Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Akumulace elektřiny - je v dnešní době významným tématem. Jednou z nevýhod některých OZE je nemožnost přizpůsobovat jejich výkon spotřebě. Předsedkyně.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Akumulace elektřiny - je v dnešní době významným tématem. Jednou z nevýhod některých OZE je nemožnost přizpůsobovat jejich výkon spotřebě. Předsedkyně."— Transkript prezentace:

1 Akumulace elektřiny - je v dnešní době významným tématem. Jednou z nevýhod některých OZE je nemožnost přizpůsobovat jejich výkon spotřebě. Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová označila skladování elektřiny dokonce za 4. energetickou revoluci

2 Akumulace pomocí vodíku? Kromě nejvíce využívaného zdroje akumulace elektřiny, kterým jsou přečerpávací vodní elektrárny, se vývoj v této oblasti stále více ubírá směrem menších akumulátorů. Jednou z těchto technologií je také akumulace pomocí vodíku, jejíž výzkum probíhá v pražské Řeži již od roku 2009. O výrobu elektřiny starají fotovoltaické panely. V případě, že je výroba elektřiny ze solární elektrárny vyšší než aktuální spotřeba, je elektřina ukládána v olověných akumulátorech. Při plném nabití akumulátorů je přebytečný elektrický výkon využit v elektrolyzéru k výrobě vodíku. Pokud naopak výkon fotovoltaických panelů nepokrývá aktuální spotřebu, je elektřina dodávána z olověných akumulátorů a v případě potřeby také zpětnou přeměnou vodíku v palivovém článku.

3

4

5 Bateriový systém Nejlepším projektem na ukládání energií, který byl vyhlášen v prosinci 2015 společností PennWell se stal „Grand Ridge Energy Storage Center“, z dílny firmy Invenergy. Systém se nachází u větrné a solární elektrárny, na kterou je napojen. Jedná se o druhý největší lithium-iontový bateriový komplex na světě, který funguje zároveň jako virtuální dodavatel i odběratel, čímž poskytuje distribuční společnosti nástroj k vyrovnání spotřeby a výroby v síti. Pro vyřešení špiček operátoři potřebují zdroje rychlé odezvy, které jsou schopné dodat nebo odebrat energii ze sítě v co nejkratším čase. Systém baterií právě toto umožňuje operátorům za méně než 1 vteřinu. Invenergy má v této lokalitě 200 MW větrný park, 20 MW solární elektrárnu, ke které nyní přidala možnost akumulovat až 33 MW přebytečného výkonu.

6 „Domácí“ skladování The sonnenBatterie is a high-tech storage system that has proven itself in thousands of households – every day. The combination of a PV system and a sonnenBatterie will allow you to cover about 75% of your yearly energy requirement with self-produced energy. Since your energy is being generated on your roof and not by some anonymous energy provider you are more independent than before. Společnost Sonnenbatterie, firma s vedoucím postavením na trhu bateriových systémů pro skladování energie v níž vlastní podíl i skupina ČEZ, v roce 2015 expanduje do USA. https://www.sonnenbatterie.de/en/sonnenbatterie/

7 Přečerpávací elektrárna V podzemních prostorách bývalého ostravského Dolu Jeremenko otevřeli v r. 2015 experimentální přečerpávací vodní elektrárnu. Podle slov Pavla Bartoše se jedná s velkou pravděpodobností o světový unikát, přinejmenším v Evropě zatím nemá obdoby. Zatím pouze experiment, v budoucnu možná běžná praxe. Výkon elektrárny dosahuje 650 kW, provozována bude zatím pro výzkumné účely.

8 Ukládání energie do výroby vodíku

9 Power to Gas Nová Power to Gas stanice, která bude využívat přebytečnou elektřinu z okolních větrných elektráren k výrobě vodíku, byla v r. 2015 uvedena do provozu v něměcké Mohuči. Zařízení bude schopno zpracovat přebytečný elektrický výkon až do 6 MW, což z něj při využití elektrolyzéru PEM (Proton Exchange Membrane) od Siemensu dělá nejvýkonnější výrobnu s PEM technologií na světě. Projekt byl částečně financován z Energy Storage Funding Initiative spadající pod Ministerstvo hospodářství a energetiky. Energiepark bude díky využívání přebytečného výkonu z okolních větrných elektráren dále pomáhat předcházet vzniku tzv. slabých míst v místní distribuční síti. „Energetické systémy budoucnosti budou mnohem více kompexní, integrované a flexibilní než ty dnešní,“ dodává profesor Siegfried Russwurm ze Siemensu.

10

11 Mission Innovation initiative.

12 Mission Innovation initiative Bill Gates v listopadu 2015 oznámil vznik Průlomové energetické koalice. Jedná se sdružení o 28 miliardářů, kteří budou investovat do čisté energetiky. Koalice hodlá podporovat například skladování a výrobu elektřiny či rozvoj úsporných energetických systémů. Mimo Gatese jsou členy například i zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg, zakladatel Amazonu Jeff Bezos či zakladatel Virgin Group Richard Brenson, manažer čínské internetové firmy Alibaba Jack Ma, investor Georgre Soros nebo Ratan Tata z indické společnosti Tata Motors Mission Innovation initiative si dává za cíl urychlit inovace v oblasti čisté energie a učinit ji přístupnou po celém světě. Do iniciativy je zatím přihlášeno 20 zemí – viz následující snímek. Tyto státy se pokusí zdvojnásobit své investice do výzkumu a vývoje technologií podporujících čistou energetiku.

13 Mission Innovation countries


Stáhnout ppt "Akumulace elektřiny - je v dnešní době významným tématem. Jednou z nevýhod některých OZE je nemožnost přizpůsobovat jejich výkon spotřebě. Předsedkyně."

Podobné prezentace


Reklamy Google