Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OCHRANA OBYVATELSTVA Mgr. Bohumír MARTÍNEK, Ph. D.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OCHRANA OBYVATELSTVA Mgr. Bohumír MARTÍNEK, Ph. D."— Transkript prezentace:

1 OCHRANA OBYVATELSTVA Mgr. Bohumír MARTÍNEK, Ph. D.
Vedoucí Ústřední odborné rady ochrany obyvatelstva SH ČMS

2 Ochrana obyvatelstva – souvislosti
Ochrana obyvatelstva jako: subsystém ochrany společnosti součást trvale udržitelného rozvoje součást bezpečné společnosti (koncepce,EU) prvek zabezpečení základních funkcí státu prvek zabezpečení základních funkcí území, včetně regionálního rozvoje

3 ÚVOD Růst nebezpečí vzniku mimořádných událostí
(živelní pohromy,havárie,konflikty-sociální,etnické, náboženské,…) Globalizace obecně zvyšuje ohrožení společnosti (rizika z vnějšku- plyn,elektřina,nákazy,terorismus) Ochrana obyvatelstva jako subsystém ochrany společnosti (komplex opatření proti nebezpečím ve společnosti) Globální řešení ochrany společnosti – teorie trvale udržitelného rozvoje

4 Trvale udržitelný rozvoj
Rozvoj je udržitelný tehdy, naplní-li potřeby současné generace, aniž by ohrozil možnosti naplnit potřeby generací příštích. (definice komise OSN pro životní prostředí a rozvoj) Podstatou udržitelnosti je naplnění tří základních cílů: sociální rozvoj ( obsahuje i prvek bezpečnosti občanů) ochrana životního prostředí a šetrné využívání přírodních zdrojů, (souvisí např. s minimalizací dopadů mimořádných událostí na životní prostředí), udržení ekonomického růstu a zaměstnanosti , což souvisí např. s ochranou tzv. kritické nebo-li životně důležité infrastruktury společnosti.

5 Bezpečná společnost Definice z Koncepce ochrany obyvatelstva:
společnost, která má přijatý soubor opatření k minimalizaci, resp. k překonání následků mimořádných událostí a krizových situací a v praxi ho úspěšně realizuje. bude ji vytvářet veřejná správa, která zabezpečí podmínky pro přístup občanů k informacím o rizicích vzniku mimořádných událostí, možných následcích a zároveň o přijatých opatřeních k ochraně jejich životů a zdraví, majetku a životního prostředí.

6 Pojetí ochrany obyvatelstva (koncepce ochrany obyvatelstva)
ochrana obyvatelstva slouží k ochraně životů, zdraví a majetkových hodnot zahrnuje soubor činností a postupů orgánů, organizací,složek a obyvatelstva, prováděných s cílem minimalizace negativních dopadů možných mimořádných událostí a krizových situací na zdraví a životy lidí a jejich životní podmínky.

7 Pojetí ochrany obyvatelstva (principy z Knokke – 10/2001, EU)
starost o ochranu obyvatel náleží státu ústředním orgánem je zpravidla ministerstvo vnitra, odpovědnost ministrů (vedoucích ÚSÚ) je stanovena zákony a vyplývá z jejich kompetencí, odpovědnost je rozložena na všechny úrovně veřejné správy včetně obcí, profesní organizace tvoří jádro výkonných a částečně i řídících složek, jsou doplňovány ostatními složkami různé právní povahy i fyzickými osobami (průměrný stupeň připravených specialistů činí 4-5 % populace) široká informovanost veřejnosti o ochranných opatřeních je prostředkem, který napomáhá k účinnější sebeochraně obyvatelstva, opatření připravovaná k řešení mimořádných událostí a krizových situací v míru budou v případě potřeby využita i v období válečného stavu.

