Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SEZNÁMIT ŽÁKY SE STÁTNÍMI SYMBOLY ČESKÉ REPUBLIKY VÝUKOVÝ MATERIÁL ANOTACE.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SEZNÁMIT ŽÁKY SE STÁTNÍMI SYMBOLY ČESKÉ REPUBLIKY VÝUKOVÝ MATERIÁL ANOTACE."— Transkript prezentace:

1

2 SEZNÁMIT ŽÁKY SE STÁTNÍMI SYMBOLY ČESKÉ REPUBLIKY VÝUKOVÝ MATERIÁL ANOTACE

3 STÁTNÍ SYMBOLY ÚKOLEM DNEŠNÍ HODINY JE SEZNÁMIT SE SE STÁTNÍMI SYMBOLY ČESKÉ REPUBLIKY

4 CO JE STÁTNÍ SYMBOL?  Co si představíš pod slovem symbol? Řecky symbolon = poznávací znamení, emblém, značka  Co tedy budou státní symboly? Jsou to předměty, které si stát určuje, aby ho označovaly. Symboly vycházejí z tradic státu a každý stát reprezentují. Symbolem královské moci byly korunovační klenoty.  Co si představíš pod slovem symbol? Řecky symbolon = poznávací znamení, emblém, značka  Co tedy budou státní symboly? Jsou to předměty, které si stát určuje, aby ho označovaly. Symboly vycházejí z tradic státu a každý stát reprezentují. Symbolem královské moci byly korunovační klenoty.

5 KORUNOVAČNÍ KLENOTY  Karel IV. dal před svou korunovací zhotovit korunu českých králů. Byla použita při korunovaci 22 českých panovníků  Koruna je doplněna zlatou čelenkou, žezlem a jablkem. Korunovační klenoty jsou uloženy v komoře nad svatováclavskou kaplí Chrámu svatého Víta. Celý soubor je národní kulturní památkou.  Karel IV. dal před svou korunovací zhotovit korunu českých králů. Byla použita při korunovaci 22 českých panovníků  Koruna je doplněna zlatou čelenkou, žezlem a jablkem. Korunovační klenoty jsou uloženy v komoře nad svatováclavskou kaplí Chrámu svatého Víta. Celý soubor je národní kulturní památkou.

6 CO PATŘÍ MEZI STÁTNÍ SYMBOLY?  Českých státních symbolů je celkem sedm: velký státní znak malý státní znak státní barvy (trikolora) česká vlajka prezidentská standarta státní pečeť česká státní hymna  Českých státních symbolů je celkem sedm: velký státní znak malý státní znak státní barvy (trikolora) česká vlajka prezidentská standarta státní pečeť česká státní hymna

7 VELKÝ STÁTNÍ ZNAK  Je tvořen štítem se čtyřmi poli. Jednotlivá pole symbolizují historická území České republiky – Čechy, Moravu a Slezsko.  V prvním a čtvrtém poli - český dvouocasý lev.  Ve druhém poli - moravská šachovaná orlice.  Ve třetím poli - černá slezská orlice.  Je tvořen štítem se čtyřmi poli. Jednotlivá pole symbolizují historická území České republiky – Čechy, Moravu a Slezsko.  V prvním a čtvrtém poli - český dvouocasý lev.  Ve druhém poli - moravská šachovaná orlice.  Ve třetím poli - černá slezská orlice.

8 MALÝ STÁTNÍ ZNAK  Tvarem připomíná štít zakončený dole špičkou. Je tvořen jediným polem, v němž je umístěn na červeném podkladu stříbrný dvouocasý lev ve skoku se zlatou zbrojí a zlatou korunou.

9 STÁTNÍ BARVY - TRIKOLORA  Státními barvami jsou bílá, červená a modrá.  Využívají se pro trikoloru, která vznikne tak, že se spojí tři stejně široké pruhy – bílý, červený a modrý.  Státními barvami jsou bílá, červená a modrá.  Využívají se pro trikoloru, která vznikne tak, že se spojí tři stejně široké pruhy – bílý, červený a modrý.

