Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením."— Transkript prezentace:

1 Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením. Téma:MS Excel 2010 – Funkce Když. Ročník:2. Datum vytvoření:únor 2014 Název:VY_32_INOVACE_16.3.13. ICT Anotace: Popis funkce, relační operátory, práce se vzorcem, zadání více podmínek do funkce. Inovativnost digitálního učebního materiálu spočívá zejména v jeho názornosti, které bylo dosaženo využitím nástroje Výstřižky operačního systému Windows 7. Díky grafice je žák tématem provázen krok za krokem. Interaktivita výuky je zvýšena propojením s prací na Internetu a může být ještě umocněna využitím interaktivní tabule. Metodický pokyn: Materiál je určen pro výklad. Prezentace primárně slouží pro výklad v hodině, ale díky své názornosti může být využita i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání. Otázky na konci tématu ověřují, jak žáci danou problematiku zvládli, a po vytištění je lze použít i pro písemné ověření jejich znalostí. Materiál vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC, dataprojektoru, popř. interaktivní tabule.

2 Podmínka – funkce Když Funkce Když patří mezi funkce logické. Pomocí této funkce zadáváme do vzorce podmínku a to nám umožňuje využít jednoduché rozhodování. Práci s touto funkcí lze obecně vyjádřit takto: =KDYŽ(adresa buňky + zadání podmínky; pokud je podmínka pravdivá (splněna), provede se první výpočet (akce); pokud podmínka pravdivá není (není splněna), tak se provede druhý výpočet (akce).

3 Relační operátory Podmínku do vzorce zadáváme pomocí relačních operátorů: = > = (je větší než) = (větší nebo rovno) <= (menší nebo rovno) <> <> (není rovno) Poznámka: Znaménka nejrychleji zadáme pomocí pravého tlačítka Alt + nebo kombinací levý Alt + 60, 62; znaménko = pomocí levý Alt + 61. Poznámka: Znaménka nejrychleji zadáme pomocí pravého tlačítka Alt + nebo kombinací levý Alt + 60, 62; znaménko = pomocí levý Alt + 61.

4 Příklad 1) – zadání, postup výpočtu U žáků v tabulce vyhodnoťte jejich prospěch. Pokud žák dosáhl průměru 2,5 nebo menšího – prospěl v opačném případě - neprospěl Podmínku zadáváme vždy pro jednu buňku, v tomto případě B2 a vzorec do ostatních buněk rozkopírujeme například tažením.

5 Příklad 1) - výsledek Otázka: Podmínku by bylo možné zadat také opačně. Jak by v tomto případě zněla podmínka? A co by bylo zapsáno v řádku ANO a co v řádku NE?

6 Funkce KDYŽ – více podmínek Složitější varianta výpočtu nastane, pokud řešený příklad obsahuje více možností a není možné použít pouze jednu podmínku. Excel umožňuje použít tolik podmínek, kolik chceme. Při sestavování vzorce pouze dodržujeme jediné pravidlo. Při vyhodnocování podmínky ve vzorci postupujeme od nejnižší hodnoty po nejvyšší. Jak zadat více podmínek si ukážeme na následujícím příkladu: Máme určit, na jakou výši odměny má pracovník nárok v závislosti na počtu odpracovaných hodin.

7 Příklad 2 – více podmínek Postup výpočtu Postup výpočtu: Pro buňku B2 zadáme podmínku. Do řádku ANO napíšeme výši odměny (nebo pozici buňky s odměnou). Klikneme do řádku NE a po klepnutí do pole názvů se otevře prázdné okno a zadáme pro buňku B2 další podmínku. Celý postup opakujeme podle počtu podmínek (postupujeme od nejnižší po nejvyšší hodnotu). Nakonec vzorec rozkopírujeme. Celý zápis funkce je vidět v řádku vzorců.

8 Zdroje: NAVRÁTIL, Pavel. S počítačem nejen k maturitě. 7. vyd. Kralice na Hané: Computer Media, 2009, 175 s. ISBN 978-80-7402-020-9. KDYŽ (funkce). In: [online]. [cit. 2014-02-04].Dostupné z: http://office.microsoft.com/cs-cz/excel-help/kdyz-funkce-HP010342586.aspx Všechny obrázky vytvořil autor pomocí nástroje „Výstřižky“ při práci s programem MS Excel 2010.


Stáhnout ppt "Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením."

Podobné prezentace


Reklamy Google