Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Vodní režim rostliny Tematická oblast: Rostliny Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0369.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Vodní režim rostliny Tematická oblast: Rostliny Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0369."— Transkript prezentace:

1 Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Vodní režim rostliny Tematická oblast: Rostliny Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0369 Datum vzniku:leden 2013 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2  Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Rostliny je seznámit žáky se základními biologickými termíny v návaznosti na pochopení dalších složitějších témat fyziologie rostlin  Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Obecná biologie a ekologie na naší SŠ.  Konkrétně tato prezentace je zaměřena na činnost vody a důležitost vody pro rostlinné tělo

3

4  nejdůležitější rozpouštědlo  prostředím pro průběh životních procesů  slouží k transportu látek  plní důležitou termoreguleční funkci  účastní se mnoha metabolických reakcí (fotosyntéza, dýchání)  významně se uplatňuje v procesu oplození výtrusných rostlin

5  nižší rostliny – celým povrchem těla  vyšší rostliny suchozemské – kořenovými vlásky, rozvod po těle zprostředkují cévy a cévice, transpirační proud (sání) – do značné míry působen soudržnými silami a transpirací  Kořeny přijímají rostliny vodu jednak pasivně(v době, kdy má rostlina listy) a aktivně (kdy nemá listy vyvinuté) – uplatnění kořenového vztlaku

6  teplota půdy a obsah kyslíku v půdě – zde buňky intenzivněji dýchají a mohou přijímat více vody  koncentrace půdního roztoku – zasolené půdy=rostliny trpí nedostatkem vody  velikost půdních částic – menší částice=větší povrch pro přílnavost pro molekuly vody, které nemohou pronikat do kořenů  část vody je přijímána mimokořenově (listy)

7  Transpirace = výdej vody rostlinou – listem a)transpirace pokožková – kutikulární b)transpirace průduchová – stomatární  Transpiraci ovlivňují: a)vnitřní faktory – velikost a počet průduchů, morfologická a anatomická stavba listů, vlastnosti kutikuly b) vnější faktory – teplota a vlhkost vzduchu, pohyb vzduchu, půdní vlhkost Většina vody přijaté rostlinou je opět vydána do prostředí (např. jedna rostlina kukuřice spotřebuje za vegetační období asi 200 l vody).

8 Transpirační koeficient = hmotnost vody v gramech potřebné na vytvoření jednoho gramu sušiny. Např. kukuřice370 gramů oves600 gramů vojtěška800 gramů

9 Intenzita transpirace = množství vydané vody jednotkou listové plochy za jednotku času, se mění během dne a během vegetačního období. V noci převládá příjem vody, ve dne transpirace.

10  umožňuje zásobování všech částí rostliny vodou a minerálními látkami  zabraňuje přehřívání listů  otevřenými průduchy při vysoké transpiraci proniká do listů oxid uhličitý, nutný pro fotosyntézu, a kyslík, nutný pro dýchání  souvislé rostlinné porosty transpirací vyrovnávají teplotní rozdíly mezi dnem a nocí (př.pouště – velké rozdíly v denní a noční teplotě)

11 1.Rostlina ztrácí vodu a)transpirací b)osmózou c)v hypotonickém prostředí d)gutací 2. Vadnutí rostliny bývá nejčastěji důsledkem: a)nedostatečné transpirace b)uzavření průduchů při prvních obtížích s doplňováním transpiračních ztrát vody c)nadměrného výparu, který vede k poklesu buněčného turgoru pletiv 3. Co ovlivňuje příjem vody rostlinou? a)hydrostatický tlak b)teplota vody c)dostatek světla d)obsah kyslíku v půdním prostředí

12 1.a)d) 2.c) 3.b)d)

13  JELÍNEK, Jan. Biologie pro gymnázia. Olomouc: Olomouc, 1980, ISBN 80-7182-070-9.  KINCL, Lubomír. Biologie rostlin. Praha: Fortuna, 1993, ISBN 80-7168-090-7.


Stáhnout ppt "Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Vodní režim rostliny Tematická oblast: Rostliny Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0369."

Podobné prezentace


Reklamy Google