Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Monitoring ATB rezistence ve veterinární oblasti MVDr. Oto Huml, Komora VL ČR / VEDILAB s r.o.; Plzeň.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Monitoring ATB rezistence ve veterinární oblasti MVDr. Oto Huml, Komora VL ČR / VEDILAB s r.o.; Plzeň."— Transkript prezentace:

1 Monitoring ATB rezistence ve veterinární oblasti MVDr. Oto Huml, Komora VL ČR / VEDILAB s r.o.; Plzeň

2  V roce 2009 rozhodla Komora veterinárních lékařů o zřízení monitoringu antibiotické rezistence.

3  Ve spolupráci se Státní veterinární správou ČR a s ÚSKVBL by tam měla postupně vzniknout databáze, která umožní sledovat trendy v účinnosti antibiotik a která umožní Komoře VL formulovat doporučení pro praktické veterináře a orgánům státní správy případné úpravy v antibiotické politice.

4  Bylo rozhodnuto, že se bude využívat již získaných údajů jak z komerčních tak i státních laboratoří. Komora VL tak pouze financuje náklady na jejich zpracování.

5  Přehled registrovaných antibiotik je každoročně aktualizován podle AISLP, ale výsledky vychází ze skutečných potřeb praktické veterinární mediciny - všechny laboratoře upravují svoje antibiotické spektrum podle požadavků z terénu a také úzce spolupracují s výrobci a distributory jednotlivých preparátů.

6  Vlastní účinnost antibiotik je posuzována podle nálezů u jednotlivých zvířat, ne podle bakterií. Podle odhadu autora tohoto referátu se cca polovina testovaných bakterií u hospodářských zvířat neshoduje s těmi, proti by antibiotikum mělo v organizmu vlastně působit. U psů a koček je toto číslo ještě daleko větší. Je to zaviněno především chybnými odběry vzorků, takže se velice často zjišťuje účinnost proti sekundárním patogenům nebo dokonce proti apatogenním komensálním bakteriím.

7  Tato situace bude ale konstantní i v následujících letech, takže z této strany nedojde k ovlivnění výsledků.

8  Z podobného důvodu nejsou do přehledu zařazeny sulfonamidy. Rutinní testování citlivosti proti sulfonamidům dává velice často negativní výsledky a to i přes faktickou účinnost sulfonamidů proti konkrétnímu patogenu.

9  Je nutno hodnotit pouze trendy, ne absolutní výsledky.

10  Roční přehledy budou obsahovat cca 60 000 záznamů, což už je poměrně solidní výchozí množství pro vyhodnocování trendů. Vliv odchylných metodik, laboratorních chyb a chyb při odběru vzorků by měl být minimalizován.

11  V roce 2009 byly využity analýzy tří laboratoří, jedné soukromé a dvou státních. Jsou rozloženy po celé ploše České republiky ( Jihlava, Olomouc, Plzeň ) a svým spektrem činností pokrývají celou šíři veterinární mediciny od hospodářských po zájmová zvířata.

12  Postupně budou sestavovány časové řady účinnosti jednotlivých ATB a tímto způsobem bude vyhodnocován případný pokles účinnosti.

13  Spolupráce s ÚSKVBL bude spočívat v porovnání takto získaných dat se statistikami o prodeji a trendech v používání jednotlivých antibiotik. Pak půjde předvídat riziko zhoršení účinnosti jednotlivých antibiotik.

14 Rezistence podle jednotlivých druhů zvířat v %  skot 30,3  prasata28,2  telata 42,5  koně 37,7  drůbež 43,5  psi / kočky 36,3  hlodavci 37,9

15  Celkem bylo testováno 59 antibiotik.

16 Nejčastěji testovaná antibiotika :  amoxicillin + k. klav.cefoperazon  Cefalotinampicillin  Neomycinenrofloxacin  Cefalexintetracyklin  Penicillinoxacillin  Clindamycingentamycin  Lincospectinstreptomycin  Ciprofloxacinnovobiocin

17 Z častěji testovaných antibiotik byla prokázána větší rezistence na :  lincomycin 84,2%  polymyxin B 70,8%  bacitracin 69,0%  tylosin 66,9%  streptomycin 64,8%  erytromycin 59,3%  cefadroxil 56,5%  novobiocin 54,6%  flumequin 53,6%  benzylpenicillin 50,6%

18 Z širokospktrálních antibiotik byla nejčastěji zjišťována rezistence na :  tetracyklin 40,3%  chloramfenikol 40,2%  oxytetracyklin 39,4%  doxycyklin 39,4%  amoxycillin 38,2%  chlortetracyklin 34,3%  lincospectin 29,5%  difloxacin 28,6%  norfloxacin 27,7%

19  První seriózní výsledky lze očekávat cca v letech 2013 – 2015.

20 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Monitoring ATB rezistence ve veterinární oblasti MVDr. Oto Huml, Komora VL ČR / VEDILAB s r.o.; Plzeň."

Podobné prezentace


Reklamy Google