Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SOUSTAVA OBĚHOVÁ Soustava krevního oběhu tvoří srdce, soustavu cév a krev Srdce je uloženo v dutině hrudní za hrudní kostí ve vazivovém vaku OSRDEČNÍKU.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SOUSTAVA OBĚHOVÁ Soustava krevního oběhu tvoří srdce, soustavu cév a krev Srdce je uloženo v dutině hrudní za hrudní kostí ve vazivovém vaku OSRDEČNÍKU."— Transkript prezentace:

1 SOUSTAVA OBĚHOVÁ Soustava krevního oběhu tvoří srdce, soustavu cév a krev Srdce je uloženo v dutině hrudní za hrudní kostí ve vazivovém vaku OSRDEČNÍKU Uvnitř je rozděleno podélnou přepážkou na levou a pravou polovinu Každá polovina má dvě dutiny: A) horní tenkostěnnou předsíň B) dolní silnostěnnou komoru

2 SRDCE – OBĚHOVÁ SOUSTAVA
Mezi dutinami jsou chlopně. Do síní přitéká krev žilami, z komory vytéká krev tepnou Průtok krve srdcem je jednosměrný → zajišťují to chlopně Mezi pravou předsíní a komorou je chlopeň TROJCÍPÁ Mezi levou předsíní a komorou je chlopeň DVOJCÍPÁ Chlopně POLOMĚSÍČITÉ zabraňují návratu jednou vytlačené krve zpět do srdce

3 SOUSTAVA OBĚHOVÁ Srdce Srdce je dutý svalový orgán, který pod tlakem pohání krev v oběhu krevním tím, že se rytmicky smršťuje a ochabuje. Srdce není sval ovladatelný vůlí.

4 SRDCE Srdce je uloženo v mezihrudí, za hrudní kostí, jednou třetinou je vpravo od střední čáry, dvěma třetinami vlevo od střední čáry. Srdce dospělého člověka má hmotnost g. Hmotnost srdce závisí na věku člověka a objemu srdeční svaloviny.

5 SRDCE

6 UMÍSTĚNÍ SRDCE

7 SRDCE Srdce funguje jako pumpa. Pravidelnými stahy (cca 60 za minutu) přečerpává krev v cévách. Udržuje tak krevní oběh; zajišťuje, že se krev dostane do plic, kde se okysličí, a odtud ke všem buňkám.

8 SRDCE 1) oblouk aorty 2) plicní žíly 3) vzestupná část aorty
4) cévní kmen plicnice 5) věnčité tepny 6) žíly srdce 7) sestupná část aorty 8) horní dutá žíla 9) dolní dutá žíla

9 SRDCE 1) aorta 2) levá síň 3) poloměsíčitá chlopeň 4) dvojcípá chlopeň
5) levá komora 6) mezikomorová přepážka 7) horní dutá žíla 8) pravá síň 9) trojcípá chlopeň 10) pravá komora 11) dolní dutá žíla


Stáhnout ppt "SOUSTAVA OBĚHOVÁ Soustava krevního oběhu tvoří srdce, soustavu cév a krev Srdce je uloženo v dutině hrudní za hrudní kostí ve vazivovém vaku OSRDEČNÍKU."

Podobné prezentace


Reklamy Google