou látky, které při nízkých teplotách téměř nevedou elektrický proud. Polovodiče jsou látky, ve kterých dochází k vytváření volných elektronů a děr. Mezi polovodiče patří např. křemík, který má ve valenční vrstvě čtyři elektrony. Ty se vlivem tepelného kmitání můžou uvolnit z vazeb a pohybovat se.

4 4. Co si řekneme nového PŘÍMĚSI V POLOVODIČÍCH Polovodič typu N
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 9 4. Co si řekneme nového PŘÍMĚSI V POLOVODIČÍCH Polovodič typu N Přidáním pětimocného prvku (např. fosforu) do polovodiče, se zvýší vodivost, protože je v polovodiči mnohem více volných elektronů. Tento polovodič označujeme jako polovodič typu N a říkáme, že má elektronovou vodivost. Polovodič typu P Přidáním trojmocného prvku (např. hliníku) do polovodiče, se zvýší vodivost, protože se v polovodiči vytvoří mnohem více děr. Tento polovodič označujeme jako polovodič typu P a říkáme, že má děrovou vodivost.

5 5. Procvičení a příklady Definuj polovodiče.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 9 Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 5. Procvičení a příklady Definuj polovodiče. Čím získá polovodič lepší vodivost? Jaké druhy polovodičů znáš? Čím se od sebe dané druhy liší? Které látky jsou vhodné jako příměsi do polovodičů? Co je to děrová vodivost? Co je to elektronová vodivost?

6 6. Něco navíc Polovodičová dioda
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 9 6. Něco navíc Polovodičová dioda Polovodičová dioda je součástka, která k usměrňování elektrického proudu využívá PN přechod. PN přechod je plocha, kde se stýkají polovodič typu P s polovodičem typu N. Podle toho, jak jsou dané polovodiče připojené do obvodu, prochází nebo neprochází obvodem elektrický proud. Jestliže je na polovodič typu P připojen kladný pól zdroje, protéká přechodem proud a mluvíme o zapojení v propustném směru. Jestliže je na polovodič typu P připojen záporný pól zdroje, neprotéká přechodem proud a mluvíme o zapojení v závěrném směru. anoda katoda

7 Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 9 7. CLIL Semiconductor A semiconductor is a material which has electrical conductivity between that of a conductor such as copper and an insulator such as glass. Semiconductors are the foundation of modern electronics, including radio, computers, and telephones.

8 8. Zpětná vazba - test Laboratorní práce Zadání:
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 9 8. Zpětná vazba - test Laboratorní práce Zadání: Popiš princip fungování polovodičové diody a vytvoř elektrický obvod, který bude obsahovat polovodičovou diodu. Zakresli schéma tohoto sestaveného obvodu a popiš jednotlivé části. Pozn.: Elektrický obvod sestav ze stavebnice Boffin.

9 Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 9
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 9. Použité zdroje


Stáhnout ppt "1. Rozděl dané látky do dvou skupin"

Podobné prezentace


Reklamy Google