Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vysočina Socioekonomická sféra

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vysočina Socioekonomická sféra"— Transkript prezentace:

1 Vysočina Socioekonomická sféra
Vypracoval: Vladislav Mikiska

2 Obyvatelstvo Počet obyvatel: 510 114 Ženy: 50,6% Muži: 49,4%
Hustota osídlení: 75 obyv./km2 Od roku 1994, kdy kraj Vysočina dosáhl vrcholu v počtu obyvatel ( ), dochází ke každoročnímu poklesu (1,04%.) Nezaměstnanost: 8,5% Průměrný věk obyvatel: 39 let.

3 Sídla Krajské město: Jihlava (50 958 obyv.)
Okresní města: Jihlava, Havlíčkův Brod, Pelhřimov, Třebíč a Žďár nad Sázavou. Spolu s Olomouckým krajem má Vysočina nejmenší podíl žijícího obyvatelstva ve městech (58%.) Obcí: 704 Obcí s rozšířenou působností: 15 Obcí s obecním úřadem: 26

4 Hospodářský význam Vysočina je převážně průmyslovou oblastí, ale i pro určité odvětví zemědělství jsou vhodné podmínky. Poměrně dobrá dopravní situace. Složitá situace ve zdravotnictví (zadlužené nemocnice.) Zemědělství: 11,8% Průmysl: 46,1% Služby: 37,1% Stavebnictví: 5% Průměrná měsíční hrubá mzda: Kč.

5 Zemědělství Na Vysočině jsou velice příznivé podmínky pro chov: skotu(mléko),prasat, drůbeže, ovcí a pěstování brambor, pšenice, ječmenu, řepky a lnu. Hodně je podporováno lesnictví.

6 Průmysl Tradice průmyslové výroby: výroba a zpracování dřeva(Jihlava)
nábytkářský průmysl (Jihlava) sklářství (Jihlava) kožedělní průmysl (Třebíč) potravinářský průmysl (Jihlava, Želetava, Kostelec a další.) strojírenství (Jihlava, Žďár nad Sázavou.) textilní průmysl (Humpolec) Celkově se na Vysočině nachází 150 průmyslových podniků. Tržby z průmyslové činnosti dosahují mil. Kč.

7 Akciové společnosti Mlékárny Želetava a.s. : vznik v roce 1902
poptávka hlavně po sýru Dnes patří mezi největší a nejmodernější mlékárenské závody České republiky. Kostelecké uzeniny a.s. : vznik v roce 1917 (Továrna na uzeniny a konzervy) Oblíbenými uzeninami jsou: trvanlivý salám, kostelecké párky a moravské klobásy. Po roce 1992 se společnost přejmenovala na Kostelecké uzeniny a.s. a stala se největším výrobcem v oboru zpracování masa v České republice. ZDAR a. s. : vznik v roce 1992 Tato akciová společnost je zaměřena na poskytování celé škály služeb v oblasti silniční dopravy a servisů pro osobní automobily, autobusy, nákladní automobily, přívěsy a návěsy. Sídlo má ve Žďáru nad Sázavou.

8 Cestovní ruch Každoročně do regionu přijíždí 362 tis. hostů, z toho kolem 62tis. je ze zahraničí,nejvíce z Německa, Polska, Holandska a Slovenska. Území Vysočiny je vhodné zejména pro klidnou pobytovou dovolenou. Rozsáhlé husté lesy lákají k procházkám i k houbaření, půvabná přírodní zákoutí nabízejí výborné podmínky pro aktivní odpočinek a řadu sportů (cykloturistika, horolezectví, vodní sporty, rybaření a další) Pro děti je lákadlem Westernové městečko a zoo v centru Jihlavy. V Pelhřimově se každoročně koná Mezinárodní festival rekordů a kuriozit.

9 Památky Nejvýznamnějšími památkami Vysočiny jsou: historické jádro města Telče, židovské město v Třebíči, Bazilika sv. Prokopa v Třebíči a poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené Hoře ve Žďáru nad Sázavou.


Stáhnout ppt "Vysočina Socioekonomická sféra"

Podobné prezentace


Reklamy Google