8 Ochrana obyvatelstva – - základní funkce státu
Základní funkce státu obsahují zachování veřejného pořádku, bezpečnosti občanů a jejich majetku, státních zájmů a územní celistvosti a nedotknutelnosti. Do základních funkcí státu patří: zabezpečení ochrany obyvatelstva, zabezpečení-základních životních potřeb,ochrany majetku, kulturních hodnot,životního prostředí,výkonu veřejné správy,ekonomických, materiálních, energetických a finančních zdrojů,funkčnosti orgánů krizového řízení, záchranných , ozbrojených bezpečnostních sborů a havarijních služeb,dopravní obslužnosti,

9 Ochrana obyvatelstva – - základní funkce území
Základní funkcí území je vytváření podmínek pro rozvoj sociální péče a pro uspokojování potřeb obyvatelstva. Jde zejména o bydlení, ochranu a rozvoj zdraví, dopravu a spoje, informace, výchovu a vzdělávání, kulturní rozvoj, ochranu veřejného pořádku, ale také o ostatní aspekty bezpečnosti jako je zajištění ochrany obyvatelstva při mimořádných událostech apod.

10 Ochrana obyvatelstva a regionální rozvoj
Regionální rozvoj koordinuje a podporuje aktivity k rozvoji regionů vymezených v programu rozvoje územního obvodu kraje podle svých konkrétních potřeb a s ohledem na vyvážený rozvoj svého územního obvodu. Moderní bezpečnostní prvky, jako: předcházení vzniku mimořádných událostí, reakce záchranných složek reakce územní samosprávy = podmínka dosažení rozvojových cílů krajů.

11 Obsah předmětu „Ochrana obyvatelstva “
historie ochrany obyvatelstva aktuální hrozby pro 21. století a jejich vliv na zabezpečení úkolů ochrany obyvatelstva legislativa varování a vyrozumění a způsob poskytování tísňových informací evakuace způsob a rozsah individuální ochrany dekontaminace osob a techniky nouzové přežití obyvatelstva humanitární pomoc plánování opatření ochrany obyvatelstva (havarijní plány)

12 Obsah předmětu „Ochrana obyvatelstva - pokračování“
11. Ochrana obyvatelstva při mimořádných událostech při živelních pohromách při událostech způsobených člověkem (vč. terorismu) 12. Informování obyvatelstva a preventivně výchovná činnost 13. koncepce ochrany obyvatelstva 14. Ochrana obyvatelstva ve světě - NATO,EU, vybrané země

13 Literatura Zákon č. 239/ Sb., o integrovaném záchranné systému a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů Vyhláška Ministerstva vnitra č. 380/2002 Sb., k přípravě a provádění úkolů ochrany obyvatelstva Mgr,Bohumír Martínek, Ph.D.„Ochrana obyvatelstva I“ ( skripta PA ) Mgr,Bohumír Martínek, Ph.D.„Ochrana obyvatelstva II“ ( skripta PA) /hasici/Krizové řízení/Vzdělávání v krizovém řízení/Moduly – modul E –Ochrany obyvatelstva obyvatelstva -varování, evakuace,.... obyvatelstva/Příručka pro přípravu techniků ochrany obyvatelstva – 1.díl

14 Seminární práce Možnosti zapojení sborů dobrovolných hasičů do realizace opatření ochrany obyvatelstva v obci Zapojení SDH v OO Stanovami Sdružení. Jde o následující možnost: v souladu se zákonem o PO spolupracuje SDH při výběru členů JSDHO, kterými se zvyšuje základní počet členů jednotky o ty, kteří plní úkoly OO (Vyhlášky č.247/2001), tj. TOO nebo organizační jednotka (skupina, družstvo) v souladu se zákonem a Vyhláškou č. 328/2001 lze uzavřít mezi SDH a starostou obce písemnou dohodu o osobní nebo věcné pomoci v souladu s Vyhláškou č.247/2001 mohou být vytvářeny odřady, tvořené 1 JPO a osobami poskytujícími osobní a věcnou pomoc. Těmito osobami mohou být členové SDH Vlastní jednotky SDH (tam kde není JSDHO) jako ČČK???


Stáhnout ppt "OCHRANA OBYVATELSTVA Mgr. Bohumír MARTÍNEK, Ph. D."

Podobné prezentace


Reklamy Google