Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Velikonoce TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Velikonoce TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Velikonoce TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:

2 Anotace Materiál slouží k použití na interaktivní tabuli Určeno pro 1.- 5.ročník ZŠ Český jazyk-literární výchova-Velikonoce Lidová slovesnost- říkanky, symboly Velikonoc Velikonoce v České republice, Německu, Francii, Anglii, Austrálii. Čtení s porozuměním /poslech/,žáci povídají o zvycích ve své rodině

3 Velikonoce u nás a jinde.

4 Jaro ‒ Velikonoce

5 Symboly Velikonoc ‒ vajíčko Jedním ze symbolů Velikonoc je vajíčko. Vajíčko obsahuje zárodek života – je symbolem plodnosti. Lidovou tradicí je malovat vejce. Vajíčka můžeme zdobit voskem, barvami přírodními a umělými. Krásné zdobené vajíčko se nazývá kraslice. Jedním ze symbolů Velikonoc je vajíčko. Vajíčko obsahuje zárodek života – je symbolem plodnosti. Lidovou tradicí je malovat vejce. Vajíčka můžeme zdobit voskem, barvami přírodními a umělými. Krásné zdobené vajíčko se nazývá kraslice.

6 Pletená pomlázka. Pomlázka se plete z proutků vrby a břízy. Chlapci chodí s pomlázkou vyplatit dívky a dostávají koledu. Proutky jsou znakem zdraví a mládí.

7 Beránek, slepička, kuřátka Symbol beránka je znám už v předkřesťanských tradicích. V dnešní době známe především beránka pečeného z piškotového těsta, na kterého se těší všechny děti. Na jaře se rodí mnoho kuřátek, jsou také symbolem jara. V obchodech můžeme vidět také beránky, ovečky, slepičky, kuřátka čokoládové.

8 Velikonoční říkanka Hody, hody doprovody, dejte vejce malovaný, Nedáte-li malovaný, dejte aspoň bílý, slepička vám snese jiný.

9 Zelený čtvrtek – v dřívějších dnech se měla jíst jen zelená zelenina. Velký pátek – je vzpomínka na ukřižování Krista. Po Modrém pondělí, Žlutém úterý přichází Škaredá středa. Podle lidového obyčeje se na středu nesmíte mračit nebo se budete mračit všechny středy v roce.

10 Bílá sobota – na Bílou sobotu se uklízelo, pekly se mazance a beránci. Velikonoční neděle (Boží hod velikonoční) – provádělo se svěcení pokrmů, nyní první svátek velikonoční. Velikonoční pondělí – tento den je pomlázka, velikonoční koledování. Bílá sobota – na Bílou sobotu se uklízelo, pekly se mazance a beránci. Velikonoční neděle (Boží hod velikonoční) – provádělo se svěcení pokrmů, nyní první svátek velikonoční. Velikonoční pondělí – tento den je pomlázka, velikonoční koledování.

11 Velikonoce v Anglii a Austrálii V Anglii se děti ráno účastní hry, kdo najde nejvíce vajíček na zahradě, které schoval zajíček, když spaly. Také v Austrálii děti hledají vajíčka v zahradách.

12 Velikonoce ve Francii Od Zeleného čtvrtka do Bílé soboty přestanou bít zvony v kostele. Říká se, že odletěly do Říma, aby se vrátily s vajíčky a sladkostmi. Od Zeleného čtvrtka do Bílé soboty přestanou bít zvony v kostele. Říká se, že odletěly do Říma, aby se vrátily s vajíčky a sladkostmi. Děti jdou odpoledne do zahrad, kde vajíčka a sladkosti hledají.

13 Velikonoce v Německu V předvečer Velikonoc děti vyrábějí slaměná hnízda. Do těchto hnízd jim zajíček dá různě barevná vajíčka. Ráno na Velikonoční pondělí jdou hnízda s vajíčky hledat.

14 Použité zdroje WWW.OFFICE.MICROSOFT.COM


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Velikonoce TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:"

Podobné prezentace


Reklamy Google