10 VLAJKA  Skládá se z horního bílého pruhu a dolního červeného pruhu, do nichž je vsunut modrý klín. Ten zasahuje do poloviny šířky vlajky.  Je to nejčastěji užívaný státní symbol. Vyvěšujeme ji při státních svátcích a jiných významných příležitostech.  Skládá se z horního bílého pruhu a dolního červeného pruhu, do nichž je vsunut modrý klín. Ten zasahuje do poloviny šířky vlajky.  Je to nejčastěji užívaný státní symbol. Vyvěšujeme ji při státních svátcích a jiných významných příležitostech.

11 STANDARTA PREZIDENTA  Místo pobytu prezidenta je označováno vztyčením vlajky prezidenta republiky.  Standarta je čtvercového tvaru s vyobrazením velkého státního znaku. Pod znakem je připojeno heslo Pravda vítězí.  Místo pobytu prezidenta je označováno vztyčením vlajky prezidenta republiky.  Standarta je čtvercového tvaru s vyobrazením velkého státního znaku. Pod znakem je připojeno heslo Pravda vítězí.

12 STÁTNÍ PEČEŤ  Písemnosti byly od středověku stvrzovány připojením pečetí. Již od 15. století se vyskytuje také pečeť Českého království.  Dnes tvoří státní pečeť velký státní znak podložený lipovými ratolestmi. Okolo je umístěn nápis Česká republika.  Pečeť je užívána k ověřování mezinárodních smluv. Opatruje ji prezident.  Písemnosti byly od středověku stvrzovány připojením pečetí. Již od 15. století se vyskytuje také pečeť Českého království.  Dnes tvoří státní pečeť velký státní znak podložený lipovými ratolestmi. Okolo je umístěn nápis Česká republika.  Pečeť je užívána k ověřování mezinárodních smluv. Opatruje ji prezident.

13 STÁTNÍ HYMNA  Hymnou České republiky je první sloka písně "Kde domov můj" z české hry Fidlovačka z roku 1834. Autorem textu je Josef Kajetán Tyl, autorem hudby František Škroup. Píseň se hned po prvním uvedení rozšířila po celé zemi.  Státní hymna se hraje při významných státních a veřejných událostech. Vzdáváme jí čest tichem a uctivým postojem.  Hymnou České republiky je první sloka písně "Kde domov můj" z české hry Fidlovačka z roku 1834. Autorem textu je Josef Kajetán Tyl, autorem hudby František Škroup. Píseň se hned po prvním uvedení rozšířila po celé zemi.  Státní hymna se hraje při významných státních a veřejných událostech. Vzdáváme jí čest tichem a uctivým postojem.

14 ZOPAKUJ SI 1. Kolik máme státních symbolů? 2. Vyjmenuj je : 3. Kolik polí má velký státní znak a proč? 4. Jaké vyobrazení najdeme na malém státním znaku? 5. Jaké barvy tvoří státní trikolora? 6. K čemu se užívá státní pečeť a kdo ji opatruje? 7. Co je standarta a jaký nápis zde nalezneme? 8. Jaký státní symbol se používá nejčastěji? 9. Z jaké hry jsou použita slova naší státní hymny? 1. Kolik máme státních symbolů? 2. Vyjmenuj je : 3. Kolik polí má velký státní znak a proč? 4. Jaké vyobrazení najdeme na malém státním znaku? 5. Jaké barvy tvoří státní trikolora? 6. K čemu se užívá státní pečeť a kdo ji opatruje? 7. Co je standarta a jaký nápis zde nalezneme? 8. Jaký státní symbol se používá nejčastěji? 9. Z jaké hry jsou použita slova naší státní hymny?

15 CITACE LIBUŠE ČERMÁKOVÁ. Česká republika 1993: Ústava a státní symboly. 1. vydání. Ostrava: GRAFIE, spol. s.r.o., 1993. Státní symboly ČR. In: Wikipedia: the free encyclopedia [http://cs.wikipedia.org/wiki/St%C3%A1tn%C3%AD_symb]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-04-12]. LIBUŠE ČERMÁKOVÁ. Česká republika 1993: Ústava a státní symboly. 1. vydání. Ostrava: GRAFIE, spol. s.r.o., 1993. Státní symboly ČR. In: Wikipedia: the free encyclopedia [http://cs.wikipedia.org/wiki/St%C3%A1tn%C3%AD_symb]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-04-12].


Stáhnout ppt "SEZNÁMIT ŽÁKY SE STÁTNÍMI SYMBOLY ČESKÉ REPUBLIKY VÝUKOVÝ MATERIÁL ANOTACE."

Podobné prezentace


Reklamy Google