Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kraj Vysočina  Krajské město: Jihlava  Hejtman: MUDr. Jiří Běhounek  Rozloha: km²  Počet obyvatel:  Hustota zalidnění: 76 obyvatel/km².

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kraj Vysočina  Krajské město: Jihlava  Hejtman: MUDr. Jiří Běhounek  Rozloha: km²  Počet obyvatel:  Hustota zalidnění: 76 obyvatel/km²."— Transkript prezentace:

1 Kraj Vysočina  Krajské město: Jihlava  Hejtman: MUDr. Jiří Běhounek  Rozloha: 6 795 km²  Počet obyvatel: 513 864  Hustota zalidnění: 76 obyvatel/km²  Nejvyšší bod: Javořice (837 m. n. m.)  Historické země: Morava + Čechy  Počet okresů: 5  Počet správních obvodů obcí s rozšířenou působností: 15  Počet správních obvodů obcí s pověřeným úřadem: 26

2 Kraj Vysočina Znak  Znak je umístěn na čtvercovém štítě. V prvním modrém poli je moravská orlice, ve druhém stříbrném poli je červený ježek, ve třetím stříbrném poli je červená jeřabina zavěšená na zelené větvi se dvěma listy a ve čtvrtém červeném poli je český dvouocasý lev. Symbolika  Moravská orlice a český lev symbolizují, že kraj se nachází na území Moravy i Čech. Ježek je klíčový symbol ze znaku krajského města Jihlavy. Větévka jeřábu – jako typického stromu regionu – vyjadřuje jeho nezdolnost a prostou krásu.

3 Kraj Vysočina Původním názvem byl Jihlavský kraj, leží na pomezí Čech a Moravy na severu sousedí s Pardubickým krajem, na jihovýchodě s Jihomoravským krajem, na jihozápadě s Jihočeským krajem a na severozápadě se Středočeským krajem. Kraj Vysočina se rozprostírá v samém středu České republiky. Kraj tvoří Českomoravská vrchovina se svou nádhernou zachovalou přírodou. Nalezneme tady dvě chráněné krajinné oblasti, kterými jsou Žďárské vrchy a Železné hory. Turisté navštěvují kulturní památky, hrady, zámk a církevní stavby. V kraji byly tři památky zapsány na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Jsou jimi historické centrum města Telč, Poutní kostel Sv. Jana Nepomuckého na Zelené Hoře a židovská čtvrť, židovský hřbitov a Bazilika svatého Prokopa v Třebíči. Zajímavé je muzeum v Pelhřimově, mapující jedinečné výkony českých a světových rekordmanů.

4 Kraj Vysočina Území kraje je vymezeno územími okresy: Havlíčkův Brod (HB), Jihlava(JI), Pelhřimov (PE'), Třebíč (TR) a Žďár nad Sázavou.(ZR) V kraji je 703 obcí, z toho 15 obcí s rozšířenou působností a 26 obcí s pověřeným obecním úřadem. Krajem prochází dálnice D1 z Prahy do Brna a dvě mezinárodní silnice: E59 (Jihlava - Vídeň - Záhřeb) a E55 (České Budějovice - Třeboň - Humpolec). V kraji se uplatňují dřevozpracující, strojnický, kovodělný, textilní, nábytkářský průmysl a vyskytuje se zde celkem 25 průmyslových. zón. V zemědělství jsou příznivé podmínky pro produkci mléka, brambor a řepky. Leží zde rozsáhlé hospodářské lesy.

5 Kraj Vysočina

6 Školství:  Ve školním roce 2010/11 je 245 základních škol  Vyšší odborné a střední školy  2 vysoké školy - Vysoká škola polytechnická Jihlava -jako první veřejná vysoká škola neuniverzitního směru.[1] - Západomoravská vysoká škola Třebíč - nejstarší vysoká škola v kraji Vysočina  Vznikla odloučená pracoviště dalších vysokých škol

7 Kraj Vysočina Slavní rodáci: Žďársko  * Jan Blažej Santini-Aichel (1677–1723), architekt  * František Lacina (1863–1941), ředitel Národního divadla v Brně, vybudování moravské činohry a operetního souboru v Praze-Vinohradech  * Josef Straka (1864–1948), malíř  * František Drdla (1868–1944), hudební skladatel a houslový virtuóz  * Julius Pelikán (1887–1969), sochař  * Radslav Kinský (1928–2008), imunobiolog, zakladatel reprodukční imunologie,  * Jan Kasal (* 1951), politik, poslanec PSP ČR  * Beáta Rajská (* 1967), módní návrhářka  * Tomáš Rolinek (* 1980), hokejista  * Petr Vampola (* 1982), hokejista  * Martina Sáblíková (* 1987), rychlobruslařka

8 Kraj Vysočina památky UNESCO Stavbu poutního kostela z let 1719-22 objednal opat žďárského cisterciáckého kláštera V. Vejmluva u J. B. Santiniho. Ten na návrší vytvořil unikátní stavbu na půdorysu pěticípé hvězdy. Složitá hvězdná symbolika a tvarová konstrukce se vymyká běžným dobovým měřítkům a je vrcholem Santiniho tvorby, který zde vytvořil architekturu světové úrovně. Kostel je od roku 1994 zařazen na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Poutní kostel Sv. Jana Nepomuckého na Zelené Hoře

9 Kraj Vysočina historické centrum města Telč Historické jádro představuje dobře zachovaný goticko-renesanční urbanistický celek, který dokumentuje vyspělou renesanční kulturu druhé poloviny 16. století. Dominantou městečka je renesanční zámek ze 16. století. Zámek je obklopen nádhernou renesanční zahradou a anglickým parkem s klasicistním skleníkem. V zámecké zahradě se nachází galerie předního českého malíře Jana Zrzavého, představitele české avantgardy.

10 Kraj Vysočina Telč -náměstí

11 Kraj Vysočina Židovská čtvrť a Bazilika svatého Prokopa v Třebíč. Třebíč je bohatá na nejrůznější církevní památky, z nichž nejslavnější je románsko-gotická bazilika sv. Prokopa, zachovaná židovská čtvrť.Čtvrť čítá na 120 obytných domů, které doplňují objekty bývalých židovských institucí - radnice, školy, rabinátu a chudobince. Ve městě se nachází i židovský hřbitov. Byl založen zřejmě na počátku 17. století. Svou rozlohu skoro 12 000 čtverečních metrů patří k největším v České republice. Na ploše pohřebiště se nalézá téměř 11000 hrobů a 3000 kamenných náhrobků. Součástí hřbitova,je obřadní síň. Románsko-gotická bazilika sv. Prokopa byla zapsána na Seznam UNESCO rovněž v roce 2003. Původně byla bazilika zasvěcena Panně Marii, ovšem kvůli častým devastacím, které utrpěla v průběhu mnoha válek, byla od 1. pol. 16. stol. využívána k účelům světským. Po obnově byla bazilika zasvěcena sv. Prokopovi a opět využívána církví. Nejcennější částí baziliky je vstupní portál, který pochází z počátku 13. století a zajímavé na něm je to, že byl znovu objeven až v roce 1862.

12 Kraj Vysočina židovská čtvť židovský hřbitov bazilika

13 Kraj Vysočina


Stáhnout ppt "Kraj Vysočina  Krajské město: Jihlava  Hejtman: MUDr. Jiří Běhounek  Rozloha: km²  Počet obyvatel:  Hustota zalidnění: 76 obyvatel/km²."

Podobné prezentace


Reklamy Google