Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/21.2623 AUTOR:Mgr. Vladimír.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/21.2623 AUTOR:Mgr. Vladimír."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/21.2623 AUTOR:Mgr. Vladimír Rychlý NÁZEV:VY_32_Inovace_Informatika_1 ČÍSLO DUM:3 TÉMA:Excel – Funkce průměr, maximum, minimum ROČNÍK:8. OBDOBÍ REALIZACE:3/2012

2 Anotace Prezentace popisující použití funkcí průměr, maximum a minimum v programu Microsoft Office Excel 2010. Obsahuje podrobný postup pro použití těchto funkcí na řešených příkladech. Obsahuje i úkoly pro žáky. Možno použít i pro samostudium.

3 Vytvořte následující tabulku – ve 3 sloupcích jsou 3 posloupnosti = strany trojúhelníku, 4 sloupci je výška trojúhelníku. Vypočtěte do vedlejších sloupců obvod a obsah trojúhelníku a pak pokračujte dále.

4 Průměr hodnot Spočítá průměr hodnot vybrané oblasti. Klikneme do prázdné buňky, kde chceme počítat průměr. Ze seznamu funkcí na kartě Domů vybereme funkci Průměr.

5 Seznam funkcí

6

7 Excel nám automaticky navrhne oblast, ze které se má počítat průměr.

8 Pokud nám oblast vyhovuje, potvrdíme tlačítkem Enter. Pokud chceme průměr jiné oblasti označíme tuto oblast myší.

9 Kopírování Funkci teď můžeme nakopírovat i pro jiné sloupce, pokud mají stejný rozsah. Kopírujeme tažením za úchyt jako v případě kopírování vzorců. Nakopírujte funkci průměr pod sloupec obsah.

10

11 Funkce maximum Zobrazí nejvyšší hodnotu vybrané oblasti. Postup je stejný jakou funkce průměr, jen v seznamu funkcí vybereme funkci maximum.

12 Pozor na výběr oblasti – v našem příkladu nám funkce nabídne celý sloupec včetně buňky, ve které máme uložen průměr. Nezapomeňte proto upravit oblast, se kterou pracujete. V tomto případě to sice nemá na výsledek vliv, ale kdybychom postupovali obráceně, a hledali nejdřív maximum, a pak dělali průměr, dostali bychom špatný výsledek.

13 Oblast je potřeba upravit, aby tam nebyla buňka s průměrem. Označte oblast znova bez buňky s průměrem.

14 Správně vybraná oblast

15 Výsledek

16 Naprosto stejným způsobem použijeme funkci minimum pro zobrazení minimální hodnoty.


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/21.2623 AUTOR:Mgr. Vladimír."

Podobné prezentace


Reklamy Google