Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“ OP VK 1.4 Výukový materiál Název DUMu: VY_32_INOVACE_17_19_Sluneční soustava Číslo skupiny: 3 Autor: Mgr. Veronika Gábelová Vzdělávací obor/Předmět/Téma: Člověk a jeho svět/Prvouka/Rozmanitost přírody Druh učebního materiálu: prezentace Metodický list:ne Anotace: Prezentace je určena k vyvození zajímavostí o planetě Zemi a o dalších planetách sluneční soustavy. Žáci se dozvědí o Slunci, planetách a dalších tělesech, která se vyskytují ve sluneční soustavě. Ověřeno ve třídě: III.C Datum ověření: 5.2.2013 Prohlášení: Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebníma fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla. Prohlašuji dále, že výše uvedený materiál jsem ověřil(a) ve výuce a provedl(a) o tom zápis do TK. Dávám souhlas, aby moje dílo bylo dáno k dispozici veřejnosti k účelům volného užití (§30 odst. 1 zákona 121/2000 Sb.), tj. že k uvedeným účelům může být kýmkoliv zveřejňováno, používáno, upravováno a uchováváno. Datum:5.2.2013Podpis:

2 SLUNEČNÍ SOUSTAVA

3 CO JE SLUNEČNÍ SOUSTAVA? Je planetární systém 8 planet, které v pravidelných drahách obíhají kolem své mateřské hvězdy Slunce.

4 JAK VZNIKLA SLUNEČNÍ SOUSTAVA? SLUNCE Před 4,6 miliardami let po výbuchu superhvězdy se na místě, kde se dnes nachází sluneční soustava, vytvořil obrovský oblak prachu a plynů = mlhovina. Část mlhoviny se začala smršťovat do středu, a tak se zvyšovala teplota a vznikla protohvězda = prazáklad Slunce. Stále prudce stoupala teplota až do doby, kdy se spustila termojaderná reakce. Opět se hmota začala smršťovat. Nespotřebovaný prach a plyny utvořily disk a v jeho středu začala svítit nová hvězda = Slunce.

5 JAK VZNIKLA SLUNEČNÍ SOUSTAVA? PLANETY V disku kolem Slunce začala vznikat malá tělesa, navzájem se srážela a spojovala. Jejich velikost rostla. V místech blíže u Slunce vznikly planety kamenné. Ve vzdálenějších místech se vyskytoval plyn, který dal základ plynným planetám.

6 CO TVOŘÍ SLUNEČNÍ SOUSTAVU? Středem je hvězda Slunce. 8 planet U většiny planet se vyskytují měsíce. Planetky Komety Meteory

7 SLUNCE Je hvězda ze žhavých plynů (vodík a hélium) – žlutý trpaslík. Teplota na Slunci dosahuje 2 milionů stupňů celsia. Svíti už 5 miliard let a je v polovině svého života. Když začne vyhasínat, bude zvětšovat svou velikost až pohltí několik planet včetně Země. Zanikne jako červený obr - přestane svítit.

8 PLANETY Obíhají kolem Slunce. Dělí se na Kamenné – vnitřní Plynné – vnější Merkur, Venuše, Země, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun

9 MĚSÍCE Satelity, souputníky Vznikly jako odštěpek od planety, nebo byly planetou zachyceny. Obíhají mateřskou planetu. Mají různou velikost. Země má jeden měsíc = Měsíc.

10 PLANETKY V prostoru mezi Marsem a Jupiterem. Pozůstatky např. planet, materiál, který se neuplatnil. Planetka je menší než planeta. Pluto, dříve považováno za planetu, kvůli velikosti přeřazeno mezi planetky.

11 KOMETY Zmrzlé zbytky hmoty, z níž se tvořila sluneční soustava. Jsou lehké a křehké. Vyskytují se na samé hranici sluneční soustavy. Putují sluneční soustavou okolo Slunce. Když se přiblíží ke Slunci, jejich hmotnost klesá a narůstá jim ohon.

12 METEORY Nejmenší tělesa ve sluneční soustavě. Většina z nich, zazáří při průletu naší atmosférou, ale na Zemi nedopadnou (padající hvězdy). Ty, které dopadnou, nazýváme meteority.

13 OPAKOVÁNÍ 1.Co je sluneční soustava? Je systém planet, které obíhají po pravidelných drahách kolem Slunce. 2.Co je středem sluneční soustavy? Hvězda Slunce 3.Kolik planet je ve sluneční soustavě? osm 4.Vyjmenuj je. Merkur, Venuše, Země, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun 5.Jaká další vesmírná tělesa se vyskytují ve sluneční soustavě? Měsíce, planetky, komety, meteory

14 zápis SLUNEČNÍ SOUSTAVA Je planetární systém 8 planet, které v pravidelných drahách obíhají kolem své mateřské hvězdy Slunce. Tvoří ji: hvězda Slunce (je středem), 8 planet, měsíce, planetky, komety, meteory Kamenné planety: Merkur, Venuše, Země, Mars Plynné planety: Jupiter, Saturn, Uran, Neptun

15 POUŽITÝ MATERIÁL A LITERATURA Sluneční soustava: POWER. wikipedia.cz [online]. [cit. 1.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:NovaSlunecniSoustava.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:NovaSlunecniSoustava.jpg Planety: FRANK, Horst. wikipedia.cz [online]. [cit. 1.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Solar_planets.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Solar_planets.jpg Měsíc: VIATOUR, Luc. wikipedia.cz [online]. [cit. 1.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Full_Moon_Luc_Viatour.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Full_Moon_Luc_Viatour.jpg Planetka: NASA. wikipedia.cz [online]. [cit. 1.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Galileo_Gaspra_Mosaic.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Galileo_Gaspra_Mosaic.jpg Kometa: CHESTER, Geoff. wikipedia.cz [online]. [cit. 1.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Halebopp031197.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Halebopp031197.jpg Meteor: MOLAU; JENNISKENS. wikipedia.cz [online]. [cit. 1.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Meteor_burst.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Meteor_burst.jpg Meteorit: RAAB. wikipedia.cz [online]. [cit. 1.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:SikhoteAlinMeteorite.jpg LITERATURA: ŠTIKOVÁ, Věra. Já a můj svět prvouka pro 3.ročník. Brno: NOVÁ ŠKOLA, s.r.o., 2011, ISBN 978-80-7289-266-2


Stáhnout ppt "Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“"

Podobné prezentace


Reklamy Google