Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLUVY_32_INOVACE_483_Struktura vlasového stvolu NÁZEV ŠKOLYVyšší odborná škola, Střední průmyslová škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLUVY_32_INOVACE_483_Struktura vlasového stvolu NÁZEV ŠKOLYVyšší odborná škola, Střední průmyslová škola."— Transkript prezentace:

1 ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.5.00/34.0891 ČÍSLO MATERIÁLUVY_32_INOVACE_483_Struktura vlasového stvolu NÁZEV ŠKOLYVyšší odborná škola, Střední průmyslová škola a Střední odborná řemesel a služeb, Strakonice, Zvolenská 934 AUTORBc. Petra Turková TEMATICKÝ CELEKKadeřnické materiály ROČNÍK1.ročník DATUM TVORBY3. 7. 2013 ANOTACE Materiál je určený pro žáky prvního ročníku oboru Kadeřník, přibližně na 20 – 25 min. Prostřednictvím této prezentace si žáci mají možnost po předešlém výkladu interaktivní formou zopakovat a procvičit získané informace. Budou znát nejen strukturu vlasu, ale zároveň se zorientují v základních odborných pojmech. METODICKÝ POKYN Prezentace obsahuje snímky k procvičování a objasnění odborných pojmů. Dále nákres, který usnadní žákům představit si uspořádání částí vlasu. V závěru si své získané poznatky ověří pomocí otázek, které samostatně vypracují a následně si ověří správnost svých odpovědí.

2 Struktura vlasového stvolu

3 KutikulaKortexMedulaNákres

4 Kutikula vnější šupinatá vrstva, tvořena šupinami z odumřelých buněk obal vlasu, ochrana před vnějším poškozením důležitou součástí je maz, který zpevňuje šupiny

5 Kortex střední vláknitá vrstva, tvořená vlákny keratinu Ortokortex – snopečkovitě uspořádaný kortex Parakortex – jednotlivá, neuspořádaná vlákna v Kortexu Mikrofibrila – základní stavební jednotka Makrofibrila – celý snopeček vláken obsahuje vlasový pigment (melanin) Snopeček Jednotlivá vlákna

6 Medula vnitřní (centrální) vrstva vlasu je tvořena keratinem jiného složení než v kortexu struktura keratinu je měkká, houbovitá s dutinkami průřez meduly má nepravidelný hvězdicovitý tvar

7 Nákres

8 Otázky: 1.Pojmenujte části vlasu tak, jak jsou uloženy. 2. Co je hlavní součástí kutikuly, čím je tvořena? 3. Co je to ortokortex a parakortex? 4. Jaká je struktura meduly? 5. Jakou základní látkou je tvořen vlas? 6. V jaké části vlasu je uložen melanin, jakou má formu?

9 Správné odpovědi: 1.Kutikula, kortex, medula (dřeň). 2. Maz, je tvořena šupinami z odumřelých buněk. 3. Snopečkovitě uspořádaný kortex, jednotlivá neuspořádaná vlákna. 4.Měkká, houbovitá s dutinkami. 5.Keratinem, různého složení a uspořádání. 6.Ve vlasovém kortexu ve formě zrn.

10 Použitá literatura: Peterka, Kocourek, Podzimek. Materiály pro 1. až 3. ročník učebního oboru Kadeřník. 3. vydání, Praha, Informatorium, 1999. IBSN 80 – 86073 – 38 – 6. Obrázky – archiv autora.


Stáhnout ppt "ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLUVY_32_INOVACE_483_Struktura vlasového stvolu NÁZEV ŠKOLYVyšší odborná škola, Střední průmyslová škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google