Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Libušin soud Prezentaci zpracovaly: Natálie Janíčková, Tereza Cahová, Tereza Burianová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Libušin soud Prezentaci zpracovaly: Natálie Janíčková, Tereza Cahová, Tereza Burianová."— Transkript prezentace:

1 Libušin soud Prezentaci zpracovaly: Natálie Janíčková, Tereza Cahová, Tereza Burianová

2 Pověst je o dvou Bratrech – Chrudoš a Šťáhlav, kteří se hádali o pole a tak se dostali před Libuši, která je měla rozsoudit, ale Chrudošovi vadilo, že jim vládne žena a chtěl, aby na trůnu byl muž. Tak Libuše poslala svého bílého koně a stráže, aby jí dovedli krále a kůň došel k Přemyslovi Oráčovi. Přemysl si vzal Libuši a stal se králem. Pověst je o dvou Bratrech – Chrudoš a Šťáhlav, kteří se hádali o pole a tak se dostali před Libuši, která je měla rozsoudit, ale Chrudošovi vadilo, že jim vládne žena a chtěl, aby na trůnu byl muž. Tak Libuše poslala svého bílého koně a stráže, aby jí dovedli krále a kůň došel k Přemyslovi Oráčovi. Přemysl si vzal Libuši a stal se králem.

3 Libuše Libuše byla nejmladší, ale nejrozumnější Krokova dcera, která vystavěla hrad Libušín. Mezi ženami byla přímo jedinečná, nikomu nelhala, vše rozhodovala pravdivě a nemyslela pouze na její blaho. Ovšem nešťastná Libuše byla prorokyně a pravdivě předpovídala mnoho věcí, proto ji po smrti jejího otce ustanovili za soudce. Libuše byla nejmladší, ale nejrozumnější Krokova dcera, která vystavěla hrad Libušín. Mezi ženami byla přímo jedinečná, nikomu nelhala, vše rozhodovala pravdivě a nemyslela pouze na její blaho. Ovšem nešťastná Libuše byla prorokyně a pravdivě předpovídala mnoho věcí, proto ji po smrti jejího otce ustanovili za soudce. Libušín (Vyšehrad) v Praze Libušín (Vyšehrad) v Praze

4 Díla

5 Josef Václav Myslbek Libuše soudí Chrudoše a Šťáhlava

6 Josef Václav Myslbek Libušin bílý kůň jde za Přemyslem

7 Josef Mathauser Kněžna Libuše věští slávu Prahy

8 Praha, Vyšehrad socha Přemysla a Libuše Josef Václav Myslbek

9 Josef Mathauser Krok s dcerami

10 Má vlast Bedřich Smetana Vltava Vyšehrad Vltava Vyšehrad Vltava Vyšehrad

11 Kosmova kronika Zastaralé výrazy Archaismy Mez – hranice Cudná – stydlivá Jest – je Díš - mluvíš Bázeň – respekt

12 Zdroje: Wikipedie – Kněžna Libuše Wikipedie – Kněžna Libuše Wikipedie – Kněžna Libuše Wikipedie – Kněžna Libuše autor fotografie sochy (profil na Wikipedii) autor fotografie sochy (profil na Wikipedii) autor fotografie sochy (profil na Wikipedii) autor fotografie sochy (profil na Wikipedii) autor fotografie Vyšehradu (webová stránka s článkem) autor fotografie Vyšehradu (webová stránka s článkem) autor fotografie Vyšehradu (webová stránka s článkem) autor fotografie Vyšehradu (webová stránka s článkem) autor 2. fotografie Vyšehradu (fotoalbum) autor 2. fotografie Vyšehradu (fotoalbum) autor 2. fotografie Vyšehradu (fotoalbum) autor 2. fotografie Vyšehradu (fotoalbum) autor obrazu s Bedřichem Smetanou je Max Švabinský (litografie štětcem, 1923) autor obrazu s Bedřichem Smetanou je Max Švabinský (litografie štětcem, 1923) Naše hlavy Naše hlavy všechny malby jsou tvorbou umělců, kteří jsou u nich vypsáni všechny malby jsou tvorbou umělců, kteří jsou u nich vypsáni Staré pověsti České - Alois Jirásek Staré pověsti České - Alois Jirásek Odkazy na stránky autorů jsou klikací.


Stáhnout ppt "Libušin soud Prezentaci zpracovaly: Natálie Janíčková, Tereza Cahová, Tereza Burianová."

Podobné prezentace


Reklamy Google