Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1405 Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_33_Trávicí soustava Autor Mgr.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1405 Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_33_Trávicí soustava Autor Mgr."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_33_Trávicí soustava Autor Mgr. Tereza Pasecká

2 Zdroj:

3 … TRÁVICÍ SOUSTAVA Zdroj:

4 Co o trávicí soustav ě možná nevíš…: potrava z bílkovin a sacharidů (maso, brambory) se v žaludku zpracovává 4 hodiny potrava z tuků (mléko, vajíčka) až 6 hodin tlusté střevo se plní 4 – 8 hodin po požití potravy stolice se tvoří 18 – 20 hodin po jídle

5 Jaký je úkol trávicí soustavy v našem t ě le? zpracování potravy = trávení 1) mechanicky – např. drcení a rozmělňování zuby 2) chemicky – potrava se štěpí na jednoduché látky vstřebávání živin odstraňování nestravitelných zbytků

6 Víš, z kterých č ástí se skládá trávicí soustava? ústní dutina hltan jícen žaludek tenké střevo tlusté střevo játra slinivka břišní Zdroj:

7 Ústní dutina je tvořena měkkým a tvrdým patrem, patrovými mandlemi, dásněmi, jazykem a zuby potrava se zde rozmělňuje potrava se zde smíchává se slinami Zdroj:

8 Zuby mléčný chrup = dětský – začíná růst ve věku 6 měsíců - okolo 6. roku se vyměňuje za chrup trvalý - má 20 zubů - 8 řezáků + 4 špičáky + 8 stoliček - zubní vzorec: 2 – 1 – 0 – 2 Zdroj: Zdroj:

9 Zuby trvalý chrup - ve věku 6 až 15 let nahrazuje mléčný - má 32 zubů: 8 řezáků + 4 špičáky + 8 zubů třenových + 12 stoliček - zubní vzorec: 2 – 1 – 2 – 3 Zdroj:

10 Jak je zub vystav ě n??? kořen - upevňuje zub v zubních jamkách krček korunka - vyčnívající část zubu - její povrch kryje sklovina (=nejtvrdší hmota v těle) - pod ní je zubovina – měkčí tkáň - uvnitř je zubní dřeň s cévami a nervy

11 Stavba zubu Zdroj:

12 Sliny vznikají ve 3 párech slinných žláz (příušní, podčelistní, podjazykové) navlhčují a rozmělňují potravu obsahují enzym ptyalin – štěpí sacharidy na jednodušší cukry jejich tvorba a množství jsou závislé na druhu přijímané potravy Zdroj:

13 Jazyk je svalnatý orgán obrací a posouvá potravu jeho kořen se připojuje k jazylce na jeho povrchu jsou chuťové pohárky podílí se na tvorbě řeči

14 Hltan je místem křížení dýchací a trávicí soustavy sousto sem přichází z ústní dutiny pomocí polykacího reflexu Zdroj:

15 Jícen je asi 32 cm dlouhá trubice prochází bránicí a vstupuje do žaludku potrava se posouvá peristaltickou vlnou (před soustem se trubice roztáhne, za soustem stáhne)

16 Žaludek je uložen v horní části břišní dutiny pod levými žebry jeho objem je cca 2 dm³ Zdroj:

17 Žaludek má dvě funkce: 1) mechanické trávení – potrava se pohyby žaludku rozmělňuje 2) chemické trávení – pomocí žaludečních šťáv

18 Žaludek žaludeční šťávy obsahují: enzym pepsin – štěpí bílkoviny kyselinu chlorovodíkovou – ničí choroboplodné zárodky, sráží mléko, rozkládá maso vnitřek žaludku je proti poškození žaludečními šťávami chráněn hlenem

19 Tenké st ř evo je dlouhé m, široké 3 cm probíhá zde vstřebávání živin ze zpracované potravy vstřebané živiny jsou krví vedeny do jater jeho vnitřní stěna je pokryta mikroskopickými výběžky= = klky - zvětšují plochu pro vstřebávání - je jich až 3000 na 1 cm² (plocha pro vstřebávání má i 50 m²)

20 Tenké st ř evo Zdroj:

21 Tenké st ř evo má následující části: 1) dvanáctník - vstupuje sem vývod ze žlučovodu a slinivky břišní 2) lačník 3) kyčelník – obě části jsou naskládané do kliček Zdroj:

22 Tlusté st ř evo je dlouhé 1,5 m, široké 7 cm začíná slepým střevem s červovitým přívěskem – může se zanítit a musí být vyoperován pokračuje tračníkem vzestupným, příčným a sestupným je zakončeno konečníkem

23 Tlusté st ř evo hromadí se v něm nestrávené zbytky z nestrávených zbytků se vstřebává voda (zahušťují se) žije v něm střevní mikroflóra = hnilobné a kvasné bakterie – mění nestravitelné zbytky na výkaly (150 – 500 g denně)

24 Játra jsou největší žlázou v těle jsou nepostradatelná (pokud selžou, člověk umírá) probíhá v nich metabolismus cukrů, tuků a bílkovin zachytávají a zneškodňují jedovaté látky vytvářejí močovinu z přebytečného dusíku

25 Játra tvoří se v nich žluč - rozptyluje tuky - ukládá se ve žlučníku – odtud se žlučovodem dostává do dvanáctníku - denně jí vznikne téměř 1 litr z tenkého střeva sem přichází vrátnicová žíla – vede krev se vstřebanými živinami Zdroj:

26 Slinivka b ř išní vylučuje enzymy, které zpracovávají bílkoviny, tuky a cukry produkuje hormon inzulin Zdroj:

27 Použitá literatura a zdroje: KVASNIČKOVÁ, D. a kol. Ekologický přírodopis pro 8. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. Praha : Fortuna, ČERNÍK V. – BIČÍK, V. – MARTINEC, Z. Přírodopis 3. Biologie člověka se základy etologie a genetiky. Praha : SPN, JELÍNEK, J. – ZICHÁČEK, V. Biologie pro střední školy gymnazijního typu. Olomouc : Fin publishing, NOVOTNÝ, I. – HRUŠKA, M. Biologie člověka pro gymnázia. Praha : Fortuna, ROSYPAL, S. a kol. Přehled biologie. Praha : Scientia,


Stáhnout ppt "Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1405 Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_33_Trávicí soustava Autor Mgr."

Podobné prezentace


Reklamy Google