Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Hana Klomínská Datum: květen 2013 Název: VY_12_INOVACE_1.2.1_.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Hana Klomínská Datum: květen 2013 Název: VY_12_INOVACE_1.2.1_."— Transkript prezentace:

1 Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Hana Klomínská Datum: květen 2013 Název: VY_12_INOVACE_1.2.1_ ČJ1,2_35 Téma:Roční doby, pranostiky, bouřka. Ročník:1. – 2. Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/21.3068

2 Anotace: Tyto pracovní listy se věnují roku jako stále se opakující časové jednotce, kdy se střídají čtyři roční období a dvanáct měsíců. Tematicky jsou zde zařazeny pranostiky. Žáci je mají po přečtení přiřadit k jednomu ze čtyř ročních období. Závěrečný pracovní list svým obsahem připomíná blížící se letní prázdniny a nebezpečí při bouřce. K pracovnímu listu určenému k samostatné nebo skupinové práci náleží řešení zpracované pro prezentaci na interaktivní tabuli.

3 Rok má 12 měsíců. Umíš je vyjmenovat? Říkej. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 výborně

4 Rok má čtyři roční doby ( období ). Zopakuj si je. JARO LÉTO PODZIM ZIMA

5 Něco z lidových moudrostí, kterým se říká pranostiky. PL. Přečti si pranostiku a zkus uhodnout, k jakému ročnímu období se váže. Zapiš do okýnek za větami J jako jaro, L jako léto, P jako podzim nebo Z jako zima. Listopadové hřmění pšenici ve zlato změní. ___ Kateřina na ledě, Vánoce na blátě. ___ Svatá Anna, chladna zrána, pšenku žala. ___ Mokrý máj – v stodole ráj. ___ Ryje-li krtek v lednu, skončí zima v květnu. ___ Měsíc červen voní deštěm. ___ Spadne-li v říjnu listí, bude mokrá zima. ___ Březen - za kamna vlezem, duben - ještě tam budem. ___ Co červenec neuvaří, to srpen nedopeče. ___ O svaté Barboře ležívá sníh už na dvoře. ___ Když na Dušičky jasné počasí panuje, příchod zimy to oznamuje. ___ Kolik mlh v březnu, tolik lijavců v roce. ___

6 Něco z lidových moudrostí, kterým se říká pranostiky. Řešení PL. Přečti si pranostiku a zkus uhodnout k jakému ročnímu období se váže. Zapiš do okýnek za větami J jako jaro, L jako léto, P jako podzim nebo Z jako zima. Listopadové hřmění pšenici ve zlato změní. ___ Kateřina na ledě, Vánoce na blátě. ___ Svatá Anna, chladna zrána, pšenku žala. ___ Mokrý máj – v stodole ráj. ___ Ryje-li krtek v lednu, skončí zima v květnu. ___ Měsíc červen voní deštěm. ___ Spadne-li v říjnu listí, bude mokrá zima. ___ Březen - za kamna vlezem, duben - ještě tam budem. ___ Co červenec neuvaří, to srpen nedopeče. ___ O svaté Barboře ležívá sníh na dvoře. ___ Když na Dušičky jasné počasí panuje, příchod zimy to oznamuje. ___ Kolik mlh v březnu, tolik lijavců v roce. ___ P Z L J Z L P J L Z P J

7 Letní bouřka. Byl krásný letní den. Na modré obloze svítilo sluníčko už od samého rána. Po snídani připravila maminka svačiny, ručníky, opalovací krémy a plavky. Tatínek dal do auta deky, nafukovací kruhy a balóny. Vyrazili jsme na koupaliště za městem. Jsou tam bazény, sprchy, skluzavky a tobogán. Bylo tam dnes mnoho lidí z města i z blízkého okolí. Na dnešní den jsme se dlouho těšili. Trochu jsme plavali a potápěli se. Tatínek nebo maminka byli stále nablízku. Brzy jsme měli z toho dovádění pořádný hlad. Po svačině nám šel tatínek koupit zmrzlinu a pití. Než se vrátil, začal foukat vítr. Foukal tak silně, že nám odnesl balón. A nejen nám. Víc věcí začalo poletovat všude kolem. Náhle se obloha zatáhla a sluníčko zmizelo za černými mraky. Všichni lidé začali hned balit své věci a spěchali pryč. Vtom se zablesklo a následoval ohlušující hrom. Spustil se liják. Navrhla jsem, abychom se šli schovat pod nedaleký strom. Tatínek mi však vysvětlil, že to je velmi nebezpečné. Bouřku jsme přečkali raději v bezpečí restaurace. Jak rychle přišla, tak zase odešla a opět vysvitlo sluníčko. Otázka: Proč je nebezpečné schovat se při bouřce pod strom? Co myslíš?

8 Použitý materiál: www.office.microsoft.com


Stáhnout ppt "Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Hana Klomínská Datum: květen 2013 Název: VY_12_INOVACE_1.2.1_."

Podobné prezentace


Reklamy Google