Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Letničky Tématická oblast:Pěstování letniček a dvouletek Ročník:1. ročník Číslo.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Letničky Tématická oblast:Pěstování letniček a dvouletek Ročník:1. ročník Číslo."— Transkript prezentace:

1 Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Letničky Tématická oblast:Pěstování letniček a dvouletek Ročník:1. ročník Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0369 Datum vzniku:srpen 2012 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 ANOTACE Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Pěstování letniček a dvouletek je seznámit žáky se základními druhy letniček a dvouletek, které se nejběžněji pěstují, nebo se kterými se žáci budou setkávat na odborném výcviku i ve své budoucí profesi. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně druhy letniček a dvouletek, které jsou probírány v předmětu Květinářství na naší SŠ. Konkrétně je tato prezentace zaměřena na Letničky – úvod a rozdělení

3 LETNIČKY

4 Původ letniček Letničky pochází z rozličných klimatických pásem a jen některé jsou u nás domácí. Většina pochází z polopouští a stepí, kde mají dostatek světla, tepla a vláhy.

5 Nároky letniček Většinou vyžadují teplé slunné stanoviště, ve stínu špatně rostou a málo kvetou. Až na výjimky jsou citlivé na mráz. Na půdu méně náročné s výjimkou begonie, celosie, petunie, nesnáší hnojení čerstvým hnojem. Za sucha vyžadují zálivku.

6 Pěstování Některé nenáročné druhy lze vysévat přímo na stanoviště v dubnu a květnu (na podzim). Větší počet druhů se vysévá ve skleníku, nebo v pařeništi od ledna do března, dopěstovává se v sadbovačích a hrnkách. Na stanoviště se vysazují až po 20. květnu, kdy již nehrozí pozdní jarní mrazíky.

7 Výsev a výsadba letniček

8 Použití letniček Letničky se používají na záhony veřejné i soukromé zeleně, ornamentální výsadby v historických parcích. Mnoho druhů se spolu s hrnkovými květinami sází do nádob. Řada druhů se využívá k řezu a k rychlení. Druhy, které si zachovávají dobře barvy květů se dají sušit a pak použít k různým dekoracím.

9 Záhony letniček ve městě a ornamentální výsadby (květná zahrada)

10 Letničky v nádobách

11 Mnoho druhů letniček se používá k řezu do váz a kytic

12 K sušení používáme vhodné druhy

13 Zdroje JOSEF VÍT A KOLEKTIV. Květinářství. 3. upravené a rozšířené vydání. Praha: KVĚT, 2001. ISBN 80-85362-41-4 „ AUTOR NEUVEDEN“. profimedia.cz [online]. [cit. 1.9.2012]. Dostupný na WWW:. „AUTOR NEUVEDEN“. prima-receptar.cz [online]. [cit. 1.9.2012]. Dostupný na WWW:. Archiv autora „AUTOR NEUVEDEN“. kvetinynadobirku.cz [online]. [cit. 1.9.2012]. Dostupný na WWW:. „AUTOR NEUVEDEN“. aggie-horticulture.tamu.edu [online]. [cit. 2.9.2012]. Dostupný na WWW:. „AUTOR NEUVEDEN“. fotoalpy.cz [online]. [cit. 2.9.2012]. Dostupný na WWW:. „AUTOR NEUVEDEN“. ivanyazdenka.blog.cz [online]. [cit. 2.9.2012]. Dostupný na WWW:. „AUTOR NEUVEDEN“. rosinter.cz [online]. [cit. 2.9.2012]. Dostupný na WWW:.


Stáhnout ppt "Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Letničky Tématická oblast:Pěstování letniček a dvouletek Ročník:1. ročník Číslo."

Podobné prezentace


Reklamy Google