Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 04_Soustava oběhová Autor : Ing.Hana Martínková, ZŠ a MŠ Hazlov Období vytvoření : leden 2012.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 04_Soustava oběhová Autor : Ing.Hana Martínková, ZŠ a MŠ Hazlov Období vytvoření : leden 2012."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 04_Soustava oběhová Autor : Ing.Hana Martínková, ZŠ a MŠ Hazlov Období vytvoření : leden 2012

2 Oběhová soustava srdce = smršťující se a uvolňující se sval, který pohání tok krve v těle

3 NA ZAMYŠLENÍ :  Proč se chráníme před zraněním cév?  Jaký je rozdíl mezi žilním a tepenným krvácením?  Znáte svou krevní skupinu? Jak ji zjistíme? Mohli bychom vykrvácet. Ze žil krev vytéká, z tepen stříká. Odběrem krve u lékaře. Pamatuj : Krev neustále dodává potřebné výživné látry svalům, orgánům, kostem a odvádí odpad, který vzniká při jejich práci.

4 Hlavní části oběhové soustavy jsou : tepna žíla srdce žíla srdce tepna

5 Co víš o krevním oběhu ? Křížovka T K H P T 1. 2. 3. 4. 5. 1.Převedení krve jednoho člověka druhému 2.Úkolem cév je rozvádět po těle 3.Srdce je v těle uloženo v 4.Srdce vhání odkysličovanou krev do 5.Údery srdce vnímáme na zápěstí jako Tajenka : _ _ _ _ _ je mohutný dutý _ _ _ _, který pracuje jako _ _ _ _ _. Srdce se skládá z dvou _ _ _ _ _ a dvou _ _ _ _ _ _ _ _.

6 infarktu srdce, hypertenzi(= vysoký krevní tlak), poškození cév v mozku, poškození srdce,… Dochází ke ztrátě pružnosti cévních stěn a stěny tloustnou, až se mohou ucpat. Víš, že onemocněním oběhové soustavy může dojít k : NA ZAMYŠLENÍ :  Proč je zde uveden tento obrázek ?  Co je to obezita?  Má nadváha či obezita vliv na práci srdce? Podiskutuj o těchto otázkách se spolužáky.

7 Metodický list Prezentace je určena 5.ročníku, Přírodověda, oblast Lidské tělo k zopakování oběhové soustavy a k jejímu procvičení. Je vhodná pro práci s interaktivní tabulí a popisovačem. Druhý snímek zobrazuje hlavní části oběhové. Třetí snímek – je určen k zamyšlení žáků, jednotlivými kliky se zobrazí možné odpovědi na otázky. Čtvrtý snímek – jednoduché doplnění základních pojmů oběhové soustavy, žáci přenesou pojmy na správné místo nad bílou linku, kliknutím myší se pod linkou zobrazí správné odpovědi. Pátý snímek – jednoduchá doplňovačka s tajenkou a doplnění věty vhodnými slovy. Na dalším snímku je správné řešení. Šestý snímek – je určen k diskusi žáků o možných nemocech oběhové soustavy a jejich příčinách.

8 Řešení doplňovačky ze snímku č.5 TRANSFUZE KREV HRUDNÍKU PLIC TEP Tajenka : S R D C E je mohutný dutý S V A L, který pracuje jako P U M P A. Srdce se skládá z dvou K O M O R a dvou P Ř E D S Í N Í.

9 Použité materiály  Obr.na snímku č.2 : www.google.cz; http://vyuka.zsjarose.cz/data/swic/lessons/663.jpgwww.google.cz  Obr.na snímku č. 3: www.cmis.cz/dum pod názvem „krvácení“; http://www.semanasalud.ua.es/semana_3/canc_t17.gifwww.cmis.cz/dum http://www.semanasalud.ua.es/semana_3/canc_t17.gif  Obr. na snímku č.4 : www.cmis.cz/dum pod názvem „oběhová soustava“; http://www.bsd405.org/Portals/0/libraries/library10/images/science_circulatory_sy stem.gifwww.cmis.cz/dum http://www.bsd405.org/Portals/0/libraries/library10/images/science_circulatory_sy stem.gif  Obr. na snímku č.5 : http://www.cmis.cz/dum, http://3.bp.blogspot.com/- UdpBJQpTq0Q/TxhTcsyp_fI/AAAAAAAAA8A/we17-SbbM-Q/s1600/cardio-fitness.jpghttp://www.cmis.cz/dumhttp://3.bp.blogspot.com/- UdpBJQpTq0Q/TxhTcsyp_fI/AAAAAAAAA8A/we17-SbbM-Q/s1600/cardio-fitness.jpg  Obr. na snímku č.6 : http://www.cmis.cz/dum, http://www.zimbio.com/Heart+Attack+Grill/articles/JJEj0- a0W6c/the+heart+attack+grill+menuhttp://www.cmis.cz/dum http://www.zimbio.com/Heart+Attack+Grill/articles/JJEj0- a0W6c/the+heart+attack+grill+menu  Přírodověda pro 5.ročník základní školy – pracovní sešit, Kvasničková, Froněk, Šolc, Fortuna, 2001  Soubor námětů, úkolů a zajímavostí k přírodovědnému učivu pro 5. ročník, PaeDr.Hana Mühlhauserová, 2004


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 04_Soustava oběhová Autor : Ing.Hana Martínková, ZŠ a MŠ Hazlov Období vytvoření : leden 2012."

Podobné prezentace


Reklamy Google