Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/21.3403 Číslo a název klíčové aktivityIII/2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/21.3403 Číslo a název klíčové aktivityIII/2."— Transkript prezentace:

1 Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/21.3403 Číslo a název klíčové aktivityIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název materiálu: Zánik hvězd Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_12_17 Autor:Jindřich Bielčik Datum vytvoření:14.2.2013 Vyučovací předmět:Fyzika Ročník:9. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Astronomie Téma: Vesmír Druh učebního materiálu:Prezentace Potřebný čas pro výuku DUM:10 min. prezentace Anotace / Metodický list:Prezentace má sloužit jako digitální pomůcka k výuce o zániku hvězd.

2

3 Po spotřebování většiny vodíku v jádře se rovnováha gravitační a tlakových sil poruší a hvězda se začne smršťovat. To vede k nárůstu tlaku a teploty. Další osud závisí na hmotnosti dané hvězdy. Rozlišujeme hvězdy: - 0,002 – 0,08 hmotnosti Slunce  0,09 – 4 hmotnosti Slunce  4 – 8 hmotnosti Slunce  8 – 100 hmotnosti Slunce Hvězdy hmotnější než 100násobek hmotnosti Slunce jsou ihned po svém vzniku rozmetány vlastním zářením.

4 Nejlehčí hvězdy začnou jednoduše pomalu chladnout, to může trvat další miliardy let. Hmotnější hvězdy pokračují ve smršťování, až se v jádře zažehne da l ší stupeň termojaderné reakce, při kterém se mění helium na uhlík. Energie takto uvolněná vede k mohutné expanzi. (Naše Slunce bude v této fázi sahat až za oběžnou dráhu Venuše – průměr přes 220 milionů kilometrů).

5 U Hvězd s hmotností asi jako Slunce se pak obálka rozepne do okolí a vytvoří planetární mlhovinu. Jádro se poté zhroutí v bílého trpaslíka. Hmotnější hvězdy s velkou gravitací se znovu zhroutí, tento jev vede k výbuchu supernovy typu I a vzniká neutronová hvězda – objekt typicky 10 – 15 km velký o obrovské hustotě. U nejhmotnějších hvězd dojde ještě k dalším jaderným reakcím a dojde k výbuch supernovy typu II.

6 Z jádra vznikne buď neutronová hvězda, nebo černá díra – objekt s tak extrémní gravitací, že v jeho okolí je pokřiven dokonce i časoprostor tak, že žádný objekt, dokonce i světlo, nemůže určitou oblast okolo ní opustit. Teoretický model černé díry.

7 Zdroje :http://cs.wikipedia.org/wiki/Hv%C4%9Bzda http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/ d/d4/BlackHole.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/ 8/87/Eso1241e.jpg


Stáhnout ppt "Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/21.3403 Číslo a název klíčové aktivityIII/2."

Podobné prezentace


Reklamy Google