Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ČELEĎ BRUKVOVITÉ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Elena Sobotková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ČELEĎ BRUKVOVITÉ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Elena Sobotková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:"— Transkript prezentace:

1 ČELEĎ BRUKVOVITÉ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Elena Sobotková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 ZNAKY: - mají čtyřčetné květy - květy vytváří květenství – hrozen - v květu je 1 pestík a 6 tyčinek - mají hospodářský význam 3 20

3 šešule - plody jsou – šešule, šešulka, nažka 1 šešulka 2

4 A) UŽITKOVÉ BRUKEV ŘEPKA OLEJKA Ze semen se lisuje řepkový olej. 4

5 BRUKEV ZELNÁ 5 listy 6

6 Jejím šlechtěním vzniklo několik odrůd: a) Listová zelenina – ZELÍ HLÁVKOVÉ, KAPUSTA HLÁVKOVÁ, KAPUSTA RŮŽIČKOVÁ ZELÍ 7 HLÁVKOVÁ KAPUSTA 8 9 RŮŽIČKOVÁ KAPUSTA

7 b) Květenství se využívá u – KVĚTÁKU A BROKOLICE 1011

8 Další zelenina: ŘEDKEV SETÁ, KEDLUBEN, 12 13 pěstujeme pro hlízy

9 HOŘČICE SETÁ KŘEN SELSKÝ POCHUTINY 14 15

10 B) PLANĚ ROSTOUCÍ ‒ PLEVELE PENÍZEK ROLNÍKOKOŠKA PASTUŠÍ TOBOLKA 16 17

11 ŘEDKEV OHNICE ŘEŘIŠNICE LUČNÍ 18 19

12 ČESNÁČEK LÉKAŘSKÝ Listy po rozemnutí voní po česneku. Léčivá bylina

13 ZOPAKUJEME SI: 1) Jmenujte některé pěstované odrůdy zeleniny, které byly vyšlechtěny z BRUKVE ZELNÉ. ZELÍ, KAPUSTA, KVĚTÁK, BROKOLICE, KEDLUBEN 2) Které z brukvovitých rostlin rostou jako plevel? PENÍZEK ROLNÍ, KOKOŠKA PASTUŠÍ TOBOLKA, ŘEDKEV OHNICE 3) Kterou část rostliny konzumujeme u květáku, hlávkového zelí, kedlubnu a křenu? KVĚTÁK ‒ KVĚTENSTVÍ, ZELÍ – LISTY, KEDLUBEN – HLÍZA, KŘEN ‒ KOŘEN

14 1)RASBAK. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Boerenkool_snavels.jpg 2)TEUNSPAANS. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Lunaria_annua_fruits.jpg 3)FABELFROH. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Brassica_napus.jpeg 4)H. ZELL. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Brassica_napus_002.JPG 5)KULAC. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Brassica_oleracea_wild.jpg 6)ANDREAS TREPTE. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Brassica_oleracea_He.jpg 7)NOVA. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Brassica_oleracea2.jpg 8)GOLDLOCKI. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wirsingkohl.jpg 9)QURQA. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cauliflower.jpg 10)RASBAK. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Broccoli_plant.jpg 11)COELI. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Red_and_white_variety_of_redish.jpg 12)RASBAK. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Koolrabi_%28Brassica_oleracea_convar._acephala_alef._var._gongylodes%29.jpg 13)PETHAN. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Armoracia_rusticana.jpg 14)BOGDAN. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Brassica_rapa_bgiu.jpg 15)KRISTIAN PETERS. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Thlaspi_arvense.jpeg 16)H. ZELL. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Capsella_bursa-pastoris_002.JPG 17)SEGLEA. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:WildRadish1.jpg 18)PINPIN. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cardamine_pratensis_flowers.jpg 19)SVDMOLEN. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cardamine_pratensis-02_%28xndr%29.jpg U Uveřejněný odkazy [cit. 2011-03-20]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: 1) http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Brysselk%C3%A5l,_Iduns_kokbok.jpg Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2011-03-20]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: ZDROJE OBRÁZKŮ:


Stáhnout ppt "ČELEĎ BRUKVOVITÉ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Elena Sobotková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:"

Podobné prezentace


Reklamy Google