Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám"— Transkript prezentace:

1 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Šrejtrová Marie Název: VY_32_INOVACE_11B_10_PRACOVNÍ ČINNOSTI Téma: PLASTY - VLASTNOSTI Datum ověření: VM ověřen dne v 7.A Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: DUM je určen k výkladu učiva. Žáci se seznamují se základními vlastnostmi plastů.

2 PLASTY – vlastnosti Je velmi výstižně řečeno, že po době kamenné, bronzové a železné je tu doba plastová. Plasty stále více a více nahrazují dříve užívané materiály – dřevo a kovy. Proč? Vyrábějí se z dostupných materiálů – ropy, kaučuku a dalších. Pomocí přísad u nich můžeme získávat požadované vlastnosti, lepší, než u tradičních materiálů. Obrábíme je stejně jako kovy a dřevo. Navíc se dají bez problému tepelně a tlakově tvarovat.

3 PLASTY – vlastnosti Mezi dobré vlastnosti plastů patří: houževnatost
plasticita pružnost lomivost životnost tvarová paměť odolnost proti různým chemikáliím, mořské vodě a povětrnostním vlivům nízká hustota dobré elektroizolační a tepelněizolační vlastnosti

4 PLASTY – vlastnosti Nevýhody plastů: menší tepelná odolnost
částečná hořlavost, nebezpečné zplodiny při spalování menší pevnost a tvrdost nestálost k ředidlům dlouhá doba rozpadu, znečišťování životního prostředí

5 PLASTY – vlastnosti Na světě je už známo několik tisíc druhů plastů. Uplatnění v technické praxi však našlo jen několik desítek druhů. K těm nejznámějším patří: Celuloid - čirá nebo barevná průhledná křehká hmota(pravítka, trojúhelníky) Bakelit - tmavě hnědá neprůhledná hmota (kliky u dveří) Plexisklo - barevná, průhledná nebo mléčně bílá průsvitná a křehká hmota Polyvinylchlorid- měkké PVC, neprůhledná barevná hmota (především podlahové krytiny) - tvrdé PVC - novodur, (desky, trubky, umývadla, vědra) Polyetylen - bílá a průsvitná, v tenké vrstvě průhledná pružná hmota (fólie na obaly), působení světla zhoršuje vlastnosti – stárnutí Polystyren - lehčený - velmi lehká bílá hmota s výbornými tepelně izolačními vlastnostmi (obaly, izolační desky a výlisky) - nelehčený - čirá křehká hmota (krabičky, různé kryty) Polyamid - silon - velmi pevná hmota, především vlákna (oděvy, rybářské vlasce)

6 PLASTY – vlastnosti Igelit Silon Novodur Polyester

7 1 2 3 4 5 NAJDI TAJENKU 1. Velmi lehký bílý plast.
2. Základní vlastnost plastů. 3. Plast, ze kterého se vyrábí např. pravítka. 4. Základní surovina na výrobu plastů. 5. Plasty jsou dobrými tepelnými a elektrickými………….

8 P O L Y S T R E N A I C U D Z 1 2 3 4 5 NAJDI TAJENKU
5 Z 1. Velmi lehký bílý plast. 2. Základní vlastnost plastů. 3. Plast, ze kterého se vyrábí např. pravítka. 4. Základní surovina na výrobu plastů. 5. Plasty jsou dobrými tepelnými a elektrickými………….

9 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Použití zdroje: MOŠNA, CSc, Doc.Ing. František a kolektiv. Praktické činnosti pro ročník základních škol – Práce s technickými materiály. Praha: FORTUNA nakladatelství učebnic, 1997, ISBN Citace: Anotace: DUM je určen k výkladu učiva. Žáci se seznamují se základními vlastnostmi plastů.


Stáhnout ppt "Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám"

Podobné prezentace


Reklamy Google