Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vídeňské baroko Mezi nejkrásnější barokní stavby ve Vídni patří například zámek Schönbrunn, zámek Belveder, Karlskirche-jedna z nejvýznamnějších vídeňských.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vídeňské baroko Mezi nejkrásnější barokní stavby ve Vídni patří například zámek Schönbrunn, zámek Belveder, Karlskirche-jedna z nejvýznamnějších vídeňských."— Transkript prezentace:

1 Vídeňské baroko Mezi nejkrásnější barokní stavby ve Vídni patří například zámek Schönbrunn, zámek Belveder, Karlskirche-jedna z nejvýznamnějších vídeňských baroktních staveb a někdější sídlo císařů - Hofburg. Jedním z rakouských barokních architekttů byl stavitel a designér Johann Bernhard Fischer z Erlachu, který působil také v Čechách a na Moravě. Pracoval především na projektech jako byl Holfburg nebo zámek Schönbnunn. Jeho největším a nejvýznamnějším dílem je projekt kostela morového patrona sv. Karla Boromejského (Karlskirche). Spolupracoval také například s architektem Johannem Lukasem Hildebrandtem. Zu den schönsten Barockbauten in Wien gehören Schloss Belvedere, Karlskirche und Hofburg und Schloss Schönbrunn wurde auf einen der österreichischen Barockbaumeister Johann Bernhard Fischer von Erlach arbeiten.

2 Schönbrunn Barokní zámek ve Vídni Od druhé poloviny 18.století do roku 1918 byl Schönbrunn letní rezidencí rakouských císařů Stavba byla započata v roce 1696 - za vlády cíasaře Leopolda I. Rakouské Versailles, oblíbená rezidence Marie Terezie, vznikla podle zjednodušeného plánu Johanna Bernharda Fischera z Erlachu Interiér zámku je zařízen ve stylu rokoka (bělostné zdiva se zlatem zdobenými ornamenty, Millionnenzimmer)

3 Manželka císaře Ferdinanda II. dala v roce 1642 vybudovat na pozemku letohrádek, kterému jako první začala říkat právě Schönbrunn. Zámecký areál s parkem byl budován po obléhání Turky od roku 1696. V roce 1743 ho dala Marie Terezie od základů přestavět. V roce 1830 se tady narodil císař František Josef (zde také strávil poslední léta svého života) Zámek má 1441 místností ( zpřístupněno jich je 45) V Čínském oválném kabinetě pořádala Marie Terezie tajné konference se státním kancléřem hrabětem Kounicem. Návštěvníci Schönbrunnu si mohou vybrat mezi Grand Tour (22 místností) a Imperial Tour (40 místností) Vstupné: 11,50€ – 14,50€ pro dospělé 8,50€ - 9,50€ pro děti Součástí světového kulturního dědictví UNESCO

4 Gloriette Gloriette byla postavena za vlády císaře Josefa II. a císařovny Marie Terezie v roce 1775 (jak připomíná nápis na střední části stavby :"JOSEPHO II. AUGUSTO ET MARIA THERESIA IMPERANTIB. MDCCLXXV" ) Připomíná vítězství Rakouska v bitvě u Kolína V neděli dopoledne se tu pořádají pozdní snídaně s živou hudbou (od klasiky po jazz) Otevřeno: duben-červen,záři: denně 9-18 hod. červenec,srpen:denně 9-19 hod.

5 Schönbrunn war die Sommerresidenz der Habsburger. Im Schlosspark können wir zum Beispiel ein Labyrinth,das älteste Zoo in der Welt oder Gloriette – ein Café finden.

6 Zámecký park Kromě zámku láká k návštěvě Schönbrunnu jeho obrovský a krásný park. Kromě přírody zde lze po vyšplhání se na kopec, na kterém stojí sloupová stavba v klasicistním stylu nesoucí název Glorietta, obdivovat i výhled na Vídeň. Dalšími objekty,které stojí za to vidět, jsou kašny v zámecké zahradě, Ve východní části parku se nachází zajímavé fontány. Labyrint Labyrint byl založen mezi lety 1698 a 1740. Kdysi se labyrintem procházela císařská rodina, dnes je přístupný všem. Jestliže si pečlivě prohlédnete jednotlivá zákoutí, objevíte dokonce symboly dvanácti znamení zvěrokruhu. V neposlední řadě je zábavné sledovat z vyvýšeného místa bloudění ostatních návštěvníků.

7 ZOO Zoologická zahrada na zámku Schönbrunn ve Vídni je nejdéle existující zoologická zahrada na světě. Své urozené hosty zavedl císař František I. Štěpán Lotrinský, manžel Marie Terezie, do nově zařízené menažérie schönbrunnského zámeckého parku v létě roku 1752. V roce 2010 byla vyhlášena nejlepší zoologickou zahradou v Evropě. Dnes patří k nejmodernějším a nejlepším zařízením na světě. Žije tu přes 500 živočišných druhů - od tygra sibiřského, přes hrochy obojživelné až po nosorožce indické. Vůbec poprvé na světě se narodil slon africký chovaný v zajetí. Každoročně přiláká na pandí mládě, sloní přírůstky a mnohá další vzácná zvířata přes dva miliony návštěvníků.

8 Hofburg Hofburg byl sídlem císařů, dnes je místem, kde má svou kancelář rakouský prezident Od roku 1438-1583 a 1612-1806 byl Hofburg rezidencí králů a císařů Svaté říše římské a do roku 1918 rezidencí rakouského císaře Bývá též nazýván jako zimní rezidence Nachází se zde řada turistických lákadel. Patří mezi ně Muzeum Sisi, Klenotnice, Stříbrná komnata, Španělská dvorní jezdecká škola, Rakouská národní knihovna, Muzeum Efezu, Přilehlé zahrady Volksgarten a Burggarten Císařský hrad i s přilehlými zahradami se rozkládá na celkové ploše 240 000 m 2 a je tvořen 18 trakty s 19 dvory a má 2600 místností a 54 schodišť Hofburg war die Winterresidenz der Habsburger. Seit 1945 ist sie der Amtssitz des Österreichischen Bundespräsidenten.Im Hofburg ist zum Beispiel die größte Bibliothek in Österreich und ein Schatzkammer.

9 Muzeum Sisi Muzeum má šest císařských apartmá, které sloužily císaři Franzi Josefovi a jeho ženě Alžbětě přezdívané Sisi Císařovna Sisi se v průběhu let stala uctívanou osoubou V tomto muzeu lze nahlédnout do jejího skutečného života, ve kterém byla posedlá štíhlosti a vrcholných sportovních výkonů Je zde i řada osobních předmětů a portréty krásné císařovny Muzeum je otevřeno denně od 9:00 do 17:00. Základní vstupné bez průvodce je 9,90 euro a umožňuje vstup do Muzea Sisi, císařských apartmá a stříbrné komnaty

10 Klenotnice/Schatzkammer Klenotnice se nachází v nejstarší části Hofburgu vybudované na konci 13. století Je tvořena celkem dvaceti místnostmi, které jsou rozděleny na dvě části Šestnáct místností představuje klenotnici světskou, zbylé čtyři pak tvoří klenotnici církevní Je zde uloženo velké množství zajímavých a cenných klenotů a pokladů jako císařská korunu Svaté říše Římské z konce 10. století, koruna, jablko a žezlo rakouské monarchie, je zde také Burgundský poklad z 15. století nebo poklad Řádu zlatého rouna Klenotnice je otevřena každý den kromě úterý od 10:00 do 18:00 a základní vstupné stojí 10 euro.

11 Rakouská národní knihovna Rakouská národní knihovna je postavena v barokním stylu Pochází z první poloviny 18. století a byla vybudována podle otce a syna Fischera z Erlachu Nachází se zde řada zajímavých a vzácných svazků jako sbírka 43 000 rukopisů, kdy nejstarší z nich pocházejí až ze 6. století, dále sbírka 240 000 map a asi 2,5 milionu tištěných knih Knihovna je otevřena od pondělí do soboty od 10:00 do 14:00 a základní vstupné je 5 euro

12 Odkazy: http://rakousko.orbion.cz/viden/pruvodce/schonbrunn-2074/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Sch%C3%B6nbrunn http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sch%C3%B6nbrunn_Palace_Jan06.jpg http://www.planetware.com/map/schonbrunn-palace-and-park-map-a-schbrn.htm http://blog.best-bookings.com/en/vienna-schonbrunn-zoo/ http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Labirinth_schonbrunn.JPG http://vseorakousku.cz/rakouska_fotobanka/222/ http://rakousko.svetadily.cz/solnohradsko/zell-am-see/za-poznanim/clanky/Dum-cisare-pana http://foto.mapy.cz/270395-Schonbrunn-zamecky-park http://www.wien.info/cs/sightseeing/sights/imperial/schoenbrunn-palace http://www.studentpoint.cz/242-kolem-sveta/6792-cestujeme-po-pamatkach-vidne-ii.- schonbrunn/#.UXfjrLUqzU4 http://www.studentpoint.cz/242-kolem-sveta/6792-cestujeme-po-pamatkach-vidne-ii.- schonbrunn/#.UXfjrLUqzU4 http://www.schoenbrunn.at/besucherinfo/tickets-touren.html http://www.cityscouter.com/travelguides/vienna/Schonbrunn-Palace.html http://www.wien.info/cs/sightseeing/sights/imperial/maze-schoenbrunn http://www.mestasveta.cz/viden/pamatky/hofburg http://rakousko.orbion.cz/viden/pruvodce/hofburg-2070/ http://www.ckvalaska.cz/poznavaci_zajezdy/cisarska-viden-schonbrunn-hofburg/ http://www.ckvalaska.cz/poznavaci_zajezdy/cisarska-viden-schonbrunn-hofburg http://gek.horackovi.eu/viden/hofburg.htm


Stáhnout ppt "Vídeňské baroko Mezi nejkrásnější barokní stavby ve Vídni patří například zámek Schönbrunn, zámek Belveder, Karlskirche-jedna z nejvýznamnějších vídeňských."

Podobné prezentace


Reklamy Google