Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Zdeňka.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Zdeňka."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/21.2623 AUTOR:Mgr. Zdeňka Sedláčková NÁZEV:VY_32_Inovace_Český jazyk_4 ČÍSLO DUM:1. TÉMA:Slova jednoznačná, mnohoznačná ROČNÍK:3. OBDOBÍ REALIZACE:4/2013

2 Anotace: Prezentace je určena žákům třetího ročníku. Slouží k vyvození učiva o slovech jednoznačných a mnohoznačných. Prezentace je určena žákům třetího ročníku. Slouží k vyvození učiva o slovech jednoznačných a mnohoznačných.

3 cyklistické kolo ozubené kolo ruské kolo kolo pro křečka kolo od auta mlýnské kolo běží dvě kola hra má tři kola Co mají obrázky společného?

4 Kolo Slovomá více významů- říkáme, že je to slovo mnohoznačné!

5 Slova mající jeden význam jsou slova hrad, švestka, mléko, pes, ryba, … jednoznačná!

6 Čtěte věty a porovnejte význam vyznačených slov. Našel jsem na cestě korunu. Služka vyleštila králi korunu. Koupil jsem si gumovací pero. V lese jsme našli sojčí pero. Na stole nám hoří svíčka. Tatínek vyměnil v autě svíčku. Dostal jsem lístek do kina. Ze stromu spadl lístek. Nacvičujeme na vánoční besídku. V zahradě máme novou besídku. Dědečka bolí zuby. Pila má ostré zuby.

7 Vyznačte slova mnohoznačná a tvořte s nimi věty. tatínek, kohoutek, lavice, brýle, hlava, čepice, oko, nohy, třída, tabule, letadlo, křídlo, motýl, štika, hrušky, baterka, hodina, vlajka, okno, dopis, peří, auto, klíč, třída, strašidlo, košík, dům

8

9 Vytvořte skupiny slov.

10

11 Pamatuj! Slova jednoznačná jsou slova, která mají jeden význam, a slova mnohoznačná jsou slova, která mají více významů.

12


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Zdeňka."

Podobné prezentace


Reklamy Google