Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad"— Transkript prezentace:

1 Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Kožní soustava Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

2 Kožní soustava Průřez kůží

3 Kožní soustava Detail lidské kůže

4 Kožní soustava Kožní soustava tvořena kůží, která pokrývá a chrání povrch těla. Plocha kůže u dospělého člověka dosahuje 1,5 až 1,8 m², a to z ní dělá největší orgán lidského těla. Hmotnost kůže je asi 7 % hmotnosti člověka. Síla (tloušťka) lidské kůže se mění od 0,4 do 4 mm. Nejtenčí je na očních víčkách a vlasové části hlavy, nejsilnější je na zádech, dlaních, chodidlech.

5 Kožní soustava Chodidlo Dlaň

6 Kožní soustava Oční víčko

7 Kožní soustava Funkce kůže: 1. chrání tělo před pronikáním škodlivých látek, mikroorganizmů a UV záření 2. pomáhá udržovat stálou tělesnou teplotu-potní žlázy(vylučují pot)-ochlazování těla 3. vyrůstají z ní vlasy, chlupy, nehty, obočí, řasy, vousy 4. obsahuje mazové žlázy, které promašťují kůži 5. smyslové buňky umožňují vnímat tlak, bolest, teplo, chlad

8 Kožní soustava 6. je pružná-umožňuje spolu s kostrou a svaly pohyb
těla 7. chrání tělo proti nárazům 9. vytváří vitamín D, skladuje vitamíny ADEK Kožní barvivo – pigment se tvoří až po narození → novorozenec černocha je světlý jako dítě bílé rasy. Přes kůži je možné do těla vpravit jen látky rozpuštěné v tukových rozpouštědlech nebo v tucích, které lze do kůže vtírat (např. různé léky v podobě mastí).

9 Kožní soustava Nejdelší nehty (90cm)

10 Kožní soustava Nejdelší vlasy (5,6 m)

11 Kožní soustava Péče o kůži
Pokud není kůži věnována správná péče, ztrácí pružnost, vysušuje se, často je drsná a olupuje se. Typické pro suchou kůži je téměř neustálé nebo dlouhotrvající svědění. Je nutné si uvědomit, že koupáním či sprchováním smýváme z kůže ochranný film, proto je nutné doplňovat jej vhodným způsobem zpět. K obnově ochranného kožního pláště je třeba zvolit vhodné mycí prostředky a dále pak kosmetiku, která kůži hydratuje a promastí.

12 Kožní soustava Kůži je také nutné chránit před slunečním zářením a to ochrannými opalovacími prostředky.

13 Kožní soustava Zajímavosti o kožní soustavě
Nehty na rukou rostou čtyřikrát rychleji než nehty na nohou. Za život nám naroste průměrně 55 metrů nehtů. Kdyby bylo ze lidských vlasů upleteno lano, mohlo by unést závaží o hmotnosti 12 tun. Většina lidí má na hlavě okolo vlasů. Člověk ztrácí v průměru vlasů denně, ty jsou plynule nahrazovány. Nohy mají potních žláz a mohou vyprodukovat víc než půl litru potu denně.

14 Kožní soustava Lidská kůže opadává a kompletně se obnovuje každých 27 dní. Každý měsíc se kůže obnovuje tak, že se sloupává její svrchní vrstva. Denně se odloupne 6 až 14 gramů. Za život se z nás tak oloupe zhruba 380 kilo kůže.

15 Kožní soustava Onemocnění a choroby kůže 1. akné-ucpání vývodů mazových žláz mazem z infikovaných mazových žláz způsobuje zánětlivé vřídky na povrchu kůže 2. bradavice-nezhoubný výrůstek na kůži 3. mateřské znaménko-pigmentová skvrna na kůži, přítomná od narození 4. rakovina kůže-vzniká při nadměrném slunění a častém spálení kůže sluncem

16 Kožní soustava Otázky: 1.Čím je tvořena kožní soustava? 2.Jakou funkci má kůže? 3.Jak správně pečujeme o kůži? 4.Jaká jsou onemocnění kůže? Otázka pro bystré hlavy: Po jak dlouhé době se kůže obnovuje?

17 Kožní soustava Zápis: Kožní soustava tvořena kůží, která pokrývá a chrání povrch těla. Síla (tloušťka) lidské kůže se mění od 0,4 do 4 mm. Nejtenčí je na očních víčkách a vlasové části hlavy, nejsilnější je na zádech, dlaních, chodidlech. Funkce kůže: 1. chrání tělo před pronikáním škodlivých látek, mikroorganizmů a UV záření 2. pomáhá udržovat stálou tělesnou teplotu-potní žlázy(vylučují pot)- ochlazování těla 3. vyrůstají z ní vlasy, chlupy, nehty, obočí, řasy, vousy 4. obsahuje mazové žlázy, které promašťují kůži 5. smyslové buňky umožňují vnímat tlak, bolest, teplo, chlad

18 Kožní soustava 6. je pružná-umožňuje spolu s kostrou a svaly pohyb těla 7. chrání tělo proti nárazům 9. vytváří vitamín D, skladuje vitamíny ADEK O kůži musíme správně a pravidelně pečovat. Kůži je také nutné chránit před slunečním zářením a to ochrannými opalovacími prostředky. Onemocnění a choroby kůže 1. akné-ucpání vývodů mazových žláz mazem z infikovaných mazových žláz způsobuje zánětlivé vřídky na povrchu kůže 2. bradavice-nezhoubný výrůstek na kůži 3. mateřské znaménko-pigmentová skvrna na kůži, přítomná od narození 4. rakovina kůže-vzniká při nadměrném slunění a častém spálení kůže sluncem

19 Kožní soustava Prameny:
Přírodověda 5 učebnice pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět nakladatelství Nová škola Vše platné k

20 Kožní soustava Konec


Stáhnout ppt "Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad"

Podobné prezentace


Reklamy Google