Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Hlíznaté rostliny Název sady:Pěstování cibulovin a hlíznatých rostlin (pro 1.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Hlíznaté rostliny Název sady:Pěstování cibulovin a hlíznatých rostlin (pro 1."— Transkript prezentace:

1 Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Hlíznaté rostliny Název sady:Pěstování cibulovin a hlíznatých rostlin (pro 1. ročník, obor Zahradník) Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0369 Datum vzniku:1.5.2012 – 30.03.2014 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 ANOTACE Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Pěstování cibulnatých a hlíznatých rostlin je seznámit žáky se základními druhy cibulovin a hlíznatých rostlin, které se nejběžněji pěstují nebo se kterými se žáci budou setkávat na odborném výcviku i ve své budoucí profesi Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně druhy cibulovin a hlíznatých rostlin, které jsou probírány v předmětu Květinářství na naší SŠ Konkrétně je tato prezentace zaměřena na Hlíznaté rostliny – úvod.

3 HLÍZNATÉ ROSTLINY

4 Původ Hlíznaté rostliny pochází z různých klimatických oblastí a některé jsou u nás domácí Podobně jako cibuloviny se vyskytují na stepích, polopouštích, v přímořských oblastech, v listnatých lesích a na loukách.

5 Charakteristika Společným znakem všech hlíznatých rostlin je podzemní zásobní orgán – hlíza, ve které jsou rezervní látky, které umožňují rostlině přežít nepříznivé období – mráz v zimě, sucho v létě Různé druhy hlíznatých rostlin se od sebe liší tvarem, velikostí a stářím podzemních zásobních orgánů Zdravé a dobře vyvinuté hlízy jsou základem jejich úspěšného pěstování.

6 Nároky Vyžadují chráněné, slunné stanoviště, případně polostín Půdu vyžadují písčitohlinitou, humózní, neutrální až slabě alkalickou, nevhodné jsou zamokřené a suché půdy Vyžadují dostatek živin v půdě a vlhčí podmínky po výsadbě a během vegetace.

7 Pěstování Hlízy většinou sázíme na jaře (duben), některé i na podzim, do předem prokypřené půdy Každý druh se sází do jiné hloubky, kdy platí, že větší hlízy se sází do větší hloubky (je zde podobné pravidlo jako u cibulovin) Během vegetace je kypříme, přihnojujeme a za sucha zaléváme Většina hlíznatých rostlin je citlivá na mráz a pravidelně se musí před příchodem mrazů vyrývat, hlízy se nechají oschnout a skladují se při snížené teplotě a vhodné vlhkosti, aby nedocházelo k rozvoji hub a baktérií Některé hlíznaté rostliny lze rozmnožovat semeny a řízkováním (jiřinky, begónie).

8 Použití Hlíznaté rostliny používáme podobně jako cibuloviny na záhony, do skalek, nádob, na hroby, jako podrost stromů a keřů, výrazné druhy používáme jako solitery Druhy, které využíváme k řezu zpravidla pěstujeme na samostatných záhonech - mečíky, jiřinky Některé se sází do trávníku (krokus).

9 Použití

10 ZDROJE „AUTOR NEUVEDEN“. upload.wikimedia.org [online]. [cit. 2.4.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/97/Colchicum_autumnale. jpg „AUTOR NEUVEDEN“. gardenaction.co.uk [online]. [cit. 2.4.2013]. Dostupný na WWW: http://www.gardenaction.co.uk/images/dahlia-tubers- whole.jpg „AUTOR NEUVEDEN“. zahradnictvikucharikova.websnadno.cz [online]. [cit. 2.4.2013]. Dostupný na WWW: http://zahradnictvikucharikova.websnadno.cz/jira.jpg „AUTOR NEUVEDEN“. gardenaction.co.uk [online]. [cit.2.4.2013]. Dostupný na WWW: http://www.gardenaction.co.uk/images/dahlia-tubers-whole.jpg „AUTOR NEUVEDEN“. garten.cz [online]. [cit. 2.4.2013]. Dostupný na WWW: http://www.garten.cz/images_data/6926-srpen-cibuloviny-vysazime- i-do-travniku-1.jpg


Stáhnout ppt "Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Hlíznaté rostliny Název sady:Pěstování cibulovin a hlíznatých rostlin (pro 1."

Podobné prezentace


Reklamy Google