Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o. AUTOR: Mgr. Naděžda Tománková NÁZEV PROJEKTU: Podpora výuky v technických oborech NÁZEV ŠABLONY: III/2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o. AUTOR: Mgr. Naděžda Tománková NÁZEV PROJEKTU: Podpora výuky v technických oborech NÁZEV ŠABLONY: III/2."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o. AUTOR: Mgr. Naděžda Tománková NÁZEV PROJEKTU: Podpora výuky v technických oborech NÁZEV ŠABLONY: III/2 -Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.0458 TEMA: Jazykové skupiny

2 Jazykové skupiny (rodiny) indoevropská ugrofinská – maďarština finština, estonština aj. altajská( turkotatarské, mongolské aj.) korejština, japonština, čínština austroasijská (vietnamština) jazyky africké, semitohamitské (hebrejština, aramejština, arabština), jazyky kavkazské

3 Indoevropské jazyky indické íránské řečtina albánština a arménština italické (latina),románské keltské germánské baltské slovanské

4 Slovanské jazyky společný základ – praslovanština Skupiny slovanských jazyků: a) západoslovanské – čeština, slovenština, polština, lužická srbština b) východoslovanské – ruština, běloruština, ukrajinština c) jihoslovanské – slovinština, srbochorvatština, makedonština, bulharština

5 Dvojí písmo latinka - latinské písmo (Češi, Slováci, Poláci, Chorvaté aj.) azbuka - z cyrilice (Rusové, Bělorusové, Ukrajinci, Bulhaři, Makedonci, Srbové aj.)

6 Odpověz na otázky a)Do které podskupiny slovanských jazyků patří český jazyk? b)Jakými hlavními jazyky se mluví ve státech, jenž sousedí s ČR? c)Jaký typ písma čeština užívá? d)Jaká máme diakritická znaménka? Vyjmenuj (vypiš) písmena s diakritickými znaménky.

7 klíč a)západoslovanská podskupina b)němčina, polština, slovenština c) latinka d)Háček, čárka, kroužek : á, č, ď, é, ě, í, ň, ó, ř, š, ť, ú, ů, ý, ž,(i, j)

8 Najdi a oprav v textu nepravdivé údaje Čeština je východoslovanský jazyk, nejvíce příbuzný s polštinou, slovenštinou a lužickou srbštinou. Patří tedy do rodiny jazyků ugrofinských. Český jazyk má 8 pádů a 2 časy. K písemnému záznamu používá upravenou cyrilici, doplněnou o znaky s diakritikou. Čeština používá spřežku ch, která je považována za samostatné písmeno mezi g a j.

9 klíč Čeština je západoslovanský jazyk, nejvíce příbuzný s polštinou, slovenštinou a lužickou srbštinou. Patří tedy do rodiny jazyků indoevropských. Český jazyk má 7 pádů a 3 časy. K písemnému záznamu používá upravenou latinku, doplněnou o znaky s diakritikou. Čeština používá spřežku ch, která je považována za samostatné písmeno stojící v abecedě mezi h a j.

10 zdroje KOLEKTIV AUTORŮ. Cvičebnice českého jazyka: Co byste měli znát ze základní školy. Brno: DIDAKTIS, 2007. ISBN 978-807358-084-1. MARIE SOCHROVÁ. Český jazyk v kostce. 1996. vyd. Praha: Fragment, 1996. ISBN 08-089- 8380-72000

11 Metodický list Zpracoval: Mgr. Naděžda Tománková Cílová skupina: žáci středních škol Rok vytvoření: 2012 Anotace: Materiál slouží k opakování a rozšíření učiva českého jazyka ZŠ. Probírané pojmy: jazykové skupiny (rodiny), indoevropské jazyky, slovanské jazyky. Obsahuje úkoly, doplňovací cvičení, klíč Předpokládaný přínos (výstup): rozšíření a upevnění učiva základní školy. Pomůcky: dataprojektor, počítač Předpokládaný čas: 30 minut Postup: Teoretický základ představuje definování nového učiva, úkoly v materiálu jsou určeny k jeho pochopení a k procvičení. Souhlasím se zveřejněním mého příspěvku v knižní či elektronické podobě jako metodického materiálu.


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o. AUTOR: Mgr. Naděžda Tománková NÁZEV PROJEKTU: Podpora výuky v technických oborech NÁZEV ŠABLONY: III/2."

Podobné prezentace


Reklamy Google