Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kožní soustava VY_32_INOVACE_06-08 Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Přírodověda Tematický okruh: Člověk a jeho zdraví.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kožní soustava VY_32_INOVACE_06-08 Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Přírodověda Tematický okruh: Člověk a jeho zdraví."— Transkript prezentace:

1 Kožní soustava VY_32_INOVACE_06-08 Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Přírodověda Tematický okruh: Člověk a jeho zdraví Téma: Kožní soustava Jméno autora: Mgr. Dana Málková Vytvořeno dne: 2. dubna 2011 Metodický popis, (anotace): Podpora výkladu k vyučovací hodině Kožní soustava.

2 Kožní soustava je tvořena kůží.

3 Kůže pokrývá celé tělo Kůže chrání celé tělo Kůže je největším orgánem lidského těla Hmotnost kůže je přibližně 7 % hmotnosti člověka Nejtenčí kůže je na víčkách očí Nejsilnější je kůže na zádech (4 mm)

4 Kůže se skládá z několika vrstev: Pokožka Škára Podkožní vazivo

5 Pokožka je vrchní část kůže. Její povrch se neustále obměňuje, kompletní obnova trvá přibližně 3 týdny, aniž bychom to nějak výrazně vnímali. Za celý život se z člověka oloupe celkem 18 - 22 kg staré zrohovatělé kůže! Je to způsobeno tím, že se buňky postupně více vzdalují od své výživy – krve. Postupují stále nahoru a tam odumírají a odlupují se.

6 Škára je druhá vrstva kůže. Nachází se zde výživa kůže. Ve škáře jsou uloženy vlasové cibulky, vyrůstají z ní nehty, zuby, řasy a chlupy.

7 Podkožní vrstva je kožní vrstva pod škárou. Slouží jako zásobárna energie. Funkcí podkožního vaziva je izolovat a chránit svaly a nervy. Podkožní tuková vrstva určuje tvar a hmotnost celého těla. U žen bývá tato vrstva silnější.

8 Hlavní funkce kůže jsou: Chrání tělo před pronikáním škodlivých látek a UV záření Obsahuje potní žlázy, které vylučují pot (ten z těla odvádí škodlivé látky a svým odpařováním ochlazuje tělo, tím napomáhá udržení stálé tělesné teploty) Vyrůstají z ní vlasy, chlupy, nehty, obočí, řasy Chrání tělo proti nárazům Jsou v ní uloženy smyslové buňky, díky nimž vnímáme bolest, tlak, teplo a chlad Společně s kostrou a svaly umožňuje tělu pohyb – je pružná

9 O kůži je třeba pečovat: Pravidelně se myjeme Oblékáme si zejména oděvy z prodyšných a přírodních materiálů Při delším pobytu na slunci používáme ochranné krémy s UV filtry

10 Při pobytu na slunci naše tělo reaguje zčervenáním a později zhnědnutím Některým lidem naskáčou pihy - pigmentace Záleží na tzv. fototypu

11 Stejně jako o ostatní orgány v našem těle, se i o kůži musíme pravidelně a pečlivě starat.

12 Soubor:Skinlayers.png. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2011-04-02]. Dostupné z WWW:. Soubor:Jupiter.Aurora.HST.UV.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2011-04- 02]. Dostupné z WWW:. Použité obrázky: www.office.microsoft.com [online]. c2011 [cit. 2011- 04-02]. MATYÁŠEK, CSC., RNDr. Jiří; ŠTIKOVÁ, Mgr. Věra; TRNA, CSC., Doc. RNDr. Josef. Přírodověda 5 : učebnice pro 5. ročník základní školy Člověk a jeho svět. 1. Brno : Nová škola s.r.o., 2006. 88 s.


Stáhnout ppt "Kožní soustava VY_32_INOVACE_06-08 Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Přírodověda Tematický okruh: Člověk a jeho zdraví."

Podobné prezentace


Reklamy Google