Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum:"— Transkript prezentace:

1 Název školy příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních materiálů Téma: Zkoušení dřeva-mechanické zkoušky Číslo projektu: CZ.1.07/ /34/0003 Elektronická škola

2 Anotace: Materiál je vytvořen pro žáky 1. ročníku nástavbového studia
oboru STAVEBNÍ PROVOZ Autor: Ing. Marie VARADYOVÁ Jazyk: čeština Vzdělávací cíl: seznámit žáky s vlastnostmi a metodami zkoušení stavebních hmot,surovin a materiálů Speciální vzdělávací potřeby: žádné Druh učebního materiálu: výklad,prezentace Vazby na ostatní materiály: interaktivní cvičení

3 Vlastnosti a metody zkoušení stavebních hmot, surovin a materiálů

4 Mechanické zkoušky dřeva
STANOVENÍ PEVNOSTI

5 MECHANICKÉ VLASTNOSTI DŘEVA
Mezi mechanické vlastnosti můžeme zařadit: Pružnost dřeva – vratná deformace dřeva působením vnějších sil, dřevo se ale po jejich působení vrací do původního tvaru. Pevnost dřeva – je nevratná deformace nebo celkové porušení dřeva působením vnějších sil.

6 Pevnost statická a dynamická
Statická pevnost Pevnost v tahu - odolnost dřeva proti působení síly, která se jej snaží prodloužit, při překročení meze pevnosti dřevo praská Pevnost v tlaku - odpor, který klade dřevo vnější síle, jež se snaží dřevo stlačit. . Pevnost ve smyku - odolnost dřeva proti působení vnějších sil, které se snaží posunout jednu část tělesa po druhé. Pevnost v ohybu - schopnost dřeva odolávat zatížení, je-li materiál podepřen a síla působí mimo tyto podpěry. Pevnost ve vzpěru - zvláštní případ tlakové pevnosti, částečně zde spolupůsobí pevnost v ohybu.(např. u stojek a sloupů) Dynamická pevnost Je to odpor materiálu proti namáhání, které se často mění nárazem nebo rychlými změnami zatížení. Příčná pevnost proti rázovému ohybu (houževnatost) - schopnost dřeva odolávat síle, která působí v pohybu po určité dráze a zatěžuje element rázově (přerážecí práce).

7 Pevnost dřeva s ohledem na směr vláken
S ohledem na směr působící síly rozlišujeme: pevnost v tlaku ve směru vláken (σp ||) pevnost v tlaku napříč vláken ve směru radiálním (σp kolmo - R) ve směru tangenciálním (σp kolmo - T)

8 STANOVENÍ PEVNOSTI V OHYBU KONSTRUKČNÍHO DŘEVA
Prostě podepřené zkušební těleso se zatěžuje na ohyb až do porušení symetricky dvěma břemeny při rozpětí rovnajícím se 18-ti násobku výšky.

9 STANOVENÍ RÁZOVÉ HOUŽEVNATOSTI DŘEVA V OHYBU
Houževnatost dřeva je schopnost odolávat dynamickému (rázovému) namáhání ohybem. Podstatou metody je zjištění energie potřebné k porušení tělesa při působení dynamického zatížení v ohybu. Rázové kyvadlové kladivo CHARPY.

10 URČENÍ JAKOSTI DŘEVA PODLE LOMU
Podle vzhledu lomu můžeme určit jakost dřeva. Jakostní dřevo – lom třískovitý a dlouze vláknitý. Nekvalitní, křehké dřevo – lom hladký. Průměrně jakostní dřevo - lom zubovitý. Houževnatost dřeva je silně ovlivněna vadami dřeva, sušením dřeva při vyšších teplotách, násilnou impregnací, atd.

11 ŠTÍPATELNOST, OHÝBATELNOST
Štípatelnost dřeva Schopnost dřeva dělit se na části působením klínu. Ovlivňuje ji směr vláken, vlhkost dřeva, objemová hmotnost a anatomická stavba. Měřič vlhkosti dřeva

12 TVRDOST DŘEVA Tvrdost dřeva
Tvrdost dřeva vyjadřuje velikost jeho odporu proti vnikání cizího tělesa. Tvrdost dřeva ovlivňuje: směr vláken, vlhkost dřeva, objemová hmotnost, anatomická stavba. U dřeva se určuje buď podle Brinella nebo podle Janky.

13 zdroj p?stranka=drevo_zkouseni dreva-a-stavebnich-materialu-cem-dt-125b- p / 20SL%20-%20D.pdf


Stáhnout ppt "Název školy příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum:"

Podobné prezentace


Reklamy Google