Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ÚVOD: Činnost správních orgánů a obcí, právnických a podnikajících fyzických osob v IZS (3)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ÚVOD: Činnost správních orgánů a obcí, právnických a podnikajících fyzických osob v IZS (3)"— Transkript prezentace:

1 ÚVOD: Činnost správních orgánů a obcí, právnických a podnikajících fyzických osob v IZS (3)

2 Činnost správních orgánů Činnost správních orgánů, právnických a podnikajících fyzických osob v IZS zahrnuje:   přípravu na mimořádnou situaci,   řešení vzniklé situace. Přípravou na mimořádnou situaci se rozumí definování rizik, koncepční činnosti v oblasti ochrany obyvatelstva a IZS, tvorba komunikačních a informačních systémů pro podporu IZS, plánování zdolání mimořádné události (plány na ústřední úrovni). Tyto činnosti jsou realizovány zejména na centrální úrovni.

3 Úroveň kraje Z úrovně kraje je zajišťována příprava na mimořádné události, provádění záchranných a likvidačních prací a ochranu obyvatelstva, usměrňování IZS. Na krajské úrovni jsou zpracovávány, za legislativou definovaných podmínek, havarijní plány krajů, poplachové plány IZS krajů, povodňové plány a vnější havarijní plány. Na krajské úrovni jsou dále pořádána cvičení složek IZS, zajišťován provoz komunikačních a informačních systémů IZS.

4 Obec s rozšířenou působností Úkoly obecního úřadu obce s rozšířenou působností v oblasti přípravy na mimořádné situace plní HZS kraje, vyjma některých úkolů v oblasti poskytování informací nutných ke zpracování plánů, evidence majetku a staveb civilní ochrany a dalších úkolů definovaných v právních normách ČR. Řešení mimořádné události je obecně činnost složek IZS ke zmírnění následků této situace. Za tímto účelem může být prováděna koordinace záchranných a likvidačních prací z:

5 Řešení MU 1. 1. centrální úrovně – koordinace ministerstvem vnitra, 2. 2. krajské úrovně – koordinace hejtmanem, 3. 3. obce s rozšířenou působností – koordinace starostou obce. Skutečně realizované činnosti správních orgánů a obcí, právnických a podnikajících fyzických osob v IZS lze vysledovat ve všech etapách resp. všech základních druzích činnosti IZS a jeho složek. Tyto základní druhy činností je možno vymezit jako:

6 Řešení MU preventivní práce, záchranné práce, likvidační práce, havárie, obnovovací (asanační) práce

7 Fyzické osoby Fyzická osoba pobývající na území České republiky má právo na informace o opatřeních k zabezpečení ochrany obyvatelstva a na poskytnutí instruktáže a školení ke své činnosti při MU. Fyzická osoba je povinna:   strpět omezení vyplývající z opatření stanovených při MU a omezení nařízená velitelem zásahu při provádění záchranných a likvidačních prací;   poskytnout na výzvu starosty obce nebo velitele zásahu osobní nebo věcnou pomoc;

8 Fyzické osoby   strpět, pokud je to nutné k provádění záchranných a likvidačních prací a pokud je vlastníkem, uživatelem nebo správcem nemovitosti:   vstup osob provádějících záchranné nebo likvidační práce na pozemky nebo do objektů,   použití nezbytné techniky,   provedení terénních úprav,   budování ochranných staveb,   vyklizení pozemku a odstranění staveb, jejich částí, zařízení a porostů.

9 Fyzické osoby poskytnout veliteli zásahu informace o skutečnostech, které by mohly ohrozit životy nebo zdraví osob provádějících zásah nebo ostatního obyvatelstva, zejména informace o: výbušninách, nebezpečných chemických látkách, zdrojích ionizujícího záření, dravých či nebezpečných zvířatech

10 Fyzické osoby strpět umístění zařízení systému varování a vyrozumění na nemovitostech, které má ve vlastnictví, a umožnit k nim přístup HZS kraje nebo jím zmocněným osobám za účelem používání, kontroly, údržby a oprav; pokud je vlastníkem stavby civilní ochrany nebo stavby dotčené požadavky civilní ochrany, dbát při užívání těchto nemovitostí a veškerých činnostech s tím spojených aby nedošlo ke změně charakteru této stavby

11 Právnické osoby a podnikající fyzické osoby Právnické osoby a podnikající fyzické osoby jsou v souvislosti se záchrannými a likvidačními pracemi a s jejich přípravou povinny: poskytnout osobní nebo věcnou pomoc na přímou výzvu: velitele zásahu; starosty obce; prostřednictvím OPIS IZS.

12 Právnické osoby a podnikající fyzické osoby strpět vstup osob provádějících záchranné nebo likvidační práce na pozemky a do staveb a použití nezbytné techniky, provedení terénních úprav, budování ochranných staveb,vyklizení pozemku a odstranění staveb, jejich částí a porostů, pokud jsou vlastníky nebo uživateli nemovitostí; pokud provozují školská, zdravotnická, sociální nebo obdobná zařízení, vytvořit v nich podmínky pro výdej: ochranných masek, dětských ochranných vaků, dětských ochranných kazajek,

13 Právnické osoby a podnikající fyzické osoby ochranných oděvů, filtrů pro ochranu dýchacích cest a povrchu těla a dalších ochranných prostředků. K plnění těchto všech úkolů mohou právnické osoby a podnikající fyzické osoby zřizovat zařízení civilní ochrany podle zákona o IZS. Právnická osoba nebo podnikající fyzická osoba, u které došlo k havárii, je povinna: provádět neprodleně záchranné a likvidační práce; ohlásit neprodleně havárii místně příslušnému OPIS IZS a bezprostředně ohroženým obcím;

14 Právnické osoby a podnikající fyzické osoby podílet se na varování osob ohrožených havárií poskytnout veliteli zásahu informace o skutečnostech, které by mohly ohrozit životy nebo zdraví osob provádějících zásah nebo ostatního obyvatelstva, zejména informace o: výbušninách; NCHL; zdrojích ionizujícího záření; dravých či nebezpečných zvířatech;

15 Právnické osoby a podnikající fyzické osoby spolupracovat při odstraňování havárie se složkami IZS, správními úřady a orgány krajů a obcí; uhradit krajskému úřadu nebo složkám IZS náklady spojené s poskytnutím věcné a osobní pomoci, s likvidačními pracemi a se škodami prokazatelně vzniklými havárií; zabezpečit asanační práce podle pokynů příslušných správních úřadů nebo obcí; zabezpečit zneškodnění odpadů, které vznikly v důsledku havárie i v důsledku její likvidace; spolupracovat při zpracování dokumentace o záchranných a likvidačních pracích.

16 Typové činnosti složek IZS Akceschopnost IZS je především závislá na kvalitě koordinační práce HZS ČR ve vztahu k dalším složkám a na akceschopnosti jednotlivých složek, které zahrnují personál těchto složek s jeho odbornou úrovní a vybavením pro záchranné a likvidační práce. V rámci úpravy spolupráce a podpory složek IZS při provádění záchranných a likvidačních prací s ohledem na druh a charakter mimořádné události, byly zpracovány tzv. typové činnosti složek IZS při společném zásahu.

17 Typové činnosti složek IZS Typová činnost rozpracovává vazby a definuje úkoly a kompetence jednotlivých složek IZS při společných zásazích. Mimo tohoto účelu je použitelná jako informační báze pro praktické účely v řízení, ale i při vzdělávání velitelů složek IZS pro zásahy na mimořádné události, Vlastní katalogový soubor typových činností se především skládá ze společného listu složek IZS, listu velitele zásahu, listu operačních středisek složek IZS, listu úkolů a činností sil a prostředků konkrétních základních a ostatních složek IZS, které se budou podílet na záchranných a likvidačních prací.

18 Typové činnosti složek IZS Ve společném listu složek IZS je uveden charakter a druh mimořádné události a definovány použité termíny. Samostatné oddíly společného listu jsou věnovány veliteli zásahu a organizaci místa zásahu. Tyto oddíly popisují, která složka a za jakých podmínek obsazuje funkci velitele zásahu nebo doporučené obsazení štábu velitele zásahu. V dalších částech je zásah časově vymezen a je doporučen odpovídající stupeň poplachu a stanoveny předpokládané nasazené síly a prostředky složek IZS.

19 Typové činnosti složek IZS List operačních středisek složek IZS uvádí výčet a stručnou charakteristiku subjektů, které se účastní řízení zásahu na operační úrovni. List velitele zásahu obsahuje základní údaje o všech činnostech, které velitel zásahu na místě mimořádné události zabezpečuje. Vedle vlastních činností obsahuje list velitele zásahu i doporučení k případnému zřízení štábu velitele zásahu a ke členění místa zásahu, případně další specifické informace.

20 Typové činnosti složek IZS V samostatných listech základních a ostatních složek IZS jsou blíže popsány úkoly a činnosti, které uvedené složky IZS na místě zásahu plní, předpokládané nasazené síly a prostředky složek IZS včetně vybavení speciálními přístroji a ochrannými pomůckami. Samotné listy jsou rovněž využívány pro výuku a přípravu všech složek IZS jako studijní materiály. Důležité jsou i pro plánování cvičení složek IZS, zejména při vytváření scénářů cvičení.

21 ZÁVĚR + kontrolní otázky 1. Uveďte úkoly „orgánů v IZS“ při přípravě na mimořádné situace. 2. Vyjmenujte a charakterizujte základní druhy činností IZS ve kterých je významná činnost správních orgánů a obcí, právnických a podnikajících fyzických osob. 3. Charakterizujte typové plány činnosti složek IZS.

22 KONTAKTNÍ ÚDAJE: KONTAKTNÍ ÚDAJE: Mgr. Petr Kadlec,Ph.D. E-mail: petr.kadlec@pak.izscr.cz


Stáhnout ppt "ÚVOD: Činnost správních orgánů a obcí, právnických a podnikajících fyzických osob v IZS (3)"

Podobné prezentace


Reklamy Google