Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

P EVNÝ DISK Tereza Biskupová. * zkratka HDD, anglicky H ard D isk D rive *Harddisk je hlavní záznamové medium uvnitř počítače *Jsou na něm uložena všechna.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "P EVNÝ DISK Tereza Biskupová. * zkratka HDD, anglicky H ard D isk D rive *Harddisk je hlavní záznamové medium uvnitř počítače *Jsou na něm uložena všechna."— Transkript prezentace:

1 P EVNÝ DISK Tereza Biskupová

2 * zkratka HDD, anglicky H ard D isk D rive *Harddisk je hlavní záznamové medium uvnitř počítače *Jsou na něm uložena všechna data, která se v počítači nachazejí *jedná se pevné nepřenosné zařízení umístěné ve skříni počítače *Slouží k dočasnému nebo trvalému uchovávání většího množství dat

3 Klasický harddisk je tvořen několika nad sebou umístěnými rotujícími kotouči, nad nimiž se pohybují čtecí a záznamové hlavičky. Celé zařízení harddisku je uloženo v hermeticky uzavřeném obalu, aby nedošlo k jeho poškození. Harddisk je činný (otáčí se) od okamžiku zapnutí počítače až do okamžiku jeho vypnutí, a to i případě, že mezitím zrovna nepracuje ( nenačítá a nezapisuje data). Data uložená na pevném disku nejsou proudově závislá (například nedochází na rozdíl od paměti RAM k vymazání Dat poté, co je počítač vypnut nebo odpojen od elektrické sítě).

4

5 Princip fungování Záznamové medium harddisku je složeno z několika kotoučů, které jsou umístěny nad sebou. Mezi jednotlivými kotouči jsou po obou stranách elektromagnetické hlavičky, které slouží k záznamu a čtení dat. Hlavičky jsou umístěny na robustním rameni, které se spolu s hlavičkou pohybuje. Hlavička tak při otáčení disku “dosáhne“na libovolné místo kotouče, disku se ovšem přímo nedotýká, ale je umístěna několik málo mikrometrů nad povrchem disku. Díky tomu vydrží poměrně dlouho spolehlivě pracovat.

6 Pohyb ramene s hlavičkou zajišťuje speciální přesná mechanika. Tu pak řídí takzvaný řidič disku. Nové typy harddisku mají větší a větší kapacitu ale přitom stejnou vnější velikost.

7 Zápis dat na pevný disk Povrch disku v součtu představuje velmi rozsáhlý prostor pro zápis dat. Každá informace má na disku svou přesnou pozici. Aby čtení a zápis dat na disk probíhalo rychle a přesně, jsou kotouče disku rozděleny na stopy a sektory. Každá stopa i sektor jsou očíslovány. Orientaci záznamové a čtecí hlavičky mezi stopami a sektory ovládá takzvaný řidič

8

9 Další typy pevných disků Novým typem pevných disků jsou ssd (Solid State Driver) Můžeme se také setkat s názvem RAM drive. Pro zápis používá takzvanou falsh paměť. Nemá žádné pohyblivé mechanické. Jsou tenčí a mají menší rozměry.

10

11

12 Zdroje * Učebnice( S počítačem nejen k maturitě 9 vydání) * Wikipedie

13 konec


Stáhnout ppt "P EVNÝ DISK Tereza Biskupová. * zkratka HDD, anglicky H ard D isk D rive *Harddisk je hlavní záznamové medium uvnitř počítače *Jsou na něm uložena všechna."

Podobné prezentace


Reklamy Google