Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Věta se skládá ze slov Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorMgr. Marie Hanzlíková Datum NázevVY_32_INOVACE_18_Slovní.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Věta se skládá ze slov Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorMgr. Marie Hanzlíková Datum NázevVY_32_INOVACE_18_Slovní."— Transkript prezentace:

1

2 Věta se skládá ze slov Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorMgr. Marie Hanzlíková Datum10.7.2012 NázevVY_32_INOVACE_18_Slovní druhy TémaSlovní druhy – předložky a spojky Ročník3.,4. Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.0835

3 Anotace: Prezentace slouží jak ke společnému vyvození nové látky ve 3. a 4. ročníku, tak k pozdějšímu opakování. Žáci mohou pracovat pod vedením učitele s interaktivní tabulí nebo samostatně na osobním počítači. V první části prezentace je stručná charakteristika slovního druhu. Žáci s pomocí učitele vyvozují další předložky a spojky (posun provádíme kliknutím). Následují cvičení ke společnému procvičování. V závěru prezentace je samostatné cvičení k ověření znalostí (vhodné písemně). Kontrolu provádějí žáci společně s učitelem. Poslední snímek obsahuje tabulku s hodnocením, které si mohou žáci provést sami v rámci sebehodnocení. Přechody mezi jednotlivými snímky provádíme kliknutím. Citace: V prezentaci byly použity obrázky volně dostupné v galerii Microsoft Office.

4 SLOVNÍ DRUHY PŘEDLOŽKY A SPOJKY

5 Předložky předkládáme před podstatná jména, přídavná jména, zájmena nebo číslovky samostatně se nevyskytují Na stole je váza. Sněhurka bydlela se sedmi trpaslíky. Učili jsme se o lidském těle. Bez tebe nikam nepůjdu.

6 Doplň vhodné předložky : Petr hraje _____ klavír. Pes se schoval _____ postelí. Balón nám letěl vysoko _____ hlavou. Prázdniny trávíme _____ naší babičky. Nejraději mám chléb _____ máslem.

7 Správné řešení : Petr hraje na klavír. Pes se schoval pod postelí. Balón nám letěl vysoko nad hlavou. Prázdniny trávíme u naší babičky. Nejraději mám chléb s máslem.

8 Spojky spojují slova nebo věty pes a kočkajablko nebo hruškaPetr i Pavel Vezmi si deštník, protože bude pršet. Jirka chtěl jít ven, ale musel se učit.

9 Doplň vhodné spojky : _____ bude hezky, půjdeme ven. Slunce hřálo _____ ptáci vesele zpívali. Zavolám tě, _____ bude večeře. Musí se učit, _____ nedostal pětku. Pláče, _____ je smutný.

10 Správné řešení : Když bude hezky, půjdeme ven. Slunce hřálo a ptáci vesele zpívali. Zavolám tě, až bude večeře. Musí se učit, aby nedostal pětku. Pláče, protože je smutný.

11 Doplň předložky a spojky : ___ létě jezdím ___ babičce ___ dědovi ___ venkov. ___ je hezky, chodím se koupat ___ rybníku. ___ prší, hraji si ___ domě ___ kočkou Mickou. Rád chodím ___ procházky ___ lesa ___ dědou. Hledáme houby ___ pes Voříšek zatím honí zajíce. Babička se ___ nás dobře stará. Peče buchty, _______ ví, ___ je máme ___ dědou nejraději. ___ prázdniny se vždycky moc těším.

12 Správné řešení : V létě jezdím k babičce a dědovi na venkov. Když je hezky, chodím se koupat k rybníku. Když prší, hraji si v domě s kočkou Mickou. Rád chodím na procházky do lesa s dědou. Hledáme houby a pes Voříšek zatím honí zajíce. Babička se o nás dobře stará. Peče buchty, protože ví, že je máme s dědou nejraději. Na prázdniny se vždycky moc těším.

13 Hodnocení : 18 - 16 bodů Výborně, chválím, předložky a spojky už poznáš. 15 – 13 bodůChválím, ale sem tam ti ještě něco unikne, procvičuj! 12 - 10 bodůJeště to ujde, musíš ale hodně procvičovat! 9 – 6 bodůPředložky a spojky ještě moc nepoznáš, hodně se uč! 5 – 0 bodů Tohle opravdu nestačí, máš před sebou hodně práce!


Stáhnout ppt "Věta se skládá ze slov Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorMgr. Marie Hanzlíková Datum NázevVY_32_INOVACE_18_Slovní."

Podobné prezentace


Reklamy Google