Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 10 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: září 2012 Ročník: 7. Vzdělávací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 10 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: září 2012 Ročník: 7. Vzdělávací."— Transkript prezentace:

1 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 10 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: září 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Finanční gramotnost Vzdělávací obor: Majetek, majitel Tematický okruh: Finanční gramotnost VII. – IX. Třída Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/21.1996 Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov

2 Metodika: Nejdříve se z žáky o daném tématu pobavíme. Přitom zjistíme jestli mají nějakou představu o probíraném tématu. Na prvním listě jsou uvedeny základní pojmy, o kterých se budeme v hodině bavit. Na dalších listech jsou jednotlivé pojmy vysvětleny. Na konci je uveden příklad, na kterém si ověříme, zda žáci probíranou látku správně pochopili.

3 VŠECHNO MÁ SVÉHO MAJITELE

4 Co je to vlastnictví hmotných věcí? Co je „Duševní vlastnictví“? Kdo je „Majitel“? Kdo je „Spolumajitel“? Co je „Pirátství“?

5 Hmotný majetek : Jsou to věci, na které si můžeme šáhnout (auto, stůl, pero, počítač, atd.) Vlastnictví hmotných věcí : Je to vlastnictví věcí, na které si můžeš šáhnout (auto, stůl, pero, počítač, atd.) Duševní vlastnictví: Je to vlastnictví nehmotných věcí jako jsou např.: nápady a myšlenky, příběh zachycený ve filmu, fotografie atd..

6 Majitel: Je každý člověk, který vlastní nějakou hmotnou nebo nehmotnou věc Spolumajitel: Je to majitel nějaké věci, kterou vlastní společně s minimálně ještě jedním majitelem. Pirátství:Je to krádež duševního vlastnictví, lidí kteří ho vlastní. Je to např.: nelegální kopírování CD, DVD, kopírování PC softwaru, na který nemáme zakoupenou licenci od výrobce.

7 Příklad ve kterém hledáme majitele: Pan Králíček vlastní pěkný pozemek č.1 uprostřed obce Krásnohůlky. Místní fotbalisté si od něj pozemek č.1 pronajali a postavili si na něm dvě branky, aby mohli hrát fotbal. Nájemné, které si s panem Králíčkem dohodli, činí 500 Kč/měsíc, posílají na účet pana Králíčka u banky ČSOB. Protože chtěli fotbalisté zvát i týmy z okolních vesnic, postavili si na pozemku č.1 kabiny( na převlékání sportovců). Jenže si nevšimli, že část kabin postavili už na jiném pozemku- a to na pozemku č. 2 pana Mrkve. Pana Mrkve to rozladilo a proto se projel svou čtyřkolkou fotbalistům mezi brankami.

8 PŘEDMĚTY VLASTNÍCI ODPOVĚĎ

9 PŘEDMĚTY VLASTNÍCI Pozemek č. 1 Pan Králíček Branky Fotbalisté Nájemné na účtu ČSOB Banka ČSOB Kabiny Pan Mrkev Pozemek č.2 Čtyřkolka

10 Zdroj: Archiv autora


Stáhnout ppt "III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 10 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: září 2012 Ročník: 7. Vzdělávací."

Podobné prezentace


Reklamy Google