Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Systém zálohování na ČZU

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Systém zálohování na ČZU"— Transkript prezentace:

1 Systém zálohování na ČZU
Libor Vejpustek

2 Způsoby ochrany dat Redundance, replikace (selhání média nebo zařízení) Oprávnění (kdo nemá práva, nemůže data poškodit) Zálohování (pokud už ke ztrátě dojde, snad data najdeme)

3 Důvody zálohování Selhání média nebo zařízení (výrobci garantují, zařízení odcházejí) Chyba SW (nemluví se o tom, ale každý SW má chyby a opravou chyb se několik dalších zanese) Chyba uživatele (častý důvod) Ransomware (také často předchází chyba uživatele)

4 Kam zálohovat ? Jiné médium (zálohovat na stejný disk je nesmysl)
Jiné zařízení (v lepším případě jiný distributor nebo alespoň typ zařízení) Jiný typ média (různá trvanlivost i pravděpodobnost chyb) Jiná lokalita (budova – ne vždy stačí, město, stát, kontinent, [planeta])

5 Co zálohovat ? Provozní systémy Uživatelská data
Vždy se na něco zapomene a přijde se na to až ve chvíli, kdy je obnova zapotřebí. Spousta dat se zálohovat nevyplatí.

6 Cena za uložení dat Cena za uložení dat na primárních úložištích i v zálohách je odvislá od typu média. SSD nejvyšší cena, i když budoucnost a výrobci HW doporučují Klasické točící disky (fyzikální limity kapacity, ale zatím se je stále daří zvětšovat) (cena „Alza“ vs storage) Pásky (podle některých již spoustu let mrtvé, ale stále se používají a vyvíjejí) Diskety, CD, DVD, BD a podobně jsou pro domácí použití.

7 Rychlost uložení, doba vybavení a obnovy
SSD samozřejmě vede. Náhodné čtení i zápis, nevhodná defragmentace. Klasické disky. Výhodné sekvenční čtení, vhodná defragmentace. Pásky. Pomalé vyhledávání – přetáčení pásky, pak sekvenční čtení/zápis. Měly by se provádět kontroly záloh (testovací obnovy, problém při změně technologie – zpětná kompatibilita)

8 Používané termity : Deduplikace – stejná data se ukládají pouze jednou (takřka stejné virtuály šetří výsledné místo) Komprese – různý typ dat se dá různě komprimovat. (video, obrázky vs text, databáze) Tier – různé typy disků pro různé typy dat. FULL, INCREMENT, SYNTETIC FULL RPO - Recovery Point Objective – stáří dat v poslední dostupné záloze. RTO - Recovery Time Objective – doba nutná k obnově dat ze zálohy.

9 RAID 0, 1, 5, 6, … RAID0 – bez redundance, selhání jakéhokoliv disku = porušení dat RAID1 – mirror, data vždy v kopii na druhém disku, 50% ztráta kapacity RAID5 – jednoduchá parita, v případě výpadku jednoho disku možno data dopočítat RAID6 – dvojitá parita, tolerance výpadku 2 disků, možnost dopočítat data Různí výrobci mají různě nazvané podobné technologie. Parametry – odolnost proti výpadku disku, „zbytečně nakoupená nevyužitá kapacita“, rychlost „opravy“ dat po výměně vadného disku – riziko dalšího výpadku při velkých discích. SPARE disk – pohotovost.

10 Zvolené řešení na ČZU BaaS Backup as a Service (zálohování jako služba) StorageOne, a.s. (servisní partner) CommVault (dříve DataProtector HP) (SW řešení) Cloud

11 Zálohovací rack Foto :

12 Kdo stanovuje pravidla ?
Uživatelé by chtěli nekonečnou možnost obnovy všech dat Vedení nerozhodne, snad správci, ale nakonec jsou limitem vždy finance a kapacita. Data neustále rostou, naštěstí zatím roste i kapacita médií Jakkoliv velký disk se zanedlouho zaplní. Fenomén BIG DATA – kam je uložit, ale také jak s nimi pracovat.

13 Zálohovací politiky Denně na disk, týdně přesun SyntheticFull na pásky (max 30 dní) Měsíčně Full záloha na pásky (max 365 dní) Denně na disk (max 30 dní), týdně na pásky (max 182 dní), měsíčně na pásky (max 365 dní) Jednorázový archiv (max 365 dní) Jednorázový archiv (max 5 let) Denně (max 182 dní) Novell, končí.

14 Zálohování VMware Snapshot – crash consistency.
Nejlepší varianta OFFLINE, ale dnes jsou uživatelé zmlsaní 24/7. Nativní nástroje – například databáze. Souborově zevnitř systému.

15 Koncové stanice Data v cloudu – Microsoft OneDrive, Cesnet ownCloud, Dropbox. (o zálohování se stará někdo jiný) Síťové disky – zálohují správci systémů. Lokální úložiště – CommVault klient nebo vlastní řešení (NAS)

16 Na koho se obrátit ? Zálohování řeší příslušní správci systémů.
Pavel Brom Jan Dvořák Tomáš Kotek Jiří Pavlica Bohuslav Peterka Jan Richter Libor Vejpustek (Helpdesk, Servicedesk)

17 Děkuji za pozornost Libor Vejpustek


Stáhnout ppt "Systém zálohování na ČZU"

Podobné prezentace


Reklamy Google