Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_586_Dýchací ústrojí I Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_586_Dýchací ústrojí I Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_586_Dýchací ústrojí I Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Autor:Ing. Vladimír Skopal Průřezové téma:Člověk a svět práce Předmět:Chov hospodářských zvířat Ročník:2 Datum tvorby:02.11.2012 Datum a místo ověření: 10.12.2012 Druh učeb. materiálu: Prezentace Anotace: Výklad nové látky, rozdělení dýchací soustavy, seznámení se základními pojmy Klíčová slova:anatomie, fyziologie, dýchací soustava, dýchací cesty Metodický pokyn:Určeno k výkladu do hodiny i k samostudiu. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů

2 Dýchací ústrojí I.

3 d.ú.-1_2 Funkce - přívod O 2 do krve - odvod CO 2 z krve - navíc ? Složení - dýchací cesty - dutina nosní - hltan - hrtan - průdušnice - průdušky - plíce - dýchací svaly (mezižeb., bránice, břišní)

4 d.ú.-1_3 Dýchací cesty 1) Dutina nosní - funkce - vzduch čistí (prach.částice), zvlhčuje a předehřívá - začíná nosními otvory a ústí do hltanu - rozdělena je nosní chrupavkou - je vystlána sliznicí – - vpředu růžovočervenou (řasinkový epitel) - vzadu žlutorůžová sliznice (čichové buňky) - v obou - hlenové buňky

5 d.ú.-1_4 2) Hltan - křižovatka cest - ? (viz. trávící ústrojí) - měkké patro a příklopka - ? ↑ 3) Hrtan - navazuje na hltan a přechází do průdušnice - je sídlem hlasového ústrojí 4) Průdušnice - pružná trubice spojující hrtan s plícemi - tvoří ji (40 - 60) chrupavčitých prstenců spojených vazivem - zevnitř vystlána sliznicí s řasinkovým epitelem (+ hlenové buňky a žlázy)

6 d.ú.-1_5 - spolu s jícnem prochází do dutiny hrudní - před plícemi se dělí na levou a pravou průdušku - ty se dále větví na jemnější a jemnější průdušinky (bronchioly) a vytvářejí tak bronchiální strom – zakončení je v plicních sklípcích

7 d.ú.-1_6 Kontrolní otázky 1)Jaká je funkce řasinkového epitelu a hlenových žlázek ve sliznici dýchacích cest? 2)Složení dýchacího ústrojí je? 3)V které části dýchacích cest se nachází česlo? 4)V čem spočívá funkce průdušnice? 5)Proč může průdušnice vykonávat svou funkci (rozdíl od jícnu)? 6)Co je to bronchiální strom? 7)Jaká vazivová vrstva pokrývá průdušnici v místě rozdělení na průdušky?


Stáhnout ppt "Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_586_Dýchací ústrojí I Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná."

Podobné prezentace


Reklamy Google