Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám. SEZNÁMENÍ S WILLIAMEM TURNEREM VY_32_INOVACE_160201 25. října 2012

2 2 Joseph Mallord William Turner (1775 – 1851) je znám jako veliký anglický romantický malíř a jeden z hlavních otců moderního malířství. Měl obdivuhodnou schopnost vystihnout spojení světla a barvy v ovzduší, dynamicky a dramaticky pojímal krajinu. Dosáhl skvělého mistrovství nejen v olejomalbě, ale stal se i jedním z nejvýznamnějších britských akvarelistů. Za svých studií se inspiroval hlavně tradičním klasicismem, používal převážně akvarel, svou první olejomalbu vystavil až v roce 1796. Později maloval ve stylu dynamického romantismu a dále svůj styl vytříbil až do stadia, kdy se stal bezprostředním vzorem pro francouzské impresionisty. Turner hodně cestoval a na řadu míst se rád vracel. Tak si vypěstoval cit pro to, jak se nálada a vzhled určitého místa mění působením vlivů ovzduší. Častokrát opakovaně maloval stejné prostředí, aby tyto změny zachytil. Měl nesmírně rád slunce a snažil se je malovat tak jako nikdo před ním. Měl také rád vodu a často se vydával na plavby v malých rybářských lodích. Při jedné takové plavbě přes kanál La Manche ho zastihla bouře a loď se málem potopila. Jakmile přistáli, vytáhl svůj náčrtník a v dešti a ve větru začal rozbouřené moře kreslit. Později vznikl z této skici obraz Přístaviště v Calais (1803). Známá je i historka, kdy se nechal od námořníků na parníku přivázat ke stěžni, aby mohl zakusit bouři na vlastní kůži. Výsledkem pak byl obraz Parník ve sněhové bouři (1842). Turner se ve své tvorbě zabýval zachycením proměn barev a světla v atmosféře, maloval téměř výhradně technikou čistých barevných skvrn, kterými zobrazil pocity s bezprostředností abstraktního umělce. Vášnivě miloval soumrak a jiskřivé efekty slunečního světla pronikajícího londýnskou mlhou, které dokázal zachytit jako osamělý, nedefinovatelně zázračný sen. V jeho pojetí romantismu se zvýšilo dramatické napětí a změnila se barevná skladba obrazů, pro svoje cítění barev a slunce býval Turner přezdíván ‚malíř světla‘.

3 3 01 03 ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………. …………………………………………………………………………………………........................................................................................................................ 1. Zkus vlastními slovy popsat techniku, jakou byl obraz namalován. 1 W. Turner, Požár Horní a Dolní sněmovny 16. října 1834 (1835, olej na plátně, 92 x 123,2 cm, Philadelphia Museum of Art, USA).

4 4 01 03 ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………. …………………………………………………………………………………………........................................................................................................................ 2. Jaký je rozdíl mezi malířskou technikou akvarelu a olejomalby? 1 W. Turner, Požár Horní a Dolní sněmovny 16. října 1834 (1835, olej na plátně, 92 x 123,2 cm, Philadelphia Museum of Art, USA).

5 5 03 Vyhledej obrázek abstrakce, která je těmto dílům podobná. Vyhledej obrázek, který je těmto dílům podobný. Ukázky koho inspiroval W. Turner: 3. Do prázdných políček vyhledej díla. Hledej v obrazech podobnosti a souvislosti. 12 W. Turner, Požár Horní a Dolní sněmovny 16. října 1834 C. Monet, Dojem, východ slunce

6 6 ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………. …………………………………………………………………………………………........................................................................................................................ ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………. …………………………………………………………………………………………........................................................................................................................ ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………. 5. Jaké náměty se objevují v jeho obrazech? 4. Napiš 5 pojmů, které vystihují W. Turnera. ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………. …………………………………………………………………………………………........................................................................................................................ ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………. …………………………………………………………………………………………........................................................................................................................ …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

7 7 03 6. Za domácí úkol vyhledej umělce, kteří inspirovali W. Turnera. Autor a název díla:……..…………………………………

8 Použité zdroje: Obrázky: [1] SAPERAUD. Turner-The Burning of the Houses of Lords and Commons [online]. 2005 [cit. 2012-10-25]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3ATurner-The_Burning_of_the_Houses_of_Lords_and_Commons.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3ATurner-The_Burning_of_the_Houses_of_Lords_and_Commons.jpg [2] PARIS 16. Claude Monet, Impression, soleil levant [online]. 2008 [cit. 2012-10-25]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Claude_Monet,_Impression,_soleil_levant.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Claude_Monet,_Impression,_soleil_levant.jpg Text: William Turner. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-10-25]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/William_Turnerhttp://cs.wikipedia.org/wiki/William_Turner Joseph Mallord William Turner. In: Artmuseum [online]. 2009 [cit. 2012-10-25]. Dostupné z: http://www.artmuseum.cz/umelec.php?art_id=420 http://www.artmuseum.cz/umelec.php?art_id=420 02_ 8


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál."

Podobné prezentace


Reklamy Google