Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Druhy bank. Obchodní banky (komerční) Hypoteční banky Úvěrová a spořitelní družstva (kampeličky) Banky se speciálními funkcemi.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Druhy bank. Obchodní banky (komerční) Hypoteční banky Úvěrová a spořitelní družstva (kampeličky) Banky se speciálními funkcemi."— Transkript prezentace:

1 Druhy bank

2 Obchodní banky (komerční) Hypoteční banky Úvěrová a spořitelní družstva (kampeličky) Banky se speciálními funkcemi

3 Obchodní banky Jsou založeny jako akciové společnosti za účelem dosažení zisku. Hlavním výnosem jsou úroky z poskytnutých vkladů a příjmy z bankovních služeb (výběry z automatů, vedení účtů, ….) Základní kapitál musí být alespoň 500 000 000,- Jejich snahou je obsáhnout celý finanční trh, tzn. krátkodobé i dlouhodobé úvěry, obyvatelstvo i firmy.

4 Obchodní banky Naše banky jsou univerzální. V USA byly obchodní banky specializované na krátkodobé úvěry. Dlouhodobé úvěry poskytovaly investiční banky. Po krizi v roce 2008 se však všechny tyto banky zaměřily na celý finanční trh z důvodu rozložení rizika.

5 Spořitelny Do roku 1989 byla spořitelna zaměřena pouze na obyvatelstvo. Nyní se jedná o banku univerzální. Z důvodu historického vývoje má však nejvyšší počet drobných klientů.

6 Hypoteční banky Poskytují hypotekární úvěry. Úvěry jsou zaměřeny na nákup nemovitostí, a jsou touto nemovitostí zajištěny. Jsou dlouhodobé.

7 Úvěrová a spořitelní družstva (kampeličky) Jsou to malé peněžní ústavy družstevního charakteru. Členové dostávají za své vklady nejen úrok, ale i podíl na zisku.Vychází z tradice raifaisen bank.

8 Banky se speciálními funkcemi Českomoravská záruční a rozvojová banka Stavební spořitelny

9 Českomoravská záruční a rozvojová banka Zaměřená na pomoc začínajícím podnikatelům. Kromě úvěru poskytuje poradenství.

10 Stavební spořitelny Nejlepší finanční produkt. Smlouva je uzavřena 6 let (7 splátkových cyklů). Občan dostane příspěvek od státu – 15 % z vkladu maximálně 3 000. Proto se vyplatí spořit maximálně 20 000 za rok. Úroková sazba se pohybuje kolem 3 %. Cílová částka – peníze, které našetříme včetně úroků a státního příspěvku + úvěr, který si můžeme vzít.

11 Cílová částka Peníze, které našetříme včetně úroků a státního příspěvku + úvěr, který si můžeme vzít. Např. Cílová částka 300 000. Našetříme většinou cca 150 000 a zbytek si můžeme vypůjčit. Spořitelně se za založení účtu platí 1 % z cílové částky.


Stáhnout ppt "Druhy bank. Obchodní banky (komerční) Hypoteční banky Úvěrová a spořitelní družstva (kampeličky) Banky se speciálními funkcemi."

Podobné prezentace


Reklamy Google