Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Integrovaná střední škola v Semilech 28. října 607, Semily.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Integrovaná střední škola v Semilech 28. října 607, Semily."— Transkript prezentace:

1 Integrovaná střední škola v Semilech 28. října 607, 513 01 Semily

2 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0240 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_10_3_13/20 Název školy Integrovaná střední škola v Semilech 28. října 607 513 01 Semily Autor Bc. Jana Strouhalová Tematický celek AJ — Future tenses (will x going to x present simple x present continuous) Ročník Všechny ročníky SOU i SŠ Datum tvorby30.7.2013 Anotace Materiál slouží k vysvětlení všech způsobů vyjadřování budoucnosti, tzn. pomocí různých gramatických časů (will x going to x present simple x present continuous). U každého z uvedených způsobů je popsán mechanismus tvoření a příklady užití. V závěru výukového materiálu je doplňovací cvičení, jehož součástí jsou i správná řešení. Metodický pokyn Pokud není uvedeno jinak, uvedený materiál je z vlastních zdrojů autora

3 1. WILL 2. GOING TO 3. PRESENT SIMPLE 4. PRESENT CONTINUOUS

4 1) BUDOUCÍ ČAS - WILL Tvoření: Pomocné sloveso will (not) + infinitiv významového slovesa. Složené tvary 'll a won't Momentální rozhodnutí něco udělat. Př. I am tired. I'll go to bed. – Jsem unavený. Půjdu si lehnout. Předpověď založená na odhadu, úsudku, zkušenostech. Ve spojení s výrazy „I think, I don't think“ Př. I think they won't like it. – Myslím, že se jim to nebude líbit. Sliby, hrozby, nabídky a jiné reakce na vzniklou situaci. Př. I am sorry. I'll never do it again. – Omlouvám se. Už to nikdy neudělám.

5 2) VAZBA „TO BE GOING TO“ Tvoření: Příslušný tvar slovesa „to be“ + going to + infinitiv významového slovesa Záměr, plán, odhodlání do budoucnosti. Př. I am not going to spend all my money. – Neutratím všechny své peníze. Hannah is going to marry Frank. – Hana si vezme Franka. Předpověď na základě patrných znaků. Př. Look at those clouds! It is going to rain. – Podívej na ty mraky! Bude pršet.

6 3) PRESENT SIMPLE Tvoření: Příslušný tvar významového slovesa Mluvíme-li o rozvrhu, otevíracích hodinách nebo jízdním řádu (tzv. „timetables“) Př. The train arrives here at 06:55 and leaves at 07:00. - Ten vlak sem přijede v 6.55 a odjede v 7.00. The film starts at 8 o'clock. Ten film začíná v 8 hodin.

7 4) PRESENT CONTINUOUS Tvoření: Příslušný tvar slovesa „to be“ + -ingový tvar významového slovesa Již domluvený nebo naplánovaný děj (hlavně je-li ve větě přesnější určení místa nebo času) Př. I am meeting Petra at 2 p.m. - Setkám se s Petrou ve 2 hodiny odpoledne. He's picking me up at the airport. - Vyzvedne mě na letišti.

8 Přeložte věty a použijte vhodný způsob vyjádření budoucnosti: Co budeš dělat, až vyjdeš ze školy? Podívej, Eva usnula. Přikryji ji dekou. Chris přijde na večeři dnes v půl deváté. Myslím si, že Petr opět přijde pozdě. Náš autobus odjíždí v 6.45 z osmého nástupiště. Ta čínská restaurace otevírá v 10 hodin dopoledne.

9 Řešení Co budeš dělat, až vyjdeš ze školy? What are you going to do when you leave school? Podívej, Eva usnula. Přikryju ji dekou. Look, Eva fell asleep! I will cover her with a blanket. Chris přijde na večeři dnes v půl deváté. Chris is coming to dinner tonight at half past eight. Myslím si, že Petr opět přijde pozdě. I think that Peter will be late again. Náš autobus odjíždí v 6.45 z osmého nástupiště. Our bus leaves at 6:45 from platform 8. Ta čínská restaurace otevírá v 10 hodin dopoledne. The Chinese restaurant opens at 10 a.m.

10 Zdroj ilustrací: http://office.microsoft.com


Stáhnout ppt "Integrovaná střední škola v Semilech 28. října 607, Semily."

Podobné prezentace


Reklamy Google