Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Software,hardware,data,biti a bajty.  Software je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Software,hardware,data,biti a bajty.  Software je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost."— Transkript prezentace:

1 Software,hardware,data,biti a bajty

2  Software je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost. Software lze rozdělit na systémový software, který zajišťuje chod samotného počítače a jeho styk s okolím a na aplikační software, se kterým buď pracuje uživatel počítače nebo zajišťuje řízení nějakého stroje.  Software je protiklad k hardwaru, který zahrnuje všechny fyzické součásti počítače (elektronické obvody, skříň…).  Jelikož software je zpravidla považován za autorské dílo, koncoví uživatelé ho využívají na základě licencí od jejich autorů.  Software můžeme definovat i tak, že to je v počítači vše, co není hardware.  Software může provádět i nezamýšlenou činnost a v takovém případě hovoříme buď o programátorské chybě nebo o počítačových virech, malware, spyware, trojských koních a podobném nežádoucím software.  Rozdělení: Systémový software, Aplikační software, Firmware, Operační systém

3  Hardware jsou součástky počítače, bez nichž by nebyl schopen pracovat.  Hardware je to, co je v počítači hmotné a můžeme si na to sáhnout  Části:  Procesor -Procesor je v informatice základní součást počítače, která vykonává strojový kód spuštěného počítačového programu.  Grafická karta -Grafická karta je součástí počítače a stará se o zobrazení obrazu na monitoru, grafické výpočty atd.  Paměť RAM - RAM je typ elektronické paměti, která umožňuje přístup k libovolné části v konstantním čase bez ohledu na její fyzické umístění.  Pevný disk - Pevný disk slouží k dočasnému nebo trvalému uchovávání většího množství dat pomocí magnetické indukce.  Základní deska - Základní deska je základním hardware počítačů. Hlavním účelem je propojit jednotlivé součástky počítače do fungujícího celku a poskytnout jim elektrické napájení.  Rozšiřující sloty - Rozšiřující sloty umožňují připojit k počítači další zařízení.

4  Data jsou v informace v digitální podobě určené k počítačovému zpracování. Data jsou zapsána v podobě posloupností čísel (bajtů) a uloženy např. v operační paměti počítače nebo na záznamovém médiu.  Metadata - Metadata jsou data, která poskytují informaci o jiných datech.  Konverze dat - Konverze je převod dat mezi různými kódy a formáty.  Textová a binární data - Tradičně se data dělí na textová (obsahují pouze bajty o hodnotě 0–127) a binární (bez omezení).  Ukládání - Data jsou uložena např. v operační paměti počítače nebo na datovém médiu.  Databáze - Databáze je nástroj pro uchovávání a zpracovávání velkého množství dat.  Adresování - Operační paměť počítače je elektronická paměť umožňující čtení i zápis používaná pro dočasné ukládání zpracovávaných dat a spouštěných programů.  Indexy - Indexy jsou odvozené, dodatečné struktury, které obsahují hodnoty klíčů a adresy dat. Při vyhledávání podle klíče zvoleného při indexaci pak indexy výrazně zrychlují vyhledávání dat.  Šifrování dat se používá jako ochrana proti jejich přečtení neautorizovanou osobou.

5  Bit je základní a současně nejmenší jednotkou dat, používanou především v číslicové a výpočetní technice a v teorii informace. Značí se malým písmenem b, např. 16 b, ale současně se může také objevit i označení bit, např. 16 bit.  Bit se v praxi nejčastěji objevuje jako základní jednotka kapacity paměti, tzn. jednotka množství informace, která může být v jednom okamžiku v paměti uložena. Pokud kapacitu podělíme časem, získáme přenosovou rychlost, jejíž jednotkou je tedy bit za sekundu.  Bit je nejmenším množstvím informace pouze ve smyslu nejmenší samostatně existující množství informace. Například pro záznam jedné desítkové číslice, neboli čísla v rozsahu 0 až 9 potřebujeme 4 bity.

6  Bajt je jednotka množství dat v informatice. Označuje většinou osm bitů, tzn. osmiciferné binární číslo. Jeden bajt je obvykle nejmenší objem dat, se kterým dokáže počítač přímo pracovat. Někdy se používá i termín oktet.  U prakticky všech dnešních počítačů obsahuje 1 bajt právě 8 bitů. Dříve se vyskytovaly bajty o velikostech např. 6, 7 či 9 bitů.  Do bajtu lze uložit 256 různých hodnot, což bohatě stačí pro rozlišení velkých i malých písmen anglické abecedy včetně číslic a základních interpunkčních znamének. Bajt proto zpočátku mohl sloužit pro uložení jednoho znaku textu.  Pokud se bajt používá jako jednotka informace, značí se zpravidla velkým písmenem B, zatímco malým b se značí bit.

7  https://cs.wikipedia.org/wiki/Bajt https://cs.wikipedia.org/wiki/Bajt  https://cs.wikipedia.org/wiki/Bit https://cs.wikipedia.org/wiki/Bit  https://cs.wikipedia.org/wiki/Data_(informatika) https://cs.wikipedia.org/wiki/Data_(informatika)  https://cs.wikipedia.org/wiki/Hardware https://cs.wikipedia.org/wiki/Hardware  https://cs.wikipedia.org/wiki/Software https://cs.wikipedia.org/wiki/Software  https://www.google.cz/imghp?hl=cs&tab=wi&ei=d6noV6y1CMuS6QSVgrjABw&v ed=0EKouCBMoAQ https://www.google.cz/imghp?hl=cs&tab=wi&ei=d6noV6y1CMuS6QSVgrjABw&v ed=0EKouCBMoAQ


Stáhnout ppt "Software,hardware,data,biti a bajty.  Software je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost."

Podobné prezentace


Reklamy